Το Συμβούλιο παρατείνει για ένα έτος το πλαίσιο περιοριστικών μέτρων για μη εξουσιοδοτημένες γεωτρήσεις της Τουρκίας

Το Συμβούλιο παρατείνει για ένα έτος το πλαίσιο περιοριστικών μέτρων για μη εξουσιοδοτημένες γεωτρήσεις της Τουρκίας

Το Συμβούλιο των κρατών μελών της ΕΕ παρατείνει, με σημερινή του απόφαση, το υφιστάμενο πλαίσιο περιοριστικών μέτρων για τις μη εξουσιοδοτημένες γεωτρητικές δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, για ένα έτος, έως τις 12 Νοεμβρίου 2021.



Σύμφωνα με την απόφαση, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διατηρήσει συνεπώς την ικανότητά της να επιβάλλει στοχοθετημένα περιοριστικά μέτρα σε πρόσωπα ή οντότητες που είναι υπεύθυνα ή εμπλέκονται σε μη εξουσιοδοτημένες δραστηριότητες γεώτρησης υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι κυρώσεις συνίστανται σε απαγόρευση ταξιδιού στην ΕΕ και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων για άτομα, καθώς και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων για οντότητες. Επιπλέον, απαγορεύεται στα άτομα και τις οντότητες της ΕΕ να διαθέσουν κεφάλαια σε όσους υπόκεινται στις κυρώσεις. Επί του παρόντος δύο άτομα υπόκεινται σε κυρώσεις.

Το καθεστώς κυρώσεων κατά των παράνομων γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελεί άμεση συνέχεια των συμπερασμάτων του Συμβουλίου της 14ης Οκτωβρίου 2019, τα οποία εγκρίθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 17-18 Οκτωβρίου 2019, όταν η ΕΕ επιβεβαίωσε την πλήρη αλληλεγγύη της προς την Κύπρο όσον αφορά το σεβασμό της κυριαρχίας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, και κάλεσε την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης να υποβάλουν προτάσεις για ένα πλαίσιο περιοριστικών μέτρων.

Από KYΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Ανάλυση: Ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν - Το κυπριακό και οι βασικές προκλήσεις

Ανάλυση: Ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν - Το κυπριακό και οι βασικές προκλήσεις

Η Κύπρος ως κράτος μέλος της ΕΕ από το 2004, νομικά, υποχρεούται να ενταχθεί στη ζώνη Σένγκεν. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη πλήρες μέλος της Σένγκεν-δηλαδή δεν έχει ενταχθεί στη λειτουργική εφαρμογή του καθεστώτος  χωρίς εσωτερικά σύνορα. Η Κυπριακή Δημοκρατία, βρίσκεται από το 2023 σε φάση αξιολόγησης ( Schengen evaluation process), κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για την πλήρη ένταξη. Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, η Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι έτοιμη ως προς τα τεχνικά ζητήματα, μέχρι το τέλος του 2025. Εξέφρασε τη βεβαιότητα, ότι το 2026, η Κύπρος θα ενταχθεί στη ζώνη Σένγκεν.