ΕΛΛΑΔΑ

Νέα Navtex από την Τουρκία - Ζητεί την αποστρατικοποίηση της Λήμνου

Νέα Navtex από την Τουρκία - Ζητεί την αποστρατικοποίηση της Λήμνου

Νέα αντι-Navtex, με την οποία κατηγορεί την Ελλάδα ότι παραβιάζει το καθεστώς αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, εξέδωσε την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου, η Τουρκία, βάζοντας στο στόχαστρο αυτή τη φορά τη Λήμνο. Η τουρκική Navtex αναφέρει ότι η υπ’ αριθμόν ελληνική LA12-210/20 navtex παραβιάζει τη συνθήκη της Λωζάνης.

Eν τω μεταξύ το πρωί της Τρίτης (22/09), παρατηρήθηκε μία μετακίνηση του ερευνητικού πλοίου Oruc Reis από το λιμάνι προς τα ανοιχτά, χωρίς ωστόσο να διευκρινιστεί η πορεία του. O καπετάνιος του Oruc Reis σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων «Αναντολού» είχε επισημάνει ότι το πλοίο θα έβγαινε από το λιμάνι για κάποιες δοκιμές, μέχρι να ξεκινήσει και πάλι τη νέα του αποστολή στην ανατ. Μεσόγειο, κατόπιν σχετικής οδηγίας. Αναφέρεται πάντως ότι τα πολεμικά πλοία Ataman και Cengiz Han, που συνόδευαν το Orucn Reis, βρίσκονται ακόμη στο λιμάνι της Αττάλειας.

Έτοιμος για έναρξη διαλόγου με την Ελλάδα δηλώνει ο Ερντογάν
ώθηκε η βούληση για έναν ελληνο-τουρκικό διάλογο για το θέμα της ανατολικής Μεσογείου στην τηλεδιάσκεψη, που ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 16:30 μεταξύ του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, «συζητήθηκαν διεξοδικά οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ, καθώς επίσης και οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ δηλώθηκε ότι Τουρκία και Ελλάδα είναι έτοιμες να ξεκινήσουν διερευνητικές επαφές».

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ανέφερε ότι, προκειμένου να μειωθεί η ένταση και να λειτουργήσουν τα κανάλια του διαλόγου, πρέπει να γίνουν αμοιβαία βήματα διατηρώντας την ώθηση που επιτεύχθηκε.

«Η Τουρκία πάντα δίνει έμφαση στο διάλογο και τις διαπραγματεύσεις και παρά τις δεκάδες προκλήσεις, διατήρησε την κοινή λογική και την ψυχραιμία της» σημειώνεται.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την εκτίμησή του στις προσπάθειες διαμεσολάβησης της Γερμανίας, ωστόσο δήλωσε ότι θα έχουν σημασία τα μέτρα που πρέπει να λάβει η Ελλάδα όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσει η συμφωνία που επετεύχθη για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών και των άλλων συνομιλιών. Ο Τούρκος πρόεδρος πρότεινε επίσης μία ευρεία περιφερειακή διάσκεψη για το θέμα της ανατολικής Μεσογείου, με τη συμμετοχή και των Τουρκοκυπρίων.

Από Ethnos.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κάλεσμα Αρχιεπισκόπου στον Μητροπολίτη Πάφου να διαφοροποιήσει τη στάση του - «Δεν πρέπει να επανέλθει στον Μεσαίωνα»

• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη

• Υπουργικό Συμβούλιο: Εγκρίθηκαν οι 13 τροποποιήσεις για το δικαίωμα ψήφου από τα 17 - Δείτε αναλυτικά τι ισχύει

• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία

• Ανδρέας Γεωργίου-Σιμώνη Χριστοδούλου: Το φωτογραφικό άλμπουμ από το ταξίδι τους στην Ταϊλάνδη και τα καυτά φιλιά

• Απίστευτο περιστατικό στη Λεμεσό - Χαστούκισε ντελιβερά, του άρπαξε το κινητό και έγινε καπνός - Τι συνέβη



Γιατί θέτει θέμα Λουρουτζίνας ο Τατάρ - Οι προτάσεις 4+4 του Προέδρου Χριστοδουλίδη

Γιατί θέτει θέμα Λουρουτζίνας ο Τατάρ - Οι προτάσεις 4+4 του Προέδρου Χριστοδουλίδη

Εν αναμονή της δεύτερης συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα ίσως, μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Ερσίν Τατάρ για την διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης, ο κατοχικός ηγέτης έθεσε για πρώτη φορά στο τραπέζι, το άνοιγμα του σημείου διέλευσης, Λουρουτζίνας- Λυμπιών, αντί Πυροίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top