Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφκοβιτς, που είναι αρμόδιος για ενεργειακά θέματα, ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να εισάγει φυσικό αέριο από το Τουρκμενιστάν, μέσω του Ιράν, καθώς οι Βρυξέλλες προσπαθούν να περιορίσουν την ενεργειακή εξάρτησή τους από τη Ρωσία.
Μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο του Τουρκμενιστάν Γκουρμπανγκουλί Μπερντιμουχαμέντοφ, ο Σέφκοβιτς είπε ότι ελπίζει οι εισαγωγές τουρκμενικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, μέσω ενός αγωγού στην Κασπία, να ξεκινήσουν από το 2019.
Όπως εξήγησε, συζήτησε με τον Μπερντιμουχαμέντοφ την πιθανότητα να κατασκευαστεί ένας αγωγός που θα περνά από την Κασπία και το Ιράν, δεδομένου ότι "οι διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν εξελίσσονται θετικά".
Η Τεχεράνη πάντως θεωρεί μέχρι τώρα ότι ένας αγωγός μέσω της Κασπίας δεν θα είναι αποδοτικός και προκρίνει, ως καλύτερη λύση, την κατασκευή ενός χερσαίου αγωγού που θα περνούσε από τις χώρες του Κόλπου.
Ο αγωγός μέσω της Κασπίας θα επέτρεπε τη μεταφορά περισσότερων απο 30 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου στην Ευρώπη, συνδέοντας το Τουρκμενιστάν με τον υπάρχοντα αγωγό στο νότιο Καύκασο. Ο Σέφκοβιτς εξέφρασε την ελπίδα ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει γύρω στο 2019-20 και διαβεβαίωσε ότι οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι θα είναι περιορισμένοι.
Το Τουρκμενιστάν, χώρα που συνορεύει με το Ιράν, διαθέτει το τέταρτο σε μέγεθος κοίτασμα φυσικού αερίου στον κόσμο, όμως δεν έχει τις κατάλληλες υποδομές για τη μεταφορά του.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις