ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στα 81 έτη το προσδόκιμο επιβίωσης των νεογέννητων στην ΕΕ το 2018, στα 82,9 στην Κύπρο

Στα 81 έτη το προσδόκιμο επιβίωσης των νεογέννητων στην ΕΕ το 2018, στα 82,9 στην Κύπρο

Το 2018, το προσδόκιμο επιβίωσης ενός νεογέννητου στην ΕΕ ήταν 81,0 έτη και 82,9 στην Κύπρο (80,9 για τους άνδρες και 84,8 για τις γυναίκες), σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ. Στην ΕΕ, το προσδόκιμο επιβίωσης ήταν 5,5 χρόνια υψηλότερο για τις γυναίκες (83,7 έτη) από τους άνδρες (78,2 έτη). Στην Ελλάδα, το προσδόκιμο επιβίωσης ενός νεογέννητου το 2018 ήταν 81,9 έτη (79,3 για τους άνδρες και 84 χρόνια για τις γυναίκες). Ομοίως, το προσδόκιμο επιβίωσης των γυναικών ήταν υψηλότερο από το προσδόκιμο επιβίωσης των ανδρών σε κάθε περιφέρεια επιπέδου 2 NUTS με διαθέσιμα δεδομένα. 

Το 2018, οι 10 περιφέρειες στην ΕΕ με τα υψηλότερα επίπεδα γυναικείου προσδόκιμου επιβίωσης κατά τη γέννηση εντοπίστηκαν όλες στην Ισπανία ή στη Γαλλία. Η ισπανική πρωτεύουσα είχε το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής για γυναίκες (88,1 έτη), ενώ οι κορυφαίες 10 περιφέρειες συμπληρώνονται με έξι ακόμη ισπανικές περιφέρειες και τρεις γαλλικές περιφέρειες.

Μερικά από τα υψηλότερα επίπεδα προσδόκιμου επιβίωσης ανδρών κατά τη γέννηση καταγράφηκαν στη βόρεια και κεντρική Ιταλία, με ανώτατο όριο 82,7 ετών στην Provincia Autonoma di Trento.

Το 2018, ένας κάτοικος της ΕΕ που είχε επιζήσει έως την ηλικία των 65 ετών θα περίμενε να ζήσει, κατά μέσο όρο, για άλλα 20,0 χρόνια.

Τα υψηλότερα επίπεδα προσδόκιμου ζωής σε αυτήν την ηλικία καταγράφηκαν σε μια ζώνη περιφερειών που εκτείνονται από τη βόρεια Ισπανία μέσω μεγάλου μέρους της δυτικής και νότιας Γαλλίας και σε βόρεια και κεντρικά μέρη της Ιταλίας, καθώς και στη βορειοδυτική ελληνική περιοχή του Ηπείρου.

Στην Κύπρο κάποιος που έζησε ως τα 65 θα περίμενε να ζήσει κατά μέσο όρο άλλα 20,5 χρόνια (19,1 για άνδρες και 21,8 για γυναίκες), στην Ελλάδα 20,6 χρόνια (19.1 για άνδρες και 21.9 για γυναίκες).

Σύμφωνα με τη Eurostat, μια πιο λεπτομερής ανάλυση των περιοχών NUTS επιπέδου 2 αποκαλύπτει ότι το 2018, ένα άτομο σε ηλικία 65 ετών που ζει στην Κομουνιντάντ της Μαδρίτης θα περίμενε να ζήσει άλλα 23,2 χρόνια κατά μέσο όρο, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για το Île de France ήταν ένα ακόμη 23,0 χρόνια.

Αντίθετα, το προσδόκιμο ζωής στα 65 χρόνια ήταν σημαντικά χαμηλότερο στη συντριπτική πλειονότητα των περιφερειών στα κράτη μέλη της Ανατολικής Ευρώπης και της Βαλτικής. Τα χαμηλότερα επίπεδα προσδόκιμου ζωής στα 65 χρόνια καταγράφηκαν σε δύο βουλγαρικές περιοχές - όπου ένα 65χρονο άτομο θα μπορούσε να περιμένει να ζήσει, κατά μέσο όρο, άλλα 15,7 χρόνια.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κάλεσμα Αρχιεπισκόπου στον Μητροπολίτη Πάφου να διαφοροποιήσει τη στάση του - «Δεν πρέπει να επανέλθει στον Μεσαίωνα»

• Ύστατη προσπάθεια ελληνικών πανεπιστημίων για να «σώσουν» από τις διαγραφές τους φοιτητές που πέρασαν το όριο

• Έναρξη συναντήσεων για τις φορολογικές οφειλές ποδοσφαιρικών Σωματείων - O όρος για να εξασφαλιστεί η συμμετοχή τους στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα

• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία

• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 22 Ιανουαρίου - Ο βίος του Αγίου

• Καταγγελία σοκ στη Θεσσαλονίκη: Μητέρα έδειρε τη 14χρονη κόρη της γιατί διαφωνεί με τη σχέση της - «Πήγε να με πνίξει» είπε η ανήλικη



Γιατί θέτει θέμα Λουρουτζίνας ο Τατάρ - Οι προτάσεις 4+4 του Προέδρου Χριστοδουλίδη

Γιατί θέτει θέμα Λουρουτζίνας ο Τατάρ - Οι προτάσεις 4+4 του Προέδρου Χριστοδουλίδη

Εν αναμονή της δεύτερης συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα ίσως, μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Ερσίν Τατάρ για την διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης, ο κατοχικός ηγέτης έθεσε για πρώτη φορά στο τραπέζι, το άνοιγμα του σημείου διέλευσης, Λουρουτζίνας- Λυμπιών, αντί Πυροίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top