Η «τδβκ» είναι χωριστό κράτος είτε την αναγνωρίζουν είτε όχι και διαθέτει ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο και δικαιώματα, κάτι το οποίο θα γίνει αποδεχτό στο διεθνές δίκαιο, δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ αναφερόμενος στο ψευδοκράτος.
Όπως μεταδίδει το ΓΤΠ με βάση δημοσίευμα της Κίπρις, ο νέος ηγέτης των Τ/κ μιλούσε στην Φωνή της Αμερικής στα τουρκικά κατά την διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στην Τουρκία. Ο κ. Τατάρ ρωτήθηκε τι είδους διαπραγματευτική διαδικασία θα διεξάγει με την ελληνοκυπριακή πλευρά και την συνόψισε λέγοντας «επιμονή στη λύση δύο κρατών, στην αναγνώριση της τδβκ», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος.
Δεν θα παραιτηθούν, συνέχισε, της στρατηγικής της από κοινού δράσης με την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, προσθέτοντας ότι ως Τουρκοκύπριοι δικαιούνται μερίδιο από τον πλούτο της Κύπρου. Το ψευδοκράτος, δήλωσε, είναι ένα χωριστό «κράτος». «Είτε την αναγνωρίσουν είτε δεν την αναγνωρίσουν. Έχουμε ακτή στην Ανατολική Μεσόγειο, έχουμε δικαιώματα. Αυτό θα γίνει δεχτό στο διεθνές δίκαιο» συμπλήρωσε.
Δεν έχει επιτευχθεί, δήλωσε, συμφωνία για να γίνουν δεχτοί ως ίσοι οι Τουρκοκύπριοι από τους Ελληνοκύπριους, επομένως η διεθνής κοινότητα και η Ευρώπη πρέπει πλέον να εγκαταλείψουν την προσέγγιση περί ομοσπονδιακής λύσης, αφού οι Τουρκοκύπριοι θα αφομοιωθούν με τον ισχυρισμό περί ομοσπονδιακού συνεταιρισμού. Αυτά θα εξηγήσει στον κόσμο κατά την διάρκεια της θητείας του, είπε προσθέτοντας ότι δεν έχει καμία αμφιβολία ότι «το παιχνίδι είναι η αφομοίωση των Τουρκοκυπρίων».
Με τον σχηματισμό νέας «κυβέρνησης» στα κατεχόμενα, δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ θα κάνουν αυτό που χρειάζεται για να ανοίξει πλήρως για τον «λαό» το Βαρώσι.
Πενταμερής διάσκεψη
Ερωτηθείς γιατί είπε ότι η πενταμερής διάσκεψη είναι η τελευταία επιλογή, η τελευταία ευκαιρία για λύση του Κυπριακού, ο κ. Τατάρ απάντησε ότι η αναζήτηση λύσης στη βάση της ομοσπονδίας απορρίφθηκε εκ μέρους της ελληνοκυπριακής πλευράς στο Κραν Μοντάνα, παρά την καλή βούληση που επιδείχθηκε από την τουρκική πλευρά και την ελαστικότητα που επέδειξε η Τουρκία. «Υπάρχουν δηλώσεις που έγιναν από τον ΓΓ του ΟΗΕ εκεί ότι χάθηκε πραγματικά μια ιστορική ευκαιρία. Όπως όλοι γνωρίζουν, η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θέλει να μοιραστεί τη διοίκηση και τον πλούτο με τους Τουρκοκύπριους. Φαίνεται ότι ποτέ δεν θα συναινέσουν σε μια συμφωνία στη βάση της ισότητας» είπε.
Ο κ. Τατάρ επικαλέστηκε δημοσιεύματα στον ε/κ Τύπο που έγραψαν ότι ο ίδιος κάνει λόγο σε ένα μοντέλο δύο κρατών και πως «ανήκουν στο παρελθόν οι αναζητήσεις παλαιών μοντέλων λύσης, μπορεί να μην μας αρέσει αυτό, όμως φαίνεται ότι ο Τατάρ λέει την αλήθεια». Υπάρχουν πολλές παρόμοιες δηλώσεις στις ελληνοκυπριακές εφημερίδες, ανέφερε ο Ερσίν Τατάρ λέγοντας ότι πλέον όλοι γνωρίζουν ότι δεν γίνεται δεχτός από την ελληνοκυπριακή πλευρά ο διαμοιρασμός του πλούτου με τους Τουρκοκύπριους, διότι αυτοί είναι πλέον ένα ευρωπαϊκό κράτος αναγνωρισμένο από τον κόσμο.
Οι Ε/κ, συνέχισε, «αυτό για το οποίο συνωμοτούν είναι ένας συνεταιρισμός, το όνομά του είναι Ομόσπονδη Κυπριακή Δημοκρατία παρά ένα ομοσπονδιακό σύστημα, ένας συνεταιρισμός που η πλειοψηφία θα διοικεί την μειοψηφία κατά τρόπον που θα είναι συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, που αποκόπτονται οι δεσμοί μας με την Τουρκία. Διότι η Τουρκική Δημοκρατία δεν είναι μέλος της ΕΕ θα μείνει εκτός της υπόθεσης και οι δεσμοί μας θα αποκοπούν σιγά-σιγά επειδή δεν συμπεριλαμβάνεται στην ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων και κεφαλαίων εντός της ΕΕ και οι Τουρκοκύπριοι θα αφομοιωθούν. Αυτό είναι το παιχνίδι που παίζεται και δεν έχω καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Συνεχίζω να διαφωτίζω τον λαό μου».
Μέχρι τώρα, ο «λαός», πρόσθεσε, καθοδηγήθηκε λάθος και δημιουργήθηκε μια λάθος, μη πραγματοποιήσιμη προσδοκία, πως με την ομοσπονδιακή λύση στην Κύπρο θα διασφαλιστεί μια πιο πλούσια ζωή εντός της ΕΕ και η ασφάλεια εντός των μηχανισμών ασφαλείας της ΕΕ. «Όμως, η σοβαρότητα της υπόθεσης είναι τελείως διαφορετική. Διότι σε μια τέτοια εθνική υπόθεση, στον αγώνα που διεξάγεται αιώνες στην Κύπρο, είναι σημαντικό για έναν λαό που έγραψε έπος όπως εμείς να διοικούμε όλα τα ζητήματα με την εθνική μας αξιοπρέπεια μετά την ίδρυση ενός κράτους μέσα σε 50 χρόνια, μιας δημοκρατίας, να κοιτάμε το μέλλον με ελπίδα».
Ως ο νέος «πρόεδρος», είπε ο κ. Τατάρ, θα εξηγήσει τις πραγματικότητες της Κύπρου στον κόσμο και γι’ αυτό χρειάζεται την στήριξη της Τουρκικής Δημοκρατίας, που λαμβάνει και αυτό τον ικανοποιεί.
«Ο αγώνας θα συνεχιστεί»
Ερωτηθείς σε τι είδους λύση θα φτάσει η διαδικασία σε περίπτωση που δεν βρει ανταπόκριση η απαίτηση για λύση δύο κρατών, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι χρειάζεται υπομονή και πρόσθεσε ότι πρόκειται περί εθνικής υπόθεσης. «Οι θυσίες του σήμερα είναι η ελπίδα του αύριο. Επομένως, εμείς ορκιστήκαμε για όλα αυτά στον εαυτό μας, για να αφήσουμε μια χώρα, ένα κράτος σε μιαν γερή βάση. Χρειάζονται θυσίες για να μεταφέρουμε μπροστά την παρακαταθήκη που λάβαμε από τον Δρ. Φαζίλ Κιουτσιούκ και τον Ραούφ Ντενκτάς και αυτός ο αγώνας μας θα συνεχιστεί. Εμείς θα κάνουμε το σωστό. Θα δούμε στο μέλλον πότε θα γίνει λύση. Δεν μπορούμε να παραδοθούμε λέγοντας δεν μας αναγνωρίζουν σήμερα, δεν αποδέχονται τη λύση δύο κρατών σήμερα. Στο σημείο που παραδοθούμε, θα χάσουμε».
Η μεγαλύτερη του τύχη, είπε, σε αυτή τη διαδικασία είναι το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Έρντογαν και η τουρκική Κυβέρνηση τον στηρίζουν πλήρως διότι είναι σημαντικό να υπερασπίζεται την υπόθεσή τους ένα μεγάλο κράτος, όπως η Τουρκία.
«Μπορεί να μην υπάρχει διπλωματική αναγνώριση σήμερα, όμως έχουμε εμπόριο με εκατοντάδες χώρες. Κάνουμε αγοραπωλησίες προϊόντων με ολόκληρο τον κόσμο. Γίνονται επισήμως οι πληρωμές μέσω τραπεζών και ίσως να έρχονται μέσω των λιμανιών της Τουρκίας, όμως τα γρανάζια δουλεύουν. Έχουμε 20 πανεπιστήμια και έρχονται σε αυτά φοιτητές από όλα τα μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης και της Αμερικής. Όταν αποφοιτήσουν αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να βρουν δουλειά στην χώρα τους με τα διπλώματά τους».
Κληθείς να σχολιάσει τις επικρίσεις ότι η κατεχόμενη Κύπρος οδηγήθηκε στο σημείο να είναι η 82η επαρχία της Τουρκίας, ο Τατάρ είπε ότι αυτό είναι εκτός πραγματικότητας. Χρειάζονται, συνέχισε, την Τουρκία και είναι ικανοποιημένος που ο ίδιος συνέβαλλε στην καλυτέρευση των σχέσεων Τουρκίας – ψευδοκράτους.
Φυσικό αέριο
Ερωτηθείς αν διαθέτει κάποιο μοντέλο διαμοιρασμού των φυσικών πόρων της Ανατολικής Μεσογείου ως ο ηγέτης που θα διεξάγει τις διαπραγματεύσεις με την ελληνοκυπριακή πλευρά, ο κ. Τατάρ απάντησε ότι όλες οι γεωτρήσεις προγραμματίστηκαν με θεσμούς και οργανισμούς της Τουρκίας, έχουν σχέσεις με αυτούς τους θεσμούς και υπέγραψαν «συμφωνίες» μαζί τους. «Αυτές οι συμφωνίες είναι στη βάση του δικαίου», υποστήριξε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τραγωδία στην Λεμεσό: Έχασε την ζωή του 59χρονος μετά από εργατικό ατύχημα
• Προβληματική εικόνα: 18 διαθεσιμότητες σε έξι μήνες στην Αστυνομία - Δύο απολύσεις
• Φόνος εκ προμελέτης: Αλλοδαπός ο 24χρονος που βρέθηκε νεκρός σε χωράφι - Τι έδειξε η νεκροτομή
• Απόπειρα φόνου στον Κόρνο: Εντοπίστηκε εγκαταλελειμμένο το όχημα των δραστών
• Προβληματική εικόνα: 18 διαθεσιμότητες σε έξι μήνες στην Αστυνομία - Δύο απολύσεις
• Αιμιλία Κενεβέζου: Αυτό είναι το επόμενο επαγγελματικό της βήμα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις