ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οργανωμένοι Θεολόγοι: Δεν δεσμεύει την Εκκλησία Κύπρου η τοποθέτηση Αρχιεπισκόπου για Ουκρανική Εκκλησία

Οργανωμένοι Θεολόγοι: Δεν δεσμεύει την Εκκλησία Κύπρου η τοποθέτηση Αρχιεπισκόπου για Ουκρανική Εκκλησία

Η Παγκύπρια Ένωση Ελλήνων Θεολόγων και ο Σύνδεσμος Θεολόγων θεωρούν «αχρείαστη» την τοποθέτηση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσόστομου B' να μνημονεύσει τον Επιφάνιο ως «Προκαθήμενο της Ουκρανικής Εκκλησίας», ενώ κάνουν λόγο για απόφαση η οποία δεν δεσμεύει την Εκκλησία της Κύπρου.

Τη θέση ότι το δίκαιο και το σωστό πρέπει να ακούγεται, διατύπωσε ο Γιώργος Κυριάκου, πρόεδρος της Παγκύπριας Ένωσης Ελλήνων Θεολόγων( ΠΕΕΘ) αναφερόμενος στο θέμα της μνημόνευσης από πλευράς του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσόστομου, του Επιφάνιου ως «Προκαθήμενου της Ουκρανικής Εκκλησίας» το Σάββατο, 24 Οκτωβρίου, στην Ιερά Μονή Μονή Χρυσορρογιατίσσης, μετά την χειροτονία του Παγκράτιου σε Επίσκοπο Αρσινόης.

Ο κ. Κυριάκου δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως η απόφαση του Αρχιεπισκόπου «δεν έχει καμία ουσία, καμία σημασία και καμία δέσμευση για την Εκκλησία της Κύπρου γιατί απλούστατα είναι απόφαση του Αρχιεπισκόπου και δεν είναι απόφαση της Ιεράς Συνόδου».

Όπως ανέφερε ο κ. Κυριάκου, η Ιερά Σύνοδος δεν είναι συμβουλευτικό σώμα του Αρχιεπισκόπου, είναι το Σώμα της Εκκλησίας το οποίο εξετάζει θέματα διοικητικά, κανονικά και τα λοιπά και λαμβάνει αποφάσεις.

Πρόσθεσε πως ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, σύμφωνα με το καταστατικό χάρτη της Εκκλησίας μπορεί να είναι ο πρώτος τη τάξη μεταξύ ίσων, αλλά δεν μπορεί να ενεργεί από μόνος του και να αποφασίζει ατομικά για την Εκκλησία.

Αυτό, είπε, το κάνει ο Πάπας, σημειώνοντας πως στην Εκκλησία μας υπάρχει το συνοδικό σύστημα το οποίο είναι το δημοκρατικό πολίτευμα της Εκκλησίας και η Σύνοδος αποφασίζει ως Σώμα και όχι ο Αρχιεπίσκοπος ως άτομο.

«Ασχέτως με το αν συμφωνούμε ή εάν διαφωνούμε με την απόφαση του Αρχιεπισκόπου, δηλαδή με την θέση του, απλά εκτιμούμε ότι δεν είναι η σωστή ενέργεια του Αρχιεπισκόπου» συνέχισε.

Αφού αυτό το θέμα αφορούσε την Ιερά Σύνοδο δεν είχε καμιά αξία αυτό το οποίο έκανε ο Αρχιεπίσκοπος, είπε.

Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις των Μητροπολιτών Λεμεσού, Κύκκου και Ταμασού καθώς και του Επισκόπου Αμαθούντας, οι οποίοι καλούν τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Β’ να ανακαλέσει, ο κ. Κυριάκου είπε πως ήταν φυσικό να υπάρχουν αντιδράσεις και ανέφερε πως η Ιερά Σύνοδος δεν μπορεί να αντικατασταθεί από τον Αρχιεπίσκοπο, καθώς «έτσι είναι το σωστό πνεύμα μέσα στο οποίο κινούμαστε».

Είπε, ακόμη, πως για να διορθωθούν τα πράγματα θα πρέπει να ανακαλέσει ο Μακαριότατος με την δήλωση του να συγκαλέσει την σύνοδο και να συζητήσει το θέμα. Εκτίμησε δε, πως όλη η υπόθεση δεν μπορεί να σταθεί από μόνη της.

Εξάλλου σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Θεολόγων Κύπρου (ΟΕΛΜΕΚ) Χριστάκης Ευσταθίου χαρακτήρισε αχρείαστη την ενέργεια να μνημονευθεί στη συγκεκριμένη φάση ο «Προκαθήμενος του αυτοκεφάλου της Ουκρανίας» διότι, όπως είπε, δημιουργήθηκε θόρυβος εντός του κόλπου της Εκκλησίας.

Όπως εξήγησε, το ένα αφορά την ίδια την ουσία του θέματος, κατά πόσο η Κύπρος θα μπορούσε να αναγνωρίσει ή όχι την αυτοκεφαλία της Ουκρανίας, υπενθυμίζοντας πως μέχρι στιγμής την έχουν αναγνωρίσει μόνο η Εκκλησία της Ελλάδας και το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας. Και το δεύτερο συνέχισε, είναι η διαδικασία του Συνοδικού Θεσμού, καθώς, όπως είπε, «δεν παίρνει από μόνος του ένας την απόφαση για να προχωρήσει σε μια τέτοια ενέργεια που είναι πολύ σοβαρή».

Πρόσθεσε δε, πως ο θεσμός της Συνόδου απαιτεί συλλογικότητα, ανταλλαγή απόψεων και έκδοση απόφασης από μέρους της Συνόδου και όχι μόνο από έναν Επίσκοπο.

Είναι, συνέχισε ο κ. Ευσταθίου, αυτά τα ζητήματα που εγείρονται στην συγκεκριμένη περίπτωση τα οποία θεωρούμε πολύ σοβαρά και που απειλούν την ίδια την ενότητα της Εκκλησίας.

Ακολούθως ο κ. Ευσταθίου αναφέρθηκε και στις πολιτικές προεκτάσεις που προκύπτουν, σημειώνοντας πως η Κύπρος δεν μπορεί να μπαίνει, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση που αντιμετωπίζει τέτοια προβλήματα, σε μια τέτοια διαδικασία με κίνδυνο να έχουμε επιπτώσεις και στο εθνικό μας θέμα. Ήδη συνέχισε, ο Μόσχας έχει προαναγγείλει διαγραφή του Προκαθημένου της Εκκλησίας από τα δίπτυχα της Εκκλησίας της Ρωσίας και πρόσθεσε πως πρόκειται για μια σοβαρή υπόθεση, η οποία ίσως να έχει και πολιτικές διαστάσεις.

Aπό ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κάλεσμα Αρχιεπισκόπου στον Μητροπολίτη Πάφου να διαφοροποιήσει τη στάση του - «Δεν πρέπει να επανέλθει στον Μεσαίωνα»

• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη

• Υπουργικό Συμβούλιο: Εγκρίθηκαν οι 13 τροποποιήσεις για το δικαίωμα ψήφου από τα 17 - Δείτε αναλυτικά τι ισχύει

• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία

• Ανδρέας Γεωργίου-Σιμώνη Χριστοδούλου: Το φωτογραφικό άλμπουμ από το ταξίδι τους στην Ταϊλάνδη και τα καυτά φιλιά

• Απίστευτο περιστατικό στη Λεμεσό - Χαστούκισε ντελιβερά, του άρπαξε το κινητό και έγινε καπνός - Τι συνέβη



Γιατί θέτει θέμα Λουρουτζίνας ο Τατάρ - Οι προτάσεις 4+4 του Προέδρου Χριστοδουλίδη

Γιατί θέτει θέμα Λουρουτζίνας ο Τατάρ - Οι προτάσεις 4+4 του Προέδρου Χριστοδουλίδη

Εν αναμονή της δεύτερης συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα ίσως, μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Ερσίν Τατάρ για την διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης, ο κατοχικός ηγέτης έθεσε για πρώτη φορά στο τραπέζι, το άνοιγμα του σημείου διέλευσης, Λουρουτζίνας- Λυμπιών, αντί Πυροίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top