Η Ευρώπη καλείται να διαχειριστεί μια άνευ προηγουμένου υγειονομική κρίση, χωρίς να υπονομεύσει τις θεμελιώδεις ελευθερίες του πολιτικού της πολιτισμού, υπογράμμισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τον χαιρετισμό του, στην 130ή Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία πραγματοποιείται σήμερα στην Αθήνα.
«Δυστυχώς, λόγω της πανδημίας έπρεπε να αντιμετωπίσουμε τα πράγματα με διαφορετικό τρόπο και κατά τους προηγούμενους μήνες η Ευρώπη κλήθηκε να προσπαθήσει να βρει λύσεις σε ένα πρόβλημα, το οποίο δεν είχε ποτέ ξανά αντιμετωπιστεί στο παρελθόν», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι το ζητούμενο είναι να «διαχειριστούμε μια άνευ προηγουμένου, φονική και δυστυχώς συνεχιζόμενη υγειονομική κρίση, χωρίς να υπονομεύσουμε τις θεμελιώδεις ελευθερίες μας».
Παράλληλα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός ανέδειξε ως κρίσιμο ζήτημα, εντός της παρούσας συγκυρίας, τη διάδοση των ψευδών ειδήσεων που αφορούν την κρίση του κορωνοϊού. Όπως είπε, τα 47 μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης καταβάλλουν προσπάθειες, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αυτά τα ζητήματα και να δοθούν αναλογικές λύσεις στα προβλήματα που προκύπτουν, χωρίς να υπάρξει περιστολή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Από την πλευρά του, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών και Πρόεδρος της Επιτροπής Υπουργών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, τόνισε στην ομιλία του ότι εξαρχής η Ελληνική Προεδρία έθεσε ως βασική της προτεραιότητα την προστασία της δημόσιας υγείας κατά την περίοδο της πανδημίας.
Αναφερόμενος στο ζήτημα της τρομοκρατίας, ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε ότι «τα πρόσφατα γεγονότα στη Γαλλία και τη Βιέννη που προσπαθούν να μας κάνουν να λυγίσουμε και να μας κάνουν να νιώσουμε φόβο απέναντι στην τρομοκρατία, δεν θα μας απομακρύνουν από τις αξίες μας». «Είναι σημαντικό να στείλουμε ένα μήνυμα ότι είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τις θεμελιώδεις αξίες μας μπροστά σε οποιοδήποτε εμπόδιο συμπεριλαμβανομένης της τρομοκρατίας», ανέφερε.
Αποτιμώντας, το εξάμηνο της ελληνικής Προεδρίας, ανέφερε ότι ένας από τους στόχους υπήρξε η προσπάθεια ενοποίησης των θεσμικών οργάνων, προκειμένου να διαμορφωθεί ένας κοινός και ενιαίος διάλογος.
«Προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε μια πολύ φιλόδοξη ατζέντα προκειμένου να προσεγγίσουμε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες που ενδιαφέρονται να ακολουθήσουν τον οργανισμό. Στέλνουμε το μήνυμα ότι οι αξίες μας δεν θα δεσμευτούν από τον ιό ή οποιοδήποτε άλλο γεγονός», επισήμανε ο κ. Βαρβιτσιώτης.
Στη συνέχεια, ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρθηκε στην ίδρυση του Παρατηρητηρίου Διδασκαλίας της Ιστορίας, με πρωτοβουλία της πρώην Υφυπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Αμελί ντε Μοντσαλέν.
Τέλος, σημείωσε ότι το κείμενο Διακήρυξης της ελληνικής Προεδρίας σχετικά με την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου σε καιρό πανδημίας αποτελεί ένα ισχυρό πολιτικό κείμενο «το οποίο να ανανεώνει τη δέσμευσή μας στις θεμελιώδεις αρχές του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπως περιγράφονται από τη Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου». «Η “Διακήρυξη των Αθηνών” είναι η απάντησή μας στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, ήδη, από την αρχή της πανδημίας, όσον αφορά στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του Κράτους Δικαίου και της Δημοκρατίας σε περίοδο έκτακτης ανάγκης», κατέληξε ο κ. Βαρβιτσιώτης.
Aπό ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βρήκαν κρυμμένο 25χρονο σε υποστατικό που μπήκε για να το κλέψει - Τον πρόδωσε ο συναγερμός
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις