Βασικός στόχος του Υπουργείου Γεωργίας, είναι η διατήρηση και η ενίσχυση των αγροτικών μας κοινοτήτων, ως εστιών πολιτιστικής και οικονομικής ανάπτυξης ανάφερε ο Υπουργός, Κώστας Καδής σε χαιρετισμό του στο 2ο Πολιτιστικό Συνέδριο «Φοινί, η ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά του, από τα παλιά μέχρι σήμερα».
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΤΠ, τον χαιρετισμό του κ. Καδή ανέγνωσε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Ανδρέας Γρηγορίου. Ανάφερε επίσης ότι το Φοινί έχει να επιδείξει μια πολύ σημαντική πτυχή πολιτιστικής, κυρίως, αλλά και οικονομικής ανάπτυξης, μέσα από την παραδοσιακή αγγειοπλαστική του κόκκινου πηλού, η οποία, μετά από αίτημα του Κοινοτικού Συμβουλίου, έχει ενταχθεί στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής UNESCO.
«Η τέχνη του κόκκινου πηλού, όπως και άλλα σημαντικά θέματα που αφορούν στο Φοινί και γενικότερα στην ύπαιθρό μας, θα αναλυθούν αμέσως μετά από έγκριτους ομιλητές, οι οποίοι είχαν την ευγενή καλοσύνη να αποδεχτούν την πρόσκληση του Κοινοτικού Συμβουλίου για συμμετοχή τους, ως ομιλητές, στο Συνέδριο και τους οποίους ευχαριστώ και συγχαίρω θερμά».
Στον χαιρετισμό του ο κ. Καδής σημείωσε ότι το Υπουργείο Γεωργίας εργάζεται με κάθε διαθέσιμο μέσο και πόρο για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και την ευημερία του κόσμου της υπαίθρου, καθώς και για την ανάπτυξη και πρόοδο των αγροτικών μας περιοχών.
«Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του πρωτογενή τομέα παραγωγής, η αναζωογόνηση της ποιότητας ζωής στην ύπαιθρο και η προσέλκυση νέων ανθρώπων σε αυτήν, αποτελούν προτεραιότητες για την Κυβέρνηση. Προς την κατεύθυνση αυτή, έχει προωθηθεί μια σειρά από μέτρα, τα οποία ήδη υλοποιούνται ή βρίσκονται ένα στάδιο πριν από την έναρξη υλοποίησης τους».
Ενδεικτικά ανάφερε την αναδιάρθρωση του θεσμού της γεωργικής ασφάλισης, τη νομοθεσία για την αντιμετώπιση των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών, την ενθάρρυνση για δημιουργία ομάδων παραγωγών, την ανάδειξη της μοναδικότητας των κυπριακών προϊόντων και την αναθεώρηση του τρόπου λειτουργίας των Λαϊκών Αγορών. Πρόσθετα, συνέχισε, η κυβέρνηση, μέσω της υπό εξέλιξη Εθνικής Στρατηγικής Ανάπτυξης των Ορεινών Κοινοτήτων του Τροόδους, προωθεί μέτρα και δράσεις που θα συμβάλουν στη συγκρότηση των κοινοτήτων αυτών σε μια ενιαία αναπτυξιακή οντότητα και στην ανάδειξη τους σε ελκυστικό τόπο διαβίωσης και δραστηριοποίησης.
Στο πλαίσιο της αυτής της προσπάθειας, είπε ο κ. Καδής, το Υπουργείο έχει προωθήσει και την πρωτοβουλία LEADER, μέσω της οποίας ενθαρρύνεται η συνεργασία των φορέων αγροτικής ανάπτυξης. Οι φορείς αυτοί συνεργάζονται από κοινού και εφαρμόζουν πολυτομεακές στρατηγικές τοπικής ανάπτυξης για υλοποίηση επωφελών δράσεων. Παράδειγμα αποτελεί και η δημιουργία του Δικτύου «Όμορφα Χωριά της Κύπρου», στο οποίο συμμετέχει επάξια η κοινότητα Φοινιού και το οποίο αποτελεί ένα από τα θέματα που θα παρουσιαστούν στη συνέχεια στο Συνέδριο.
Η συνεχής και αμέριστη συμπαράσταση του κράτους προς τον αγροτικό τομέα, διαφάνηκε και κατά τη δύσκολη αυτή περίοδο που περνούμε, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας σημειώνοντας ότι το Υπουργείο του προώθησε και υλοποιεί 27 συνολικά μέτρα, προϋπολογισμού πέραν των 15 εκατομμυρίων ευρώ, για στήριξη όλων σχεδόν των κλάδων του πρωτογενή τομέα.
«Η δημιουργικότητα, η εργατικότητα και η επιμονή των κατοίκων της υπαίθρου, μαζί με την απαραίτητη στήριξη από την Πολιτεία, μπορούν να αναδείξουν τις αγροτικές μας περιοχές ως κέντρα ανάπτυξης, διαφυλάττοντας ταυτόχρονα την ιδιαίτερα πλούσια πολιτιστική και φυσική κληρονομιά τους» κατέληξε ο Υπουργός Γεωργίας.
ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις