Νέες ρυθμίσεις για τους όρους υπηρεσίας των εργαζομένων στα ξενοδοχεία εισάγονται με τους τροποποιητικούς κανονισμούς που κατατέθηκαν και συμφωνήθηκαν μεταξύ των εταίρων για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στην ξενοδοχειακή βιομηχανία.
Ο Ανδρέας Φακοντής, Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας, δήλωσε μετά τη συνεδρίαση ότι οι κανονισμοί αυτοί είναι εξαιρετικής σημασίας για τους όρους υπηρεσίας των εργαζομένων στα ξενοδοχεία και αποσκοπούν στην υιοθέτηση συγκεκριμένων ρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν μεταξύ του Υπουργείου Εργασίας, των συντεχνιών και των εργοδοτικών οργανώσεων σε μνημόνιο συμφωνίας για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης.
Συγκεκριμένα αποσκοπούν στην ενσωμάτωση του δικαιώματος υπηρεσίας στο βασικό μισθό των εργαζομένων και στον τρόπο αποζημίωσης γιορτών και αργιών με αποζημίωση με επιπλέον μισθό μισό ημερομίσθιο από 1/1/2022. Επίσης τροποποιούνται οι ρυθμίσεις για την προθεσμία ένταξης των εργαζομένων στο Ταμείο Προνοίας και καταβολή από τους εργοδότες ποσοστού 1% επί του βασικού μισθού για σκοπούς ευημερίας.
Επίσης ο κ. Φακοντής είπε ότι στην σύμβαση που συνομολογήθηκε προβλέπονται μισθολογικές αυξήσεις κατά έτος, αποζημίωση της εργασίας την Κυριακή με επιπλέον 25% ημερομίσθιο και έκδοση διατάγματος από την Υπουργό για καθορισμό κατώτατων μισθών σε 19 επαγγέλματα στη ξενοδοχειακή βιομηχανία. Το διάταγμα έχει ήδη εκδοθεί και καθορίστηκαν οι κατώτατοι μισθοί.
«Η νέα συλλογική σύμβαση με διάρκεια τεσσάρων χρόνων όπως επίσης και οι κανονισμοί που τέθηκαν σήμερα ενώπιον μας και θα ψηφιστούν από την Ολομέλεια της Βουλής σύντομα, αποτελούν ένα πολύ θετικό βήμα στην διασφάλιση των εργατικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στην ξενοδοχειακή βιομηχανία. Εμείς καλούμε το Υπουργείο να παρακολουθεί στενά την πορεία εφαρμογής της νέας συλλογικής σύμβασης και των νέων κανονισμών για να υπάρξει πλήρης διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων», ανέφερε.
Κανονισμοί για μητρικό θηλασμό
Η Επιτροπή συζήτησε και προσχέδιο κανονισμών για τη δημιουργία ειδικά διαμορφωμένων χώρων Μητρικού Θηλασμού ή/και άντλησης γάλακτος σε χώρους όπου εργάζονται θηλάζουσες.
Η Ευανθία Σάββα του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι με τους κανονισμούς ρυθμίζεται η σωστή εφαρμογή της νομοθεσίας του 2018.
«Εμείς θεωρούμε ότι είναι ένα θετικό μέτρο αφού συμβάλλει στην συμφιλίωση της επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής αλλά πρωτίστως έχει να κάνει με το θεμελιώδες δικαίωμα του παιδιού στο θηλασμό αλλά και με το δευτερογενές δικαίωμα της γυναίκας να θηλάσει το βρέφος της», ανέφερε.
Σύμφωνα με την κ. Σάββα έχουν τεθεί ελάχιστες απαιτήσεις όπως η διαμόρφωση ενός συγκεκριμένου χώρου, αλλά ακούστηκαν και προβληματισμοί για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δεν έχουν ίσως επαρκή χώρο. Ανέφερε επίσης ότι όταν υπάρχει ειδικός χώρος μπορεί το βρέφος να μεταφέρεται εκεί από τον πατέρα ή κάποιο άλλο για να το θηλάσει η μητέρα του.
«Θα πρέπει να υπάρχει ένας ξεχωριστός χώρος στην κάθε επιχείρηση για να προστατεύεται η ιδιωτικότητα και ατομικότητα της θηλάζουσας , να μπορεί να είναι είτε μόνιμος, είτε προσωρινός. Αναφέρεται σαφώς και ρητά ότι αυτός ο χώρος επουδενί δεν πρέπει να είναι χώρος αποχωρητηρίου, αλλά ένας ξεχωριστός χώρος με αναπαυτική πολυθρόνα και αλλάχτρα», εξήγησε.
Σε παρατήρηση ότι ένας εργοδότης ενδεχομένως να αντιδράσει γιατί μια υπάλληλος ξοδεύει χρόνο για θηλασμό, η Βουλευτής του ΑΚΕΛ εξήγησε πως στην τροποποίηση του νόμου του 2018 αναφέρεται πως ο εργοδότης υποχρεούται να εξασφαλίσει στη θηλάζουσα μητέρα τα κατάλληλα εφόδια για το θηλασμό.
Aπό ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι
• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις