Είναι ο κορυφαίος Κύπριος αθλητής στίβου όλων των εποχών. Ο μοναδικός, άλλωστε, που κρέμασε στο στήθος του μετάλλια από παγκόσμια πρωταθλήματα, ένα αργυρό στο Βερολίνο το 2009, ένα χάλκινο στην Οσάκα το 2007 και ακόμα ένα χάλκινο στον κλειστό στη Βαλένθια το 2008. Έχει παρουσία σε τέσσερις Ολυμπιακούς Αγώνες και ήταν ο πρώτος Κύπριος αθλητής στίβου, με την κυπριακή σημαία, που πέρασε σε τελικό, το 2012. Το 2016, μάλιστα, κατέκτησε την κορυφαία θέση Κύπριου αθλητή στίβου σε Ολυμπιακούς, την 7η, επίδοση που μοιράζεται με τον Μίλαν Τράικοβιτς, ο οποίος, επίσης στο Ρίο ντε Τζανέιρο, τερμάτισε 7ος στα 110μ. με εμπόδια.
Από τις επιτυχίες του που ξεχωρίζουν, είναι ακόμη τα δύο χρυσά σε Μεσογειακούς Αγώνες (2005, 2009), το αργυρό στο Ευρωπαϊκό Κλειστού το 2009 στο Τορίνο, τα δύο αργυρά σε Κοινοπολιτειακούς Αγώνες (2006, 2014), το αργυρό στην Παγκόσμια Πανεπιστημιάδα το 2007 και η 4η θέση στο Παγκόσμιο Κλειστού (2010). Το φανταστικό άλμα του στο Παγκόσμιο της Οσάκα το 2007, στα 2,35μ., αποτελεί το παγκύπριο ρεκόρ και τη 10η επίδοση στον κόσμο όλων των εποχών! Στην κατάταξη των αθλητών είναι 62ος στον κόσμο! Κι αν δεν ήταν οι τραυματισμοί του, που συχνά – πυκνά τον έστελναν στο χειρουργείο και σε χαμένες χρονιές, ο Κυριάκος Ιωάννου θα μπορούσε να ανέβαινε ακόμα πιο ψηλά.
Από τον Σεπτέμβριο του 2004, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, παρέμεινε στην ελληνική πρωτεύουσα και τέθηκε υπό τις οδηγίες του Δημήτρη Ευθυμίου, με τον οποίο πορεύονται μαζί για 16 χρόνια. Αποτελούν το ιδανικότερο δίδυμο στον κυπριακό στίβο, καθώς μαζί πανηγύρισαν όλες τις επιτυχίες του πρωταθλητή μας που αναφέραμε πιο πάνω. Από τις 13 Ιουνίου του 2020, ο Κυριάκος Ιωάννου επέστρεψε για μόνιμη εγκατάσταση στην Κύπρο, με την εγκυμονούσα σύζυγό του και τον τετράχρονο γιο τους. Με τον Κυριάκο Ιωάννου και τον προπονητή του Δημήτρη Ευθυμίου, συναντηθήκαμε στη Λεμεσό, τη Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου 2020, μιλώντας για πολλά θέματα, τα οποία δεν θα ήταν εφικτό να καταγραφούν όλα στο κείμενο που σας παρουσιάζουμε.
Αρχίσαμε τη συζήτησή μας, με την απόφασή του να επιστρέψει μόνιμα στην Κύπρο και αν θα τον βοηθήσει το πιο ήρεμο περιβάλλον για καλύτερη προετοιμασία.
ΙΩΑΝΝΟΥ: «Πολλοί παράγοντες έπαιξαν ρόλο για να γυρίσω στην Κύπρο. Λόγω της πανδημίας και κάποιων προσωπικών θεμάτων, αναγκαστικά έπρεπε να γυρίσω. Είναι πιο δύσκολα τα πράγματα από ό,τι στην Αθήνα για την προετοιμασία μου, γιατί εδώ αυξάνονται και οι οικογενειακές ευθύνες και πρέπει να τα συνδυάσω και τα δυο. Όμως, θα κάνω την προσπάθειά μου, για να κλείσω όσο πιο ωραία γίνεται την καριέρα μου».
Ερ.: Σε μια τόσο σπουδαία καριέρα, οι τραυματισμοί δεν σε εγκατέλειψαν ποτέ. Μετά τους Ολυμπιακούς του Ρίο το 2016 υποβλήθηκες σε τέσσερις χειρουργικές επεμβάσεις. Ποιο είναι ακριβώς το πρόβλημα που αντιμετώπισες;
ΙΩΑΝΝΟΥ: «Το πρόβλημα ξεκίνησε 4 μήνες πριν από τους Ολυμπιακούς, όταν βρισκόμουν σε μια φανταστική κατάσταση, με καταπληκτική προετοιμασία. Ουσιαστικά, με επηρέασαν παλιοί τραυματισμοί στον αστράγαλο, δεν άντεξε το πόδι (αριστερό) και με πρόδωσε σε μια κρίσιμη στιγμή. Ήταν μια ζημιά στον χόνδρο, τρίτα οστεόφυτα. Έπρεπε να σταματήσω την προετοιμασία, να μην συνεχίσω να προπονούμαι και να μπω στο χειρουργείο. Όμως, επειδή ήταν Ολυμπιακή χρονιά, προτιμήσαμε να ακολουθήσουμε συντηρητική θεραπεία. Πήγαμε στους Ολυμπιακούς και ήρθε το αποτέλεσμα που θέλαμε. Ένα αποτέλεσμα που δικαίωσε και εμένα και τον προπονητή μου. Δεύτερη συνεχόμενη παρουσία σε τελικό και 7η θέση, που είναι πολύ τιμητική.
»Ακολούθησε μαραθώνιος χειρουργικών επεμβάσεων με τέσσερα χειρουργεία, ένα στη Γερμανία και τρία στην Ελλάδα. Όταν έκανα το τρίτο στη Γερμανία, είδα ότι τα πράγματα δεν βοηθούσαν και κάπου έθεσα τον εαυτό μου εκτός πρωταθλητισμού. Όμως, ο γιατρός Παναγιώτης Κουλουμέντας, σε μια συνάντηση που είχα στο γραφείο του, με τα λόγια και τον τρόπο του, με έπεισε να μπω σε ακόμα ένα χειρουργείο, στο μέσο του 2018. Το ανέλαβε ο ίδιος, και μου έδωσε ελπίδες ότι μπορώ να συνεχίσω και να κλείσω την καριέρα μου πιο όμορφα. Τα κατάφερε πολύ καλά και έκανα την επανεμφάνισή μου το 2019, λαμβάνοντας μέρος σε κάποιους αγώνες».
Ερ.: Σε ποια κατάσταση βρίσκεσαι τώρα;
ΙΩΑΝΝΟΥ: «Το 2020 ξεκίνησε η αγωνιστική μου δραστηριότητα με τον κλειστό στίβο. Ο τελευταίος αγώνας μου ήταν στις 29 Φεβρουαρίου στο Πανελλήνιο κλειστού. Ήταν ο πρώτος αγώνας που αισθάνθηκα ωραία με τον εαυτό μου. Μου έδωσε δύναμη για το καλοκαίρι, για να κυνηγήσω το όριο για το Ευρωπαϊκό του Παρισιού και να εξασφαλίσω, ίσως, συμμετοχή για τους Ολυμπιακούς μέσω του ράνκινγκ. Όμως τα πάντα ανατράπηκαν. Ήρθε η πανδημία, που με έθεσε σε απραξία και μαζί με τον αναμενόμενο ερχομό του δεύτερου μας παιδιού, αποφασίσαμε να έρθουμε μόνιμα Κύπρο για να έχω περισσότερη βοήθεια.
»Πριν ακόμα μετακομίσω μόνιμα στην Κύπρο, είχαμε συζητήσει με τον προπονητή μου, για το πώς θα προχωρήσουμε. Είμαι στα 36 μου χρόνια, με πολλές εμπειρίες προετοιμασιών με τον Δημήτρη Ευθυμίου και ένα περίπου ξέρω τι πρέπει να κάνω και όταν δεν θα είναι μαζί μου. Ούτως ή άλλως ο Δημήτρης θα έρχεται Κύπρο κατά τακτά διαστήματα, θα κάνουμε προετοιμασία, και μαζί και με βάση το πρόγραμμα που θα μου δώσει, όταν θα είναι στην Αθήνα. Είμαστε και θα είμαστε σε επαφή καθ’ όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας. Δεν είναι εύκολα τα πράγματα για να επανέλθω σε υψηλό επίπεδο. Ξέρω και το σώμα μου και την κατάστασή μου και στόχος μας είναι να μπορέσω να συμμετάσχω σε κάποιους αγώνες, με διαφορετική πλέον τακτική».
Το «αντίο» μέσα στο γήπεδο
Ερ.: Παρά τα προβλήματα που αντιμετώπισες κατά καιρούς είσαι πολύ πεισματάρης και αγωνιστής, αφού ακόμα και στα 36 σου θέλεις να διεκδικήσεις την 5η συμμετοχή σου σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Αυτός είναι ο μεγάλος σου στόχος στο 2021;
ΙΩΑΝΝΟΥ: «Όχι. Μεγάλος μου στόχος πλέον είναι να βρεθώ σε μια κατάσταση που να μπορώ να αγωνιστώ. Είτε λέγεται ημερίδα είτε Ολυμπιακοί. Μου αρέσει να είμαι ρεαλιστής. Γνωρίζοντας πολύ καλά τον εαυτό μου, αν πέρσι ήταν δύσκολα τα πράγματα, φέτος είναι πολύ πιο δύσκολα. Δεν εξαρτάται από μια προετοιμασία, γιατί οι Ολυμπιακοί είναι το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός στον πλανήτη και για να λάβεις μέρος θα πρέπει να βρίσκεσαι στο υψηλότερο επίπεδο. Στην προσπάθειά μου, έχω τη στήριξη του προπονητή μου, της Ομοσπονδίας μου και του κράτους, όμως, αυτό που μένει είναι κατά πόσο το σώμα μου θα υπακούσει αυτές τις εντολές που όλα αυτά τα χρόνια υπάκουε στην προπόνηση και τους αγώνες.
»Δεν υπάρχει περίπτωση να μπω σε κάποιον αγώνα, αν δεν νιώθω καλά με το σώμα μου. Αν νιώσω το σώμα μου να ανταποκρίνεται θετικά, θα είναι ό,τι καλύτερο. Όμως, επέστρεψα στην Κύπρο έπειτα από 16 χρόνια στην Αθήνα, άλλαξαν πολλά στη ζωή μου και δεν μπορώ να ξέρω πώς θα με επηρεάσουν αυτές οι αλλαγές. Το μόνο που θέλω είναι να μην χρειαστεί να κάνω 9ο χειρουργείο».
Ερ.: Άρα πώς θα πορευτείς στο επόμενο διάστημα;
ΙΩΑΝΝΟΥ: «Όπως έχεις αναφέρει, είμαι ένας αθλητής με πείσμα και αυτό που θέλω είναι να ξυπνήσει το σώμα μου. Η προπόνηση θα είναι συντηρητική, και πιο ποιοτική θα έλεγα, όχι για να φορτώσω. Και προβλήματα να μην είχα, όλοι οι αθλητές σε αυτήν την ηλικία δεν κάνουν εξειδικευμένη προετοιμασία για τα ψηλά άλματα. Το υπόβαθρο υπάρχει, η εμπειρία υπάρχει, αυτό που μένει είναι να μπορέσω να αγωνιστώ σε κάποιους αγώνες. Έχω δίπλα μου έναν πολύ έμπειρο προπονητή, που με καθοδηγεί 16 χρόνια τώρα και ξέρουμε ακριβώς τι προσδοκούμε σε αυτήν τη χρονιά. Μεγάλος στόχος μου είναι να κλείσω την καριέρα μου στο γήπεδο. Μετά το τελευταίο χειρουργείο ήταν αυτό που συζητήσαμε με τον Δημήτρη, ότι πρέπει να κλείσω την καριέρα μου στο γήπεδο και όχι σε ένα νοσοκομείο. Το τι θα γίνει μέσα στο 2021 και τι αγώνες θα είναι διαθέσιμοι, λόγω της πανδημίας, δεν μπορώ να το ξέρω. Θέλω να είμαι υγιής και να μπορέσω να αγωνιστώ. Οι επιδόσεις δεν είναι ο πρωταρχικός στόχος, αλλά το να ξαναζήσω τους παλμούς ενός αγώνα. Αν έρθει και το ψηλό άλμα, θα είναι ό,τι καλύτερο».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ
Ερ.: Γνωρίζετε τον Κυριάκο Ιωάννου καλύτερα ίσως και από τον ίδιο, σε ό,τι αφορά το σώμα του και τις εντάσεις που μπορεί να βάλει μετά από εγχειρήσεις. Σε ποια κατάσταση βρίσκεται τώρα και πώς θα προχωρήσετε στην προετοιμασία;
ΕΥΘΥΜΙΟΥ: «Αυτό που θα ήθελα αρχικά να αναφέρω είναι πως, δεν πρέπει να υπάρχουν προσδοκίες ότι επανέρχεται ο Ιωάννου. Ο Κυριάκος κάνει μία προσπάθεια, η οποία ξεκίνησε το 2019 και διακόπηκε λόγω κορονοϊού, να κλείσει την καριέρα του στο γήπεδο. Αυτό είναι το πιο σημαντικό. Κάνουμε αυτά που πρέπει, ούτως ώστε να μπορέσει ο Κυριάκος να κάνει κάποιους αγώνες στο 2021, που δεν θα είναι πολλοί. Δεν θα φορτώσουμε, ούτε θα βάλουμε εντάσεις στην προετοιμασία. Απλώς θέλουμε να δούμε αν το σώμα μπορεί να επανέλθει. Κι αυτό θα γίνει σιγά – σιγά. Ο Κυριάκος δεν διεκδικεί κάτι αυτήν τη στιγμή. Αυτό που θέλει είναι να αποχαιρετήσει μία σπουδαία καριέρα αγωνιζόμενος εντός σταδίου».
Ερ.: Η πανδημία σταμάτησε μία υποσχόμενη χρονιά πιστεύετε;
ΕΥΘΥΜΙΟΥ: «Δυστυχώς ναι. Η προετοιμασία φέτος στη Νότια Αφρική πήγε πάρα πολύ καλά και μας έδωσε κάποια θετικά στοιχεία. Όταν με τρεις διασκελισμούς κάνεις άλμα στα 2,10μ. και μάλιστα κάτω από βροχή, τότε άνετα μπορείς για τα 2,25μ. με κανονική φορά. Μετά το Πανελλήνιο Κλειστού, φέτος τον Φεβρουάριο, όταν με 5 διασκελισμούς πήδηξε 2,16μ., οι προοπτικές για τον ανοικτό ήταν αισιόδοξες. Θα ήταν εφικτή η διεκδίκηση συμμετοχής στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, όμως, η πανδημία μάς υποχρέωσε να σταματήσουμε μία υποσχόμενη χρονιά. Τώρα, τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα, με όλες τις νέες συνθήκες. Το 2021 είναι μία χρονιά την οποία ο Κυριάκος δικαιούται να απολαύσει με οποιοδήποτε τρόπο, χωρίς αυξημένες απαιτήσεις».
Ερ.: Η πανδημία σταμάτησε μία υποσχόμενη χρονιά πιστεύετε;
ΕΥΘΥΜΙΟΥ: «Δυστυχώς ναι. Η προετοιμασία φέτος στη Νότια Αφρική πήγε πάρα πολύ καλά και μας έδωσε κάποια θετικά στοιχεία. Όταν με τρεις διασκελισμούς κάνεις άλμα στα 2,10μ. και μάλιστα κάτω από βροχή, τότε άνετα μπορείς για τα 2,25μ. με κανονική φορά. Μετά το Πανελλήνιο Κλειστού, φέτος τον Φεβρουάριο, όταν με 5 διασκελισμούς πήδηξε 2,16μ., οι προοπτικές για τον ανοικτό ήταν αισιόδοξες. Θα ήταν εφικτή η διεκδίκηση συμμετοχής στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, όμως, η πανδημία μάς υποχρέωσε να σταματήσουμε μία υποσχόμενη χρονιά. Τώρα, τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα, με όλες τις νέες συνθήκες. Το 2021 είναι μία χρονιά την οποία ο Κυριάκος δικαιούται να απολαύσει με οποιοδήποτε τρόπο, χωρίς αυξημένες απαιτήσεις».
Η συζήτησή μας με το κορυφαίο δίδυμο του κυπριακού στίβου μπορούσε να διαρκέσει ώρες, αφού διαθέτουν το πλουσιότερο εύρος επιτυχιών, γι’ αυτό αφήσαμε το παρελθόν και παραμείναμε στο παρόν και το εγγύς μέλλον. Οι τεράστιες επιτυχίες τους πανηγυρίστηκαν έξαλλα, όχι μόνο από τους ίδιους, αλλά και από όλους τους Κύπριους, φίλαθλους ή μη, αποτελώντας το ιδανικότερο παράδειγμα προς μίμηση για τους νεαρούς αθλητές. Ο Κυριάκος Ιωάννου θέτει τον εαυτό του στη διάθεση των νεαρών, που θέλουν να μάθουν ποιος είναι δρόμος προς την κορυφή. «Με τον επαναπατρισμό μου, ίσως να μπορώ να προσφέρω σε νέους αθλητές, μέσα από την προπόνηση και να τους καθοδηγήσω στο σωστό δρόμο», μας ανέφερε ο Ιωάννου, δείχνοντας ότι η προπονητική αποτελεί το επόμενο βήμα στη ζωή του.
Από την άλλη, η ολοκλήρωση της αθλητικής καριέρας τού Κυριάκου Ιωάννου, θα σημάνει και την ολοκλήρωση της προπονητικής καριέρας του Δημήτρη Ευθυμίου. Έπειτα από περίπου 40 χρόνια προσφοράς στον κυπριακό στίβο, με καθοδήγηση αρκετών αθλητών μας, με τις πιο σπουδαίες επιτυχίες να έρχονται με τα παγκόσμια μετάλλια (και όχι μόνο) του Κυριάκου Ιωάννου, ο κ. Ευθυμίου μάς ανακοίνωσε: «Όταν με το καλό ολοκληρώσει την αθλητική του καριέρα ο Κυριάκος, θα είναι και το τέλος της δικής μου προπονητικής. Είμαι πάρα πολλά χρόνια στο χώρο, έχω ζήσει εξαιρετικές στιγμές και θα είναι πιστεύω η κατάλληλη στιγμή για να ξεκουραστώ».
Πηγή: ΚΟΕΑΣ
The post «Θέλω να κλείσω την καριέρα μου στο γήπεδο» – Τι ΔΗΛΩΣΑΝ ο Κύπριος αθλητής και ο προπονητής του appeared first on Thema Sports.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου - Ο βίος των Αγίων
• Τα ζώδια σήμερα: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον - Ένα Σάββατο - Θεία Δίκη ξεδιπλώνεται
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις