Τα πράγματα είναι ήδη οριακά και γι αυτό το Σάββατο πραγματοποιείται σύσκεψη της επιδημιολογικής ομάδας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, σημειώνοντας ότι θα αξιολογηθούν όλοι οι δείκτες και ανάλογα θα ληφθούν μέτρα, αλλά, πρόσθεσε, επιδίωξη είναι να αποφευχθεί το ενδεχόμενο του ολικού lockdown.
Ο Υπουργός Υγείας είπε ότι βασικός στόχος είναι να μάθει ο κόσμος να ζει με τον ιό και να τηρεί τους κανόνες και απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός γενικού lockdown. Ανέφερε εξάλλου ότι το πρόβλημα τώρα φαίνεται να εντοπίζεται στη Λεμεσό, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι άλλες επαρχίες δεν θα έχουν πρόβλημα στο μέλλον και άρα τα τοπικά μέτρα λαμβάνονται προς αυτή την κατεύθυνση της αντιμετώπισης της κατάστασης σε συγκεκριμένες περιοχές. Ο κ. Ιωάννου ήταν ιδιαίτερα έντονος στο θέμα των επαφών, λέγοντας πως ο αριθμός είναι μεγάλος και η μονάδα ιχνηλάτησης αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση.
Ο Υπουργός Υγείας μαζί με τον Υπουργό Οικονομικών προήδρευσαν ευρείας σύσκεψης με συντεχνίες και εργοδοτικές οργανώσεις και άλλους φορείς και εμπλεκόμενες υπηρεσίες για τα μέτρα στους εργασιακούς χώρους. Στη σύσκεψη ο καθηγητής Κωνσταντίνος Τσιούτης προέβη σε λεπτομερή ενημέρωση για την πρόληψη στους χώρους εργασίας και σε εισηγήσεις για επιπρόσθετα μέτρα από πλευράς εργοδοτών.
Ο Υπουργός είπε πως στόχος σήμερα ήταν να ζητηθεί η συνεργασία συντεχνιών και εργοδοτικών οργανώσεων, διότι παρατηρούνται πάρα πολλά κρούσματα σε χώρους εργασίας και σε άλλους χώρους, σε αθλητικές και κοινωνικές εκδηλώσεις. Είπε ότι θεωρήθηκε σωστό να γίνει αυτή η συνάντηση για συνεργασία, προσθέτοντας ότι τα πρωτόκολλα έχουν απλοποιηθεί και έγινε και παρουσίαση από τον καθηγητή Τσιούτη για επιπλέον ενέργειες που μπορούν να υιοθετηθούν.
«Αυτό που πρέπει όλοι να αντιληφθούμε είναι ότι είναι ατομική ευθύνη του καθενός από εμάς και μόνο με συλλογική προσπάθεια μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το δεύτερο κύμα», είπε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Υπ. Υγείας: Από 104 κρούσματα προέκυψαν 2500 επαφές- «Είμαστε σε οριακό σημείο»
Ο κ. Ιωάννου είπε ότι το σημαντικό είναι να τηρούνται τα πρωτόκολλα και επιπλέον έγιναν εισηγήσεις για κυκλικό ωράριο, τηλεργασία όπου μπορεί να γίνει και άλλα. Ο Υπουργός είπε ότι σίγουρα η δραματική αύξηση των περιστατικών ανησυχεί και θορυβήθηκε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας γι αυτό και έχει οριστεί η συνάντηση με την επιδημιολογική ομάδα αύριο στις 1030.
«Δεν επικρατεί πανικός, προσεκτικά θα αναλύσουμε τα δεδομένα γιατί πρέπει να γίνει και μια ανάλυση των κρουσμάτων και ηλικιακά και γεωγραφικά, ούτως ώστε να παρθούν οι σωστές αποφάσεις», ανέφερε.
Σε ερώτηση για τις επαφές των κρουσμάτων και αν η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη, ο Υπουργός είπε πως στην παρούσα φάση υπάρχει πρόβλημα με τη μονάδα ιχνηλάτησης παρά το ότι είναι στελεχωμένη.
«Αντιλαμβάνεστε ότι όταν χθες συγκεκριμένα ενημερώθηκα ότι είχε 2,500 επαφές είναι αδύνατο στο βέλτιστο χρονικό πλαίσιο να επικοινωνήσουν με όλες τις επαφές. Γι αυτό και ζητάμε εδώ και εβδομάδες από τον κόσμο να περιορίσει τις επαφές του, ώστε αν και εφόσον προκύψουν κρούσματα να είναι πιο εύκολο το έργο της ιχνηλάτησης», εξήγησε.
Ο Υπουργός πρόσθεσε πως έχουν ήδη παρθεί μέτρα αυτή τη βδομάδα και χρειάζονται κάποιες μέρες για να διαφανεί αν είναι αποτελεσματικά. «Επιπλέον θα γίνει αύριο μια αξιολόγηση της κατάστασης και αν χρειάζεται θα παρθούν επιπλέον μέτρα», είπε.
Ανέφερε εξάλλου ότι στους χώρους εργασίας γίνονται εκατοντάδες επιθεωρήσεις ανά βδομάδα, όπως έχει ενημερωθεί.
Σε παρατήρηση ότι οι συστάσεις για τους χώρους εργασίας και για τηλεργασία και κυκλικό ωράριο γίνονταν από την αρχή αλλά φαίνεται ότι ίσως θα έπρεπε να ρυθμιστούν με διάταγμα, ο Υπουργός είπε πως αυτό το ζήτημα δεν προβληματίζει αλλά αυτό που προβληματίζει είναι ο εφησυχασμός.
«Ας μην πιανόμαστε από συγκεκριμένα μέτρα και τι θα έπρεπε να παρθεί ή όχι, αλλά τη γενική μας συμπεριφορά. Υπάρχει και υπήρχε ένας εφησυχασμός, ο κόσμος δεν τηρούσε τα μέτρα, και λέω αυτό που λέγαμε εδώ και πολλές βδομάδες ότι στόχος δεν είναι να παίρνουμε περισσότερα μέτρα, το σημαντικό είναι να υπάρχει συνεργασία από τον κόσμο και την κοινωνία στην τήρησή τους. Και πιο αυστηρά μέτρα να πάρουμε, αν δεν υπάρξει συνεργασία και αν κόσμος δεν αντιληφθεί την κρισιμότητα και την ατομική ευθύνη, ότι είναι στα χέρια μας να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας, όσα μέτρα και αν ληφθούν δεν θα είναι εξίσου αποτελεσματικά», ανέφερε.
Ο Υπουργός είπε πως είναι προφανές και ηλίου φαεινότερο ότι τα πρωτόκολλα δεν τηρούνται στους χώρους εργασίας, αλλά επιτήρηση γίνεται. Αλλά, πρόσθεσε, δεν είναι δυνατό να είναι πανταχού παρόντες οι επιθεωρητές και να ελέγχουν την κατάσταση. «Και να μην περιμένουμε από το κράτος και τις υπηρεσίες αυτοσκοπός τους να είναι η επιτήρηση», είπε κ. Ιωάννου.
Εξήγησε ότι στο έργο της επιτήρησης και του ελέγχου θα βοηθήσουν και άλλες υπηρεσίες και Υπουργεία που εμπλέκονται, όπως για παράδειγμα το Τμήμα επιθεώρησης εργασίας του Υπουργείου Εργασίας, το Υπουργείο Γεωργίας για τις λαϊκές αγορές/κρεοπωλεία κοκ.
«Η στρατηγική μας βασίζεται στα πολλά τεστ, έγκαιρη ιχνηλάτηση, πρωτόκολλα και ενημέρωση και επιτήρηση και χρειάζεται όλα αυτά να δουλέψουν για να υπάρξει αποτέλεσμα», επανέλαβε.
Τόνισε ότι τα μέτρα πρέπει να τηρούνται τόσο στον εργασιακό χώρο όσο και στις κοινωνικές μας συναθροίσεις και πρόσθεσε πως δεν είναι αρκετό να τηρούνται μόνο από το 60-70% του πληθυσμού, γιατί όσοι δεν πειθαρχούν είναι αρκετοί για να υπάρξει έξαρση των κρουσμάτων.
«Ευελπιστώ ότι αν όλοι βοηθήσουμε και αντιληφθούμε την ατομική μας ευθύνη και την κρισιμότητα των στιγμών θα αντιμετωπίσουμε και αυτό το κύμα. Απλώς να μεταφέρω ότι και να το αντιμετωπίσουμε αυτό, θα πάρει μήνες (ο ιός) άρα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να γίνουν μέρος της καθημερινότητάς μας όλα αυτά, διαφορετικά μπορεί να αντιμετωπίσουμε αυτό το κύμα και σε ένα δύο μήνες πάλι να έχουμε έξαρση και αυτό πρέπει να το αποφύγουμε», ανέφερε.
Σε άλλη ερώτηση για το πότε θα λεχθεί ότι η κατάσταση δεν είναι διαχειρίσιμη, ο Υπουργός Υγείας είπε πως τα πράγματα είναι ήδη οριακά και γι αυτό γίνεται η συνάντηση αύριο και αξιολογούνται όλοι οι δείκτες και ανάλογα θα πάρουμε τα μέτρα μας.
«Θέλουμε να αποφύγουμε το ενδεχόμενο του ολικού lockdown, δεν θέλουμε να οδηγηθούμε εκεί και δεν είναι ο στόχος μας διότι θα είναι καταστροφικό για την οικονομία, από κει και πέρα αν χρειάζονται περισσότερα τοπικά μέτρα το δείξαμε και στο παρελθόν ότι πρώτιστο μέλημά μας είναι η δημόσια υγεία», ανέφερε.
Ερωτηθείς ποια είναι η κατάσταση στην Λεμεσό και εάν έχει γίνει αξιολόγηση για το που οφείλεται η διασπορά στην πόλη, ο Υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι το σημαντικότερο είναι όλοι να αντιληφθούν την κρισιμότητα της κατάστασης, να αναλάβει ο καθένας ατομικά την ευθύνη του, να τηρεί τα μέτρα για να έχουμε αποτέλεσμα. «Εάν δεν τηρούμε τα μέτρα, όποια μέτρα και να πάρουμε, δεν θα έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα», επανέλαβε.
Σε σχέση με την κατάσταση στη Λεμεσό, ο Υπουργός είπε ότι αυτό που συμβαίνει αυτές τις μέρες στην Λεμεσό, μπορεί σε λίγες μέρες να το δούμε να συμβαίνει στην Πάφο, την Λευκωσία ή σε οποιαδήποτε περιοχή.
«Είναι θέμα ημερών να ξεφύγει η κατάσταση και σε άλλες πόλεις. Είναι κρίσιμη η κατάσταση, είμαστε σε πολύ οριακό σημείο», είπε χαρακτηριστικά.
Ο δρ Κωνσταντίνος Τσιούτης, Επίκουρος Καθηγητής, Παθολογία & Πρόληψη και Έλεγχος Λοιμώξεων στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής για τον κορωνοϊό, τόνισε την ανάγκη τήρησης των πρωτοκόλλων, ανεξαρτήτως του χώρου που βρισκόμαστε. Σημείωσε ακόμα την ανάγκη να κατανοήσουμε την ατομική ευθύνη που έχουμε και τη σημασία του να περιορίσουμε τις επαφές μας.
«Ένας από τους σκοπούς της συνάντησης ήταν αυτός, επιπλέον των πρωτοκόλλων κάποια πράγματα που πρέπει να σκεφτούμε και να εφαρμόσουμε. Να δούμε πώς μπορούν να μειωθούν οι επαφές. Για παράδειγμα να μειώσω με εργασία από το σπίτι τον κόσμο που υπάρχει στον χώρο εργασίας. Να μειώσουμε όλοι τα μέρη που θα πάμε και τον αριθμό των ατόμων με τα οποία θα βρεθούμε μαζί», υπογράμμισε και πρόσθεσε πως ο κάθε πολίτης πρέπει να δημιουργήσει τη δική του κοινωνική ομάδα.
«Όλα αυτά είναι “κλειδιά” και είναι πολύ σημαντικά για τις επόμενες ημέρες», δήλωσε. «Αυτό που θα βλέπουμε αυτή την εβδομάδα, δεδομένων των αυξημένων επαφών που είχαμε τις προηγούμενες ημέρες, είναι ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων αλλά πρέπει από εδώ και πέρα να μειώσουμε τις επαφές μας και να δούμε την επόμενη εβδομάδα αυτά τα νούμερα να πέφτουν», συμπλήρωσε.
Χρειάζεται, όπως είπε ο κ. Τσιούτης, να εφαρμόζουμε τα πρωτόκολλα που υπάρχουν και τα μέτρα προστασίας. «Κάποιος με συμπτώματα, περιορίζεται, δεν κυκλοφορεί, δεν βγαίνει έξω, δεν εκθέτει άλλα άτομα, παίρνει ιατρική συμβουλή και ανάλογα ενεργεί. Όλα αυτά εάν εφαρμοστούν από σήμερα θα δούμε μια πτώση, αλλά αυτό που ζούμε σήμερα θα πάρει αρκετές εβδομάδες μέχρι να πάμε στα παλιά επίπεδα», διευκρίνισε, σημειώνοντας την ίδια ώρα ότι είναι μεν πολύ δύσκολο, αλλά δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να το πετύχουμε.
Ερωτηθείς με ποιους τρόπους θα μπορούσε να ελεγχθεί η νεολαία, ως μια ομάδα του πληθυσμού με έντονη κοινωνική δραστηριότητα, ο κ. Τσιούτης υπογράμμισε ότι οι συστάσεις και οι νουθεσίες απευθύνονται σε όλους. «Και οι νέοι πρέπει να αντιληφθούν ότι και οι ίδιοι εκτίθενται και εκθέτουν και τα δικά τους άτομα. Ας πάρουμε ένα παράδειγμα να είμαστε εμείς θετικοί και να το μεταδώσουμε σε ένα άτομο της οικογένειας μας που είναι ευπαθής ομάδα. Δεν είναι θέμα να τιμωρείται ο κόσμος ή να δακτυλοδείχνουμε, αλλά, να καταλάβουμε και να έχουμε τις σωστές συμπεριφορές», τόνισε.
«Περιμένουμε ευαισθητοποίηση. Υπάρχει κόπωση και είναι κατανοητό αλλά θέλουμε να υπάρξει ευαισθητοποίηση. Δεν είναι κάτι παροδικό, είναι κάτι που θα πάρει αρκετούς μήνες ακόμα και μετά τον χειμώνα, άρα το θέμα δεν είναι η απαγόρευση, αλλά να αλλάξουν οι πρακτικές και οι συμπεριφορές μας», κατέληξε.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις