Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε δεσμευμένος να εργαστεί με τον νέο Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για ευόδωση των προσδοκιών του λαού μας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, έτσι ώστε να μετουσιώσουμε την ελπίδα και την προοπτική για σφυρηλάτηση της ειρήνης, της ενότητας, της συνεργασίας και της κοινής πορείας στο μέλλον της πατρίδας.
Αποδεχόμενος την Πέμπτη τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη της Ελληνικής Δημοκρατίας Ηλία Φωτόπουλου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι η Κυβέρνηση χαιρετίζει την ανάδειξη του νέου Τ/κ ηγέτη, ενός μετριοπαθούς και σταθερού υποστηρικτή της επανένωσης της πατρίδας μας και του κυπριακού λαού, όπως είπε.
“Η ανάδειξή του στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας δημιουργεί θετικές προσδοκίες στην προοπτική ενός γόνιμου και παραγωγικού διαλόγου”, δήλωσε ο ΠτΔ, προσθέτοντας ότι η Λευκωσία εργάζεται άοκνα για τη δημιουργία των συνθηκών που θα επιτρέψουν την επίτευξη λύσης.
“Η επανέναρξη του διαλόγου καθίσταται τώρα εφικτή, αφότου ήρθησαν οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας, ωστόσο είναι απαραίτητο η Άγκυρα και η τουρκοκυπριακή κοινότητα να επιδείξουν σεβασμό στις συμφωνίες και τις δεσμεύσεις τους και να αποδείξουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ότι επιθυμούν πράγματι ένα έντιμο αλλά ελπιδοφόρο συμβιβασμό. Συναφώς, είναι απαραίτητο να μην υπάρξει επανάληψη των παράνομων ενεργειών, μέσω αναίτιων προσχημάτων, που μας είχαν οδηγήσει στην αναστολή των διαπραγματεύσεων”, δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
Εξέφρασε για άλλη μια φορά την ευγνωμοσύνη της κυπριακής Κυβέρνησης και του κυπριακού λαού προς την ελληνική Κυβέρνηση, την πολιτική ηγεσία και τον ελληνικό λαό που συμπαρίστανται αδιάλειπτα στον αγώνα της Κύπρου για δικαίωση και απελευθέρωση από την τουρκική κατοχή.
“Η πρόσφατη επίσκεψή μου στην Αθήνα και οι συναντήσεις μου με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία επαναβεβαίωσαν τους άρρηκτους αδελφικούς δεσμούς και το γεγονός ότι η μοίρα των κρατών και των λαών μας είναι κοινή, όπως κοινοί είναι το εθνικό όραμα και οι αγώνες”, ανέφερε.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε παράλληλα για την πλήρη συμπαράσταση και βοήθεια της κυπριακής Κυβέρνησης και του ιδίου προσωπικά, καθώς ο Πρέσβης αναλαμβάνει, όπως είπε, σε μια δύσκολη περίοδο για τον ελληνισμό στην Κύπρο και την Ελλάδα.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε εξάλλου στη βούληση Κύπρου και Ελλάδας για προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, κάνοντας αναφορά στον ενεργό ρόλο που οι δύο χώρες αναλαμβάνουν για ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας, στο πλαίσιο των τριμερών συνεργασιών με την Αίγυπτο και το Ισραήλ.
“Η πραγματοποίηση της χθεσινής, 2ης Τριμερούς Συνόδου Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου και η Διακήρυξη που υιοθετήθηκε σε επίπεδο Αρχηγών κρατών, τροχοδρομεί έμπρακτα τη συνεργασία των χωρών μας για επίτευξη σταθερότητας και ευημερίας των λαών και της περιοχής μας”, ανέφερε ο Πρόεδρος.
Είπε ακόμη ότι σύντομα αναμένεται ότι θα επιτευχθεί η διεύρυνση της συνεργασίας αυτής, εδραιώνοντας τα οφέλη που θα προκύψουν από την ειρηνική συνύπαρξη και συνεργασία με όλες σχεδόν τις γειτονικές χώρες.
“ Στο πλαίσιο αυτό, τονίζουμε ότι η συνεργασία αυτή δεν στρέφεται εναντίον καμιάς άλλης χώρας, αντίθετα, αποτελεί ευκαιρία που πρέπει να αξιοποιηθεί από όλους. Το οφείλουμε στους λαούς μας και στις μελλοντικές γενεές αυτής της πολύπαθης γωνιάς του κόσμου, η οποία συνεχίζει να πλήττεται από φτώχεια, δυστυχία, πολέμους και καταστροφές”, δήλωσε ο ΠτΔ.
Ο Πρέσβης Φωτόπουλος, επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του, τόνισε ότι Αθήνα και Λευκωσία πιστεύουν ακράδαντα στη δυνατότητα επίλυσης του Κυπριακού, στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου και στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών, σημειώνοντας ότι θεμέλιος λίθος της πολιτικής μας στο Κυπριακό είναι ο σεβασμός και η υπεράσπιση της διεθνούς προσωπικότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
“Γι’ αυτό είμαι πεπεισμένος ότι θα συνεχίσουμε αταλάντευτα τη διαρκή συνεργασία και τον συντονισμό μεταξύ των δύο κυβερνήσεών μας”, συνέχισε.
Ο κ. Φωτόπουλος δήλωσε ότι όλοι πρέπει να κατανοήσουν και να σεβασθούν τις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων για το μέλλον τους, οι οποίοι εδώ και 41 χρόνια ζουν τη βαρβαρότητα της τουρκικής εισβολής, την προσφυγιά, το δράμα των αγνοούμενων και των εγκλωβισμένων.
Η λύση, τόνισε, δεν μπορεί παρά να είναι το αποτέλεσμα απρόσκοπτων συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών και να εκφράζει την ελεύθερη και κυρίαρχη βούληση ολόκληρου του κυπριακού λαού για την τύχη του τόπου του.
Ο Πρέσβης αναφέρθηκε στις διμερείς σχέσεις και τους δεσμούς Κύπρου και Ελλάδας για να τονίσει ότι κοινές αξίες και αρχές, κοινή ιστορία και κοινοί αγώνες συνθέτουν το νήμα που χαρακτηρίζει τους μακρόχρονους αυτούς δεσμούς.
“Δεσμοί που αποτελούν τα συστατικά στοιχεία για τη συνεργασία μας τόσο σε διμερές όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, ιδίως σήμερα που Ελλάδα και Κύπρος, ως μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελούν εγγύηση σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου”, ανέφερε.
Ο Πρέσβης τόνισε εξάλλου ότι στόχος του είναι να διατηρηθεί και να ενισχυθεί περαιτέρω η παρουσία και ο ρόλος της Πρεσβείας της Ελλάδος στην Λευκωσία, “ως ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας, ως συνδετικός κρίκος Αθηνών και Λευκωσίας, ελληνικών και κυπριακών Αρχών”.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα
• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις