ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στήριξη των αγροτών μας μέσω της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής

Στήριξη των αγροτών μας μέσω της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής

Η Κύπρος συμμετείχε ενεργά σε όλες τις συζητήσεις, με γνώμονα την επίτευξη μιας νέας Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ) που θα αντιμετωπίζει με δίκαιο τρόπο και θα στηρίζει τους Κύπριους αγρότες αλλά και την ευρωπαϊκή γεωργία γενικότερα, ώστε να καταστεί βιώσιμη και ανταγωνιστική.

Αντιλαμβανόμαστε τις αυξημένες ανάγκες του γεωργικού τομέα ώστε να συνάδουν με τους φιλόδοξους περιβαλλοντικούς και κλιματικούς στόχους που η ίδια η ΕΕ έχει καθορίσει. Συνεπώς, η ΚΓΠ αναμένεται να πάρει συνολικά από τον κοινοτικό προϋπολογισμό το ποσό των 357,5 δις ευρώ.

Συγκεκριμένα, ο πρώτος πυλώνας, που αφορά τις εκταρικές επιδοτήσεις, θα λάβει 270,05 δις ευρώ. Η απλοποίηση των ελέγχων και της γραφειοκρατίας αποτελεί σημαντικό στοιχείο για την Κύπρο, όπως και η ευελιξία που παρέχεται στα κράτη μέλη να σχεδιάσουν τις δικές τους δράσεις.

Ο δεύτερος πυλώνας, η πολιτική της ΕΕ για την αγροτική ανάπτυξη, έχει σχεδιαστεί με στόχο τη στήριξη των αγροτικών περιοχών της Ένωσης και την αντιμετώπιση των ποικίλων οικονομικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικών προκλήσεων του 21ου αιώνα, θα λάβει 87,4 δις ευρώ. Σε αντίθεση με τον πρώτο πυλώνα, ο οποίος χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από την ΕΕ, τα προγράμματα του δεύτερου πυλώνα συγχρηματοδοτούνται από ταμεία της ΕΕ και από περιφερειακά ή εθνικά ταμεία.

Σε αυτά τα ποσά θα πρέπει να προστεθούν 8,07 δις ευρώ που θα δοθούν στον δεύτερο πυλώνα μέσω του «Next Generation EU» δηλαδή από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης με στόχο την ενίσχυση των αγροτικών περιοχών λόγω Covid-19. Η Κύπρος αναμένεται να πάρει περισσότερα από 500 εκ. μέχρι το 2027.

Η νέα ΚΓΠ προβλέπει αυξημένα κονδύλια για την καινοτομία, τη ψηφιακή μετάβαση της Γεωργίας, τις συμπράξεις, την εκπαίδευση και τη συμβουλευτική υποστήριξη των παραγωγών. Η βασική διαφορά της νέας ΚΓΠ σε σχέση με τις προηγούμενες είναι η προϋπόθεση που θέτει στους αγρότες για τη λήψη πληρωμών να επιτύχουν υψηλότερους στόχους όσον αφορά το κλίμα, το περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα μέσω υποχρεωτικών και εθελοντικών μέτρων.

Το πακέτο της ΚΓΠ περιλαμβάνει τρεις εκθέσεις: τον κανονισμό χρηματοδότησης και διαχείρισης, τα στρατηγικά σχέδια της ΚΓΠ που φέρει κάτω από μια ομπρέλα δύο ξεχωριστούς κανονισμούς για τις άμεσες πληρωμές και την αγροτική ανάπτυξη και τον κανονισμό για την ενιαία κοινή οργάνωση αγοράς.

Οι στόχοι δεν είναι άλλοι από την εξασφάλιση δίκαιου εισοδήματος για τους γεωργούς, την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, την εξισορρόπηση της ισχύος στην αλυσίδα τροφίμων. Επιπλέον, λαμβάνεται υπόψη η δράση για την κλιματική αλλαγή, η προστασία του περιβάλλοντος και η διατήρηση των τοπίων και της βιοποικιλότητας. Δεδομένη είναι και η ενθάρρυνση της ανανέωσης των γενεών, η τόνωση των αγροτικών περιοχών και η προστασία της υγείας και της ποιότητας των τροφίμων.

Θέση μου ως μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, είναι ότι η αγροτική πολιτική της ΕΕ πρέπει να είναι πιο βιώσιμη, ανθεκτική και ευέλικτη, ώστε να μπορεί να παρέχει ασφαλή τρόφιμα σε όλους τους Ευρωπαίους. Πρέπει επίσης να προσαρμοστεί καλύτερα στις ανάγκες κάθε κράτους μέλους.

Για αυτόν ακριβώς τον λόγο,  για την κάλυψη των αυξημένων υποχρεώσεων της Κύπρου ως προς τα ποσά που θα δαπανήσει σε δράσεις για το περιβάλλον και το κλίμα, συμπεριλήφθηκαν στους κανονισμούς, πρόνοιες που θα διευκολύνουν τους Κύπριους γεωργούς να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και να πετύχουν τους στόχους τους. Είμαστε μαζί τους και θα τους στηρίξουμε στον καθημερινό τους αγώνα.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: «Θα μας πάρει ο άνεμος» - Πότε αναμένεται να εξασθενίσει - Έπεσε για τα καλά η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά το «μενού»

• Σκαρφάλωσε στην ταράτσα οικίας και…έκλεψε τον θερμοσίφωνα - Συνελήφθη 34χρονος

• Προσωπικοί γιατροί: Πώς επιλέγουν αν θα εκδώσουν ένα παραπεμπτικό ή όχι - Οι «παραγγελίες» μέσω τηλεφώνου

• Νέο ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών: Αυτές οι χώρες προτίμησαν την Κύπρο τον Οκτώβριο - Ο σκοπός του ταξιδιού και οι επιστροφές

• Διανομέας τσέπωσε τις εισπράξεις και έγινε καπνός - Καταζητείται από την Αστυνομία



Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Πλέον δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση για τα βήματα και τον ξεκάθαρο προσανατολισμό της κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Ένα εγχείρημα πολύ δύσκολο, που ωστόσο με προσεκτικές ενέργειες και επιμονή, μπορεί στο μέλλον να υλοποιηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης παρουσίασε το σχέδιο για ένταξη της Κύπρου στην βορειοατλαντική Συμμαχία, στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατά την τελευταία συνάντηση που είχαν στον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Νίκος Χριστοδουλίδης συζήτησε το σχέδιό του και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top