Μεγάλες αντιδράσεις είχε η απόφαση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου να μνημονεύσει για πρώτη φορά τον Αρχιεπίσκοπο Επιφάνιο ως προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ουκρανίας, κάτι που ουσιαστικά αναγνωρίζει το Αυτοκέφαλο της Ουκρανικής Εκκλησίας.
Σημειώνουμε πως το Αυτοκέφαλο της Ουκρανικής Εκκλησίας αναγνώρισαν μέχρι τώρα το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας και η Εκκλησία της Ελλάδας.
Η εν λόγω ενέργεια του Αρχιεπισκόπου δεν προήλθε κατόπιν συλλογικής απόφασης της Ιεράς Συνόδου, κάτι το οποίο προκάλεσε αντιδράσεις από Μητροπολίτες, αλλά και από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας.
Η αναγνώριση του αυτοκέφαλου της εκκλησίας της Ουκρανίας προέκυψε ουσιαστικά κατά τη διάρκεια της χειροτονίας του Παγκράτιου σε Επίσκοπο Αρσινόης, που τελέστηκε στην ιερά μονή Παναγίας Χρυσορρογιατίσσης στην επαρχία Πάφου, παρόντων σχεδόν του συνόλου των μελών της Ιεράς Συνόδου.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Οργανωμένοι Θεολόγοι: Δεν δεσμεύει την Εκκλησία Κύπρου η τοποθέτηση Αρχιεπισκόπου για Ουκρανική Εκκλησία
Μέχρι τώρα εξέδωσαν ανακοίνωση διαφωνώντας με την πράξη αυτή οι Μητροπολίτες Λεμεσού, Κύκκου και Ταμασού, όπως και ο Επίσκοπος Αμαθούντος.
Σε δηλώσεις του στον Αντ1 ο Μητροπολίτης Κύκκου και Τυλληρίας είπε ότι "η Ιερά Σύνοδος δεν είναι για να επικυρώνει την αυθαιρεσία του προκαθημένου αλλά για να παίρνει αποφάσεις εκ των προτέρων, τις οποίες θα πρέπει να εφαρμόζει ο Αρχιεπίσκοπος.
Παράλληλα, ο Μητροπολίτης τόνισε ότι έχουν μείνει αποσβολωμένοι όταν άκουσαν το περασμένο Σάββατο κατά τη διάρκεια της Ιεράς Μονής Χρυσορρογιάτισσης μνημόνευσε το όνομα του Επιφάνειου, ο οποίος είναι σχισματικός και δεν αναγνωρίζεται από τις εκκλησίες".
Δείτε τις δηλώσεις του Μητροπολίτη Κύκκου και Τυλληρίας Νικηφόρου στον ΑΝΤ1:
Δηλώσεις Μητροπολίτη Λεμεσού
Παράλληλα, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος φάνηκε στεναχωρημένος για την απόφαση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσόστομου Β’ να αναγνωρίσει το αυτοκέφαλο της εκκλησίας της Ουκρανίας, χωρίς προηγουμένως να υπάρξει πλειοψηφική απόφαση από την Ιερά Σύνοδο και θεωρεί πως «καταργείται η Σύνοδος της Εκκλησίας του Κύπρου με αυτόν τον τρόπο».
Στη δήλωση του, ο Μητροπολίτης Λεμεσού είπε πως «η διαφωνία μας δεν είναι μόνο στην ουσία του θέματος. Αν καλώς ή κακώς έπραξε το Οικουμενικό Πατριαρχείο αυτό είναι μια άλλη συζήτηση».
Αυτή τη στιγμή, συνέχισε, το πρόβλημα είναι πως στις 9 Σεπτεμβρίου ο Αρχιεπίσκοπος έθεσε το θέμα στην Ιερά Σύνοδο, «και τότε όλοι οι Συνοδικοί, σχεδόν μηδενός εξαιρουμένου, είπαμε Μακαριώτατε μην το κάνετε αυτό το πράγμα και ο ίδιος είπε δεν θα το κάνω, αφού μου λέτε να μην το κάνω και θα σεβαστώ τη γνώμη της Συνόδου».
Μείναμε ήσυχοι με αυτή τη γνώμη που εξέφρασε η Ιερά Σύνοδος η οποία «ανθρωπίνως βέβαια», είναι η κεφαλή της τοπικής Εκκλησίας, είπε ο Μητροπολίτης Αθανάσιος, προσθέτοντας ότι «αντί αυτού, στη λειτουργία του Σαββάτου (κατά τη χειροτονία του νέου Επισκόπου Αρσινόης), ακούσαμε έκπληκτοι τον Επιφάνειο ως Μητροπολίτη Κιέβου».
« Αυτό μας στεναχώρησε γιατί καταργείται η Σύνοδος της Εκκλησίας του Κύπρου με αυτόν τον τρόπο και είναι μια πράξη με την οποίαν εμείς δεν συμφωνούμε. Γι αυτό εκφράσαμε τη διαφωνία μας και την απαρέσκεια μας στο γεγονός αυτό», συμπλήρωσε.
Σχολιάζοντας την αποχώρηση του από τη λειτουργία και κατά πόσο μίλησε με τον Αρχιεπίσκοπο για το θέμα, ο Μητροπολίτης Λεμεσού είπε «δεν μίλησα με τον Αρχιεπίσκοπο, έφυγα για να μην πούμε κάποια λόγια που δεν θα χρειαζόταν».
«Η Εκκλησία της Κύπρου εκφράζεται και διοικείται από την Ιερά Σύνοδο. Ο Αρχιεπίσκοπος είναι ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας αλλά δεν μπορεί να αποφασίζει μόνος του, ούτε ο Αρχιεπίσκοπος χωρίς τη Σύνοδο, ούτε η Σύνοδος χωρίς τον Αρχιεπίσκοπο», δήλωσε ο Μητροπολίτης Λεμεσού.
Είναι, πρόσθεσε, απόφαση της πλειοψηφίας της Ιεράς Συνόδου και υπέδειξε πως «ό,τι πει η πλειοψηφία εμείς θα υποταχθούμε έστω κι αν διαφωνήσουμε. Μπορώ να διαφωνώ αλλά υποτάσσομαι στο τι λέει η πλειοψηφία της Συνόδου».
Ερωτηθείς τι θεωρεί ορθό να γίνει, απάντησε πως θα πρέπει να συγκληθεί Σύνοδος, «τώρα τι θα κάνει ο Αρχιεπίσκοπος δεν ξέρω».
Κληθείς δε να σχολιάσει την αντίδραση της Ρωσικής Εκκλησίας ο Μητροπολίτης Αθανάσιος είπε πως «ήδη η Εκκλησία της Ρωσίας απέκοψε τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου από τα δίπτυχα της και αυτό είναι πολύ σημαντικό και πολύ οδυνηρό και δεν ξέρω και τι συνέπειες θα έχει και σε άλλους τομείς».
Τέλος, ανέφερε πως πέραν από τους Μητροπολίτες Κύκκου, Ταμασού και τον Επίσκοπο Αμαθούντας, με τους οποίους προσυπογράφει την κοινή ανακοίνωση - διαφωνία, δεν μίλησε με οποιουσδήποτε άλλους Μητροπολίτες για το θέμα.
Αντιδράει και η Μόσχα
Τέλος, η Μόσχα αντιδράει τόσο έναντι της Ελλάδας, όσο και της Κύπρου.
Όπως δηλώνει το Υπ. Εξωτερικών της Ρωσίας, “ούτε στον Ψυχρό πόλεμο δεν λέγονταν ότι η Ελλάδα εργάζεται για πλήξει τη Ρωσία και τα συμφέροντά της, ή για να εμποδίσει την «κακόβουλη ρωσική επιρροή. Ακόμη και την εποχή του ψυχρού πολέμου, η Ελλάδα είχε μια εξωτερική πολιτική, που κατάφερνε να δίνει ένα διαφορετικό στίγμα”. “Οι δικές μας σχέσεις ποτέ δεν χτίζονται εναντίον κάποιου τρίτου” υποστηρίζουν, “αλλά υπέρ του αμοιβαίου οφέλους των δυο πλευρών”.
Με πληροφορίες από ToThemaOnline, Αντ1, ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τραμπ: Γιατί η δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο δεν θα μοιάζει με την πρώτη
• Ντόναλντ Τραμπ: Επέλεξε την πρώτη γυναίκα προσωπάρχη στον Λευκό Οίκο - Ποια είναι η Σούζι Γουάιλς
• Τζόκερ: Πόσα βάζει στην τσέπη του ο τυχερός; – Εκτοξεύθηκε το ποσό της επόμενης κλήρωσης
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις