Μικρή επιδείνωση παρουσίασε τον Σεπτέμβριο 2020, το οικονομικό κλίμα, με τον Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) να μειώνεται κατά 1,0 μονάδα σε σύγκριση με τον Αύγουστο, σύμφωνα με την Ερευνα Οικονομικής Συγκυρίας του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Από τον Ιούνιο και μετά, όπως αναφέρεται, η πορεία του ΔΟΣ αντανακλά μια σταδιακή ανάκτηση της εμπιστοσύνης σε οικονομικές συνθήκες μεγάλης αβεβαιότητας που εξαρτώνται από τα επιδημιολογικά δεδομένα στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Παρά τη βελτίωση του ΔΟΣ κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους, ο Δείκτης κυμαίνεται ακόμα σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα του μακροχρόνιου μέσου όρου του (100 μονάδες).
Η μείωση του ΔΟΣ, σημειώνεται, προήλθε από χειροτέρευση του κλίματος στις υπηρεσίες, στις κατασκευές και στη μεταποίηση.
Στις υπηρεσίες, παρά τη βελτίωση της τρέχουσας κατάστασης, το κλίμα υποχώρησε οριακά λόγω αρνητικότερων εκτιμήσεων για τον κύκλο εργασιών κατά το επόμενο τρίμηνο.
Τον Σεπτέμβριο οι αξιολογήσεις των επιχειρήσεων για την οικονομική τους κατάσταση και τον κύκλο εργασιών τους κατά το τελευταίο τρίμηνο σημείωσαν περαιτέρω βελτίωση. Αντίθετα, οι αξιολογήσεις των επιχειρήσεων για τον αριθμό των εργαζομένων τους κατά το τελευταίο τρίμηνο υποχώρησαν. Οι προσδοκίες των επιχειρήσεων για τον κύκλο εργασιών του επόμενου τριμήνου καταγράφηκαν πιο απαισιόδοξες τον Σεπτέμβριο συγκριτικά με τους προηγούμενους δύο μήνες. Αντίθετα, οι προσδοκίες των επιχειρήσεων για το επόμενο τρίμηνο σχετικά με τον αριθμό των εργαζομένων τους και τις τιμές πώλησης των υπηρεσιών τους αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω.
Η πτώση του κλίματος στις κατασκευές συνδέεται με δυσμενέστερες αξιολογήσεις για τα υπό εξέλιξη έργα και μικρή, προς τα κάτω αναθεώρηση των προσδοκιών για την απασχόληση στον κλάδο κατά το επόμενο τρίμηνο. Τον Σεπτέμβριο οι απαντήσεις των επιχειρήσεων για τη δραστηριότητά τους το τελευταίο τρίμηνο, καθώς και οι αξιολογήσεις τους για τα υπό εξέλιξη έργα ήταν πιο αρνητικές συγκριτικά με τον Αύγουστο. Οι εκτιμήσεις για την απασχόληση το επόμενο τρίμηνο αναθεωρήθηκαν οριακά προς τα κάτω και οι προσδοκίες για τις τιμές πώλησης αναπροσαρμόστηκαν σε χαμηλότερο επίπεδο.
Στη μεταποίηση, το κλίμα υποχώρησε λόγω πιο απαισιόδοξων εκτιμήσεων για την παραγωγή του επόμενου τριμήνου. Τον Σεπτέμβριο οι απαντήσεις των επιχειρήσεων για την παραγωγή του τελευταίου τριμήνου ήταν δυσμενέστερες. Οι αξιολογήσεις για τις τρέχουσες παραγγελίες, καθώς και για τα αποθέματα τελικών προϊόντων παρέμειναν γύρω στα αρνητικά επίπεδα του Αυγούστου. Αντίθετα, οι απαντήσεις των επιχειρήσεων σχετικά με τις τρέχουσες παραγγελίες για εξαγωγές κατέγραψαν βελτίωση, παραμένοντας όμως σε αρκετά αρνητικά επίπεδα. Τον Σεπτέμβριο οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την παραγωγή τους κατά το επόμενο τρίμηνο αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω, ενώ οι προσδοκίες τους για τον αριθμό των εργαζομένων και τις τιμές πώλησης παρέμειναν στα οριακά αρνητικά επίπεδα του Αυγούστου.
Το κλίμα στο λιανικό εμπόριο, προστίθεται, παρέμεινε στα αρνητικά επίπεδα του Αυγούστου, χωρίς ουσιαστικές αλλαγές στις αξιολογήσεις της τρέχουσας κατάστασης και στις προσδοκίες των επιχειρήσεων για τις πωλήσεις του επόμενου τριμήνου.
Τον Σεπτέμβριο οι απαντήσεις των επιχειρήσεων για τις πωλήσεις του τελευταίου τριμήνου ήταν λιγότερο αρνητικές, ενώ οι αξιολογήσεις για τα τρέχοντα επίπεδα των αποθεμάτων ήταν ελαφρώς δυσμενέστερες συγκριτικά με τον Αύγουστο. Οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για το επόμενο τρίμηνο σχετικά με τις πωλήσεις, τις παραγγελίες σε προμηθευτές, και την απασχόληση δε σημείωσαν ουσιαστικές μεταβολές από τα αρνητικά επίπεδα του Αυγούστου. Τον Σεπτέμβριο οι προσδοκίες των επιχειρήσεων για τις τιμές πώλησης αναθεωρήθηκαν οριακά προς τα πάνω.
Τον Σεπτέμβριο το κλίμα ανάμεσα στους καταναλωτές σημείωσε μικρή βελτίωση. Συγκριτικά με τον Αύγουστο, οι καταναλωτές αξιολόγησαν λιγότερο δυσμενώς την πρόσφατη οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών τους και αναθεώρησαν προς τα πάνω τις προσδοκίες τους για τη μελλοντική οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών τους και της Κύπρου. Ωστόσο, οι εκτιμήσεις των καταναλωτών σχετικά με την οικονομική κατάσταση της χώρας και την ανεργία κατά τους επόμενους 12 μήνες παραμένουν ιδιαίτερα δυσμενείς.
Τον Σεπτέμβριο οι καταναλωτές έδωσαν λιγότερο απαισιόδοξες εκτιμήσεις για τη μελλοντική οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών τους και της χώρας, καθώς και για τις μελλοντικές συνθήκες στην αγορά εργασίας‧ ωστόσο, οι εκτιμήσεις που αφορούν σε μακροοικονομικές πτυχές παραμένουν ιδιαίτερα δυσμενείς.
Τον Σεπτέμβριο οι αξιολογήσεις για την πορεία των τιμών των καταναλωτικών αγαθών κατά τους τελευταίους 12 μήνες υποχώρησαν περαιτέρω και οι προσδοκίες για τις τιμές κατά τους επόμενους 12 μήνες αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω. Συγκριτικά με τον Αύγουστο, οι απαντήσεις των καταναλωτών για την καταλληλότητα της τρέχουσας περιόδου για μεγάλες αγορές ήταν αρνητικότερες. Ταυτόχρονα, οι καταναλωτές εκφράστηκαν περίπου το ίδιο αρνητικά όπως και τον Αύγουστο αναφορικά με μελλοντικές δαπάνες για μεγάλες αγορές. Οι αξιολογήσεις για την καταλληλότητα της τρέχουσας περιόδου για αποταμίευση ήταν λιγότερο δυσμενείς τον Σεπτέμβριο. Παράλληλα, οι απαντήσεις σχετικά με το ενδεχόμενο αποταμίευσης τους επόμενους 12 μήνες παρέμειναν αμετάβλητες στα επίπεδα Αυγούστου, που είναι από τα υψηλότερα των τελευταίων χρόνων, υποδηλώνοντας στροφή προς την αποταμίευση.
Η καταγραφή του οικονομικού κλίματος στην Κύπρο διεξάγεται μέσω της συμμετοχής του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου (ΚΟΕ), σε συνεργασία με την εταιρεία RAI Consultants Ltd, στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Joint Harmonised European Union Programme of Business and Consumer Surveys. Το έργο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Υπουργείο Οικονομικών και το Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις