Χαιρετίζει η Συμμαχία Πολιτών τα αποτελέσματα της τριμερούς συνάντησης χθες στη Λευκωσία και τονίζει ότι αυτό που τώρα έχει σημασία είναι οι διακηρύξεις να μεταφραστούν σε συγκεκριμένα έργα, σε συγκεκριμένες υποδομές που θα αναπτυχθούν από κοινού από τις τρεις χώρες.
Μόνο έτσι, δήλωσε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Γιώργος Λιλλήκας, “θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ανάπτυξης κοινών οικονομικών συμφερόντων που θα αποτελέσουν και τη βάση για μια στέρεα πολιτική συνεργασία η οποία θα έχει βάθος περιεχόμενο και διάρκεια στο χρόνο”.
“Η μετατροπή των διακηρύξεων σε συγκεκριμένα έργα είναι αναγκαία, αν θέλουμε να υπάρξει συνέχεια, αλλά και να αναγνωριστεί ο αναβαθμισμένος ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος σε αυτή την πολύ ταλαιπωρημένη περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου”, δήλωσε.
Σχολιάζοντας χθεσινή δήλωση του ΥΠΕΞ της Ελλάδας για το Κυπριακό, ο κ. Λιλλήκας κάλεσε την Κυβέρνηση να πάρει παραδείγματα.
“Για δεύτερη συνεχόμενη φορά (ο κ. Κοτζιάς) κάνει πολύ ξεκάθαρες πολιτικές τοποθετήσεις αναφορικά με το Κυπριακό και τις ευθύνες της Άγκυρας. Η τοποθέτησή του ότι αν η Τουρκία επιθυμεί λύση σε σύντομο μέλλον, οφείλει να αποσύρει τα κατοχικά της στρατεύματα, θα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση για την κυπριακή Κυβέρνηση”, ανέφερε.
Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας είπε ότι η τοποθέτηση του κ. Κοτζιά αναδεικνύει τις ευθύνες της Τουρκίας ως κατοχική δύναμη, προσθέτοντας ότι η κυπριακή κυβέρνηση “δεν μπορεί να αρκείται να καλεί γενικά και αόριστα την Τουρκία να συνδράμει στη λύση, οφείλει στην ίδια γραμμή και στην ίδια φιλοσοφία με τον Έλληνα ΥΠΕΞ να διευκρινίσει ότι η συνδρομή της Τουρκίας μπορεί και πρέπει να είναι συγκεκριμένη, με την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων”.
Κάλεσε επίσης τον ΠτΔ να αξιοποιήσει την τοποθέτηση του Έλληνα ΥΠΕΞ ότι η Ελλάδα ως εγγυήτρια δύναμη, δεν βλέπει κανένα λόγο για να συνεχίσουν να υπάρχουν εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα έναντι της ΚΔ.
“Οφείλει (ο ΠτΔ) να καλέσει τη Μ. Βρετανία να υιοθετήσει τη θέση της Ελλάδας και να τοποθετηθεί δημόσια αρνούμενη το ρόλο της ως εγγυήτρια δύναμη σε περίπτωση λύσης, αυτό θα απομονώσει την Τουρκία και θα βοηθήσει τα μέγιστα στο να επιλυθεί το ζήτημα των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων”, πρόσθεσε.
Σχολιάζοντας δηλώσεις των κυρίων Ερντογάν και Νταβούτογλου για το Κυπριακό, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι διαφαίνονται ξεκάθαρα και με προκλητικό τρόπο οι πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας, αφού τόσο ο κ. Ερντογάν όσο και ο κ. Νταβούτογλου “έχουν θέσει τα περιθώρια κινήσεων του κ. Ακιντζί αναδεικνύοντας πως τον πραγματικό ρόλο του διαπραγματευτή και στο περιεχόμενο των τουρκικών προτάσεων στις συνομιλίες τον έχει η Άγκυρα”.
“Οφείλει ο ΠτΔ να αναδείξει την τοποθέτηση και τις παρεμβάσεις των ηγετών της Τουρκίας καλώντας τις ΗΠΑ, την ΕΕ και το Λονδίνο να στραφούν προς την Άγκυρα, ασκώντας την επιρροή τους ή και τις πιέσεις τους για αλλαγή στάσης αν θέλουν να υπάρξει σύντομη λύση του Κυπριακού”, είπε ο κ. Λιλλήκας.
Σε αντίθετη περίπτωση, η αδράνεια, όπως είπε, από μέρους της Κυβέρνησής μας, “θα επιτρέψει στα διεθνή κέντρα αποφάσεων να στρέψουν τις πιέσεις τους προς την ε/κ πλευρά οδηγώντας μας σε μια δύσκολη θέση”.
Έξοδος Κύπρου στις αγορές
-------------------------------------------------
Για την έξοδο της Κύπρου στις αγορές, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι η Κυβέρνηση “πανηγυρίζει” για την έξοδο στις διεθνείς αγορές και για το δάνειο που έχει εξασφαλίσει με επιτόκιο 4%, ωστόσο, “πίσω από τους πανηγυρισμούς υπάρχουν σοβαρά ζητήματα τα οποία αποκρύβονται και για μας δημιουργούνται σοβαρά ερωτήματα”.
Κάλεσε την Κυβέρνηση να εξηγήσει γιατί ενώ εφαρμόζει πιστά το μνημόνιο της λιτότητας, αντί να συνεχίσει να δανείζεται από την Τρόικα με επιτόκιο 2% , δανείζεται από τις διεθνείς αγορές με 4%.
Επίσης, είπε, αφού δανείζεται από τις διεθνείς αγορές και όχι από την Τρόικα, γιατί επιμένει να εφαρμόζει πιστά το μνημόνιο.
Διερωτήθηκε ακόμη γιατί η Κυβέρνηση, αφού μπορεί να δανείζεται από τις διεθνείς αγορές, “επέμεινε να υιοθετηθούν από τη Βουλή, χωρίς ουσιαστική συζήτηση, οι νόμοι για τις εκποιήσεις και την αφερεγγυότητα, αφού είχε πρόθεση να μην πάρει το επόμενο δάνειο από την Τρόικα”.
“Γιατί εκβίαζε τη Βουλή προβάλλοντας τον `μπαμπούλα` της χρεωκοπίας, αν δεν ψηφίζονταν νόμοι για την αφερεγγυότητα αφού τελικά η ίδια δεν είχε πρόθεση να δανείζεται από την Τρόικα. Επίσης να εξηγήσει στους Κύπριος φορολογούμενους πόσα επιπλέον εκατομμύρια θα κληθούν να πληρώσουν με το επιτόκιο του 4% με το οποίο αποφάσισε να δανείζεται από τις διεθνείς αγορές”, δήλωσε.
Καταγγελίες για Άκερμαν
------------------------------
Σε ερώτηση για χθεσινές καταγγελίες της ΕΔΕΚ ότι ο Πρόεδρος της Τράπεζας Κύπρου Γιόζεφ `Ακερμαν εμφανίζεται να είναι μέλος σε τουρκική τράπεζα , ο κ. Λιλλήκας είπε ότι η Συμμαχία Πολιτών είχε εγείρει το θέμα αυτό από την πρώτη μέρα που είχε ανακοινωθεί και δημοσιοποιηθεί ότι ο κ. `Ακερμαν είχε επιλεγεί ως Πρόεδρος της Τράπεζας Κύπρου.
“Είχαμε καλέσει την Κεντρική Τράπεζα και την Κυβέρνηση να αξιολογήσουν τα στοιχεία αυτά και τα δεδομένα και να τοποθετηθούν κατά πόσο δημιουργεί κινδύνους ιδιαίτερα με τις προοπτικές των μαζικών εκποιήσεων ακινήτων, η ΚΤ παρά τις δικές μας παρεμβάσεις ενέκρινε με δική της απόφαση την καταλληλότητα του κ. Άκερμαν επομένως αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο είχαμε εγείρει και εμείς και άλλες δυνάμεις πριν γίνει επικύρωση του διορισμού, αλλά δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε. Τώρα θα είναι πολύ δύσκολο να αναιρέσει δική της απόφαση και αξιολόγηση η ΚΤ”, πρόσθεσε ο κ. Λιλλήκας.
Τόνισε ότι αν θέλουμε να προστατεύσουμε τους Κύπριους πολίτες και να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο να λάβουν μέρος τουρκικά επενδυτικά κεφάλαια ή ταμεία στις εκποιήσεις και να βρεθούν περιουσίες στις ελεύθερες περιοχές σε τουρκικά χέρια, ο πιο πρακτικός τρόπος είναι να τεθεί σε εφαρμογή η πρόνοια του νόμου που έχει ψηφιστεί από τη Βουλή με πρόταση της Συμμαχίας, που απαγορεύει στις τράπεζες να πωλούν δάνεια σε ξένα επενδυτικά κεφάλαια.
“Ενώ ψηφίστηκε αυτή η πρόνοια και υπάρχει στο νόμο, με πλειοψηφία κάποιων πολιτικών δυνάμεων έχει ανασταλεί μέχρι το Μάιο. Αν λοιπόν θέλει η ΕΔΕΚ και άλλες πολιτικές δυνάμεις να αποτρέψουμε αυτό το κίνδυνο, που δεν αποτρέπεται με το να φύγει ο κ. `Ακερκαν, πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή η πρόνοια του νόμου”, συνέχισε.
Ο κ. Λιλλήκας εξήγησε ότι όταν θα έρθουν τα αμερικανικά επενδυτικά ταμεία, κανένας δεν θα ξέρει ποιος έχει συμβάλει σε ένα ταμείο των 2 ή 3 ή 5 δις και εκεί μπορεί να υπάρχουν τουρκικά κεφάλαια και ο μόνος τρόπος να το αποτρέψουμε πρακτικά, είναι να τεθεί σε εφαρμογή η πρόνοια του νόμου που είχε ανασταλεί.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις