ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπ. Παιδείας: Ανακοίνωσε Τη διοργάνωση ημερίδας για ψηφιακή τεχνολογία στην εκπαίδευση

Υπ. Παιδείας: Ανακοίνωσε Τη διοργάνωση ημερίδας για ψηφιακή τεχνολογία στην εκπαίδευση

Τη διοργάνωση επιστημονικής ημερίδας εντός Νοεμβρίου, με αντικείμενο την ψηφιακή τεχνολογία στην εκπαίδευση και την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, ανακοίνωσε ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομος Προδρόμου, σε σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη, που έγινε στην παρουσία του Υφυπουργού Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκου Κόκκινο και του Προέδρου της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής Κυριάκου Χ" Γιαννη.

Μιλώντας στη διάσκεψη, που έγινε στο κτίριο του Υπουργείου Παιδείας, ο κ. Προδρόμου είπε ότι στην ημερίδα, η οποία γίνεται με συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας και του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, εμπειρογνωμόνων και κυπριακών πανεπιστημίων, θα παρουσιαστεί ο συνολικός σχεδιασμός του Υπουργείου Παιδείας και εισηγήσεις, οι οποίες θα μεταφέρουν τις πρακτικές που εφαρμόζονται στα πανεπιστήμια.

Θα παρουσιαστεί το πλαίσιο πολιτικής που διαμορφώθηκε στο Υπουργείο Παιδείας με όλους τους εταίρους και τους συνεργάτες και την συμβολή του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, είπε ο κ. Προδρόμου, καθώς επίσης «οι ευρωπαϊκές πρακτικές και κάποιες καλές πρακτικές που ξεχωρίζουν στα δημόσια σχολεία».
 
Σημείωσε ότι η απόφαση για την ημερίδα είναι σε συνέχεια προχθεσινής σύσκεψης με την επιστημονική συμβουλευτική ομάδα για την αξιοποίησης της ψηφιακής τεχνολογίας στην εκπαίδευση, τις ηλεκτρονικές εφαρμογές και την εξ αποστάσεως εκπαίδευση
 
Επιπλέον, ο Υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε πως τις επόμενες ημέρες θα διοργανωθεί επίσκεψη στο πανεπιστήμιο Φρέντερικ, μετά από πρόσκληση του ίδιου του πανεπιστημίου, «για να δούμε στην πράξη την εξ αποστάσεως εκπαίδευση», ενώ θα γίνει ανάλογη επίσκεψη, όπως είπε, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο.
 
Ανέφερε επίσης ότι σήμερα θα σταλεί πρόσκληση και στις εκπαιδευτικές οργανώσεις, ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ και ΠΟΕΔ, για να συμμετάσχουν στην επίσκεψη και πρόσθεσε πως «στα δημόσια σχολεία δεν κάνουμε κάτι διαφορετικό από αυτό που ήδη γίνεται τόσο διεθνώς όσο και στα κυπριακά πανεπιστήμια».
 
Πρόκειται για ένα μεγάλο βήμα στα εκπαιδευτικά πράγματα της Κύπρου, είπε.
 
«Στα σχολεία μας, επιδιώκοντας την απρόσκοπτη συνέχεια της εκπαίδευσης για τα παιδιά, αντιμετωπίζουμε τις επιπτώσεις της πανδημίας με τη χρήση της τεχνολογίας», ανέφερε και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «σε αυτή την προσέγγιση συντάσσονται και όλες οι δυνάμεις της κοινωνίας που υιοθετούν τα τεχνολογικά επιτεύγματα για να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί επιφυλάξεις, δισταγμούς και ίσως κάποια αντανακλαστικά συντήρησης».
 
Ο κ. Προδρόμου είπε ότι διαπίστωσε από την προηγούμενη χρονιά ότι «η μεγάλη πλειοψηφία των εκπαιδευτικών είναι έτοιμοι και αρκετοί κάνουν και βήματα πιο μπροστά».
 
Μιλώντας στη διάσκεψη, ο κ. Χατζηγιάννης χαιρέτισε τη διοργάνωση της ημερίδας, η οποία έχει στόχο την ανάπτυξη μιας διαβούλευσης στην βάση ουσιαστικών κριτηρίων για να βοηθήσουμε την εξ αποστάσεως εκπαίδευση με εμφυτεύματα κυρίως παιδαγωγικά, όπως είπε, «και να επεκτείνουμε τον επιστημονικό προβληματισμό σε σχέση με τα ζητούμενα κάθε βαθμίδας της εκπαίδευσης».
 
Ο κ. Χατζηγιάννης διαβεβαίωσε ότι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας είναι έτοιμη να συμβάλει με τους δικούς της τρόπους σε αυτή την ημερίδα για να ενισχυθεί ο διάλογος και η διαβούλευση.
 
«Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση είναι ένας γεγονός, έχει θεσμοθετηθεί, και θα πρέπει να την αναπτύξουμε στη βάση παιδαγωγικών κριτηρίων», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «ο δρόμος της ψηφιοποίησης της εκπαίδευσης είναι και θα πρέπει να είναι εθνική στρατηγική και αποτελεί μονόδρομο».
 
Είπε ακόμη ότι «θα πρέπει να αγκαλιάσουμε αυτή την πορεία με τρόπο, που να δημιουργήσουμε στρατηγικά πλεονεκτήματα κυρίως στα δημόσια σχολεία» και πρόσθεσε πως «κανείς δεν έχει το δικαίωμα σε σχέση με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση να αφαιρέσει από το δημόσιο σχολείο συγκριτικό πλεονέκτημα που με βάση τον πλούτο που έχουμε του επιστημονικού εκπαιδευτικού προσωπικού να μην αξιοποιηθεί προς όφελος των παιδιών μας και του εκπαιδευτικού συστήματος».
 
Μιλώντας στη συνέχεια, ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκος Κόκκινος είπε ότι «η εξ αποστάσεως εκπαίδευση, χρησιμοποιώντας ψηφιακή τεχνολογία, είναι αναπόσπαστο συστατικό στοιχείο της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης», προσθέτοντας ότι «η πανδημία είναι μια χρυσή ευκαιρία για να επιταχύνουμε την εισαγωγή της ψηφιακής τεχνολογίας στην εκπαιδευτική διαδικασία».
 
«Για να γίνει αυτό χρειάζεται η σύμπνοια και η συνεργασία όλων», ανέφερε, προσθέτοντας ότι έχει διαπιστώσει μαζί με τον Υπουργό τις τελευταίες εβδομάδες που ασχολούνται πολύ εντατικά με το θέμα «πολύ καλή πρώτη ύλη από πλευράς εκπαιδευτικών, οι οποίοι έχουν ξεπεράσει τα αναμενόμενα όρια και κάνουν πράγματα με δικές τους πρωτοβουλίες και με βέλτιστες πρακτικές, που είναι συμβατές με τις διεθνείς πρακτικές».
 
Ο κ. Κόκκινος είπε ότι αυτό πρέπει να θεσμοθετηθεί και οφείλουμε ως πολιτεία, όπως σημείωσε, «να βοηθήσουμε όλους τους εκπαιδευτικούς να αγκαλιάσουν την ψηφιακή τεχνολογία ως εργαλείο για να αναμορφώσουν το διδακτικό τους περιεχόμενο ώστε να αξιοποιεί σωστά την ψηφιακή τεχνολογία».
 
Ανέφερε ότι με την επιστημονική συμβουλευτική ομάδα συζητείται η μετατροπή του συμβατικού διδακτικού περιεχομένου μέσα από την ψηφιακή τεχνολογία σε διδακτικό περιεχόμενο τηλεκπαίδευσης και εξ αποστάσεως εκπαίδευση.
 
Αναφέρθηκε επίσης στην «πολύ μεγάλη συμβολή» που θα έχουν οι καθηγητές πληροφορικής, οι οποίοι θα είναι οι πρεσβευτές «ώστε να μπορούν να υποστηρίξουν και τους συναδέλφους τους» και σημείωσε πως για αυτό τον σκοπό δημιουργούνται «πυρήνες γνώσης, οι οποίοι θα βοηθήσουν μετά στη διάχυση σε όλο το εκπαιδευτικό σύστημα».  
 
Ερωτηθείς ο Υπουργός Παιδείας για την πορεία αναβάθμισης των σχολικών μονάδων στα ψηφιακά δίκτυα, ανέφερε ότι «η διαδικασία αυτή εξελίσσεται σύμφωνα με τον σχεδιασμό», που ήταν για ένα διάστημα δύο μηνών και πρόσθεσε ότι το έργο έχει αναλάβει ο πάροχος, που είναι η ΑΤΗΚ, με στόχο την αναβάθμιση και την προσαρμογή της σύνδεσης των σχολείων με το διαδίκτυο, η οποία υπάρχει, αλλά θα πρέπει, κατά τόπους, όπου χρειάζεται, να αναβαθμιστεί για να μπορεί να ανταποκριθεί στις νέες συνθήκες και σε πλήρη ψηφιακή τεχνολογία.
 
Αναφορικά με τον σχεδιασμό που έγινε σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Έρευνας και Καινοτομίας σε σχέση με την αναβάθμιση του εξοπλισμού των σχολείων σε ηλεκτρονικές συσκευές, ο κ. Προδρόμου είπε ότι τρέχει ένα χρονοδιάγραμμα 2-3 μηνών και πρόσθεσε ότι παρά τις διεθνείς συνθήκες που δημιουργούν κάποια προβλήματα στις αγορές, «κινητοποιώντας τους μηχανισμούς και τις διαδικασίες προσφορών προχωρούμε και θα ολοκληρωθεί το έργο στον χρόνο που προβλεπόταν».
 
Ο κ. Προδρόμου τόνισε ωστόσο ότι το Υπουργείο Παιδείας «είναι σε θέση να λειτουργήσει σε όλα τα σχολεία εξ αποστάσεως εκπαίδευση» και δεν περιμένει την αναβάθμιση αυτή για να παρέχει στα παιδιά εξ αποστάσεως εκπαίδευση, καθώς υπάρχει η τεχνολογική δυνατότητα.
 
Σε παρέμβαση του, ο κ. Κόκκινος είπε ότι «σήμερα γίνεται τηλεκπαίδευση» και εξέφρασε την ελπίδα ότι «δεν θα χρειαστεί να δοκιμαστούμε σε ολικό lockdown».
 
«Όλα τα σχολεία σήμερα έχουν την υποδομή που χρειάζεται για να γίνει τηλεκπαίδευση», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «σε κάποια σχολεία ενδεχομένως να μην προλάβαμε να αναβαθμίσουμε ακόμη την ταχύτητα γιατί έχει τεχνικές διαδικασίες» όπως την ανάγκη ύπαρξης οπτικής ίνας.
 
Ανέφερε πως αυτό το σχολείο αναβαθμίζεται στο μέγιστο δυνατό με βάση τη συμβατική τεχνολογία και περιμένουμε μέχρι να δώσουμε την μέγιστη, αλλά λειτουργεί η τηλεκπαίδευση, όπως είπε.
 
Τέλος, ο κ. Κόκκινος είπε ότι στόχος είναι να πάμε στους φορητούς υπολογιστές, αλλά λόγω της έλλειψης τους στη διεθνή αγορά, έχουν παραγγελθεί 1.500 συμβατικοί υπολογιστές «ώστε να είμαστε έτοιμοι αν χρειαστεί».

Από ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Το να ηρεμήσετε είναι πιο εύκολο στα λόγια - Ο ανάδρομος Ερμής του Νοεμβρίου φέρνει δράματα σε αυτά τα ζώδια

• Netflix: Το top5 των ταινιών και σειρών που προτιμούν οι Κύπριοι τον Νοέμβριο – Βαθμολογίες και trailer

• Επεισοδιακή καταδίωξη στους δρόμους της Λευκωσίας – Περιπολικό συγκρούστηκε με όχημα καταζητούμενου για υπόθεση απαγωγής

• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι

• Παγκύπριας κλίμακας επιχείρηση της Αστυνομίας για παράνομους μετανάστες - Χειροπέδες σε 24 πρόσωπα - Προχωρούν οι διαδικασίες για επαναπατρισμό τους

• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας



Αναστασιάδης-Χριστοδουλίδης: Από την «πατρική» στοργή, στον... «πατρικό» θυμό

Αναστασιάδης-Χριστοδουλίδης: Από την «πατρική» στοργή, στον... «πατρικό» θυμό

Όταν στις 28 Φεβρουαρίου του 2023 ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέβαινε τον λόφο του προεδρικού με τη σύζυγο και τα παιδιά του, για την τελετή παράδοσης – παραλαβής της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον Νίκο Αναστασιάδη, το κλίμα ήταν άκρως οικογενειακό, με τον Νίκο Αναστασιάδη να βλέπει τον <διάδοχό> του με ύφος περήφανου πατέρα. Ο Νίκος Αναστασιάδης μάλιστα, αποκαλούσε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, <Νίκο μου>.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top