ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αμφιλεγόμενες οι δηλώσεις Μπορέλ ενώ η Κύπρος εμμένει σε κυρώσεις - Στάση σιωπής από την Ελλάδα

Αμφιλεγόμενες οι δηλώσεις Μπορέλ ενώ η Κύπρος εμμένει σε κυρώσεις - Στάση σιωπής από την Ελλάδα

Φαίνεται πώς μετά και την αποχώρηση του Oruc Reis από την Ελληνική υφαλοκρηπίδα και την παρασκηνιακή δρομολόγηση ενός ελληνοτουρκικό διαλόγου, η παρουσία του Barbaros και του Yavuz στην Κυπριακή ΑΟΖ δεν αντιμετωπίζεται ως εξίσου κατακριτέα από την Ευρώπη. Παράλληλα, ερωτηματικά προκαλούν οι "χλιαρές" δηλώσεις του Νίκου Δένδια σε σχέση με το ενδεχόμενο κυρώσεων.

Του Γιώργου Τάττη

"Τα μασάει" ο Μπορέλ και η σιωπή Δένδια

Με αυτό τον τρόπο μπορεί να ερμηνευθεί η εμμονική προσπάθεια αποφυγής επιβολής των κυρώσεων που είχαν κατά κάποιον τρόπο προσυννενοηθεί στο άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ (Gymnich), στο Βερολίνο που πραγματοποιήθηκε τέλη του Αυγούστου.

Έτσι, όπως ανακοίνωσε και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορρέλ, η συνέχιση της συζήτησης για την Τουρκία παραπέμπεται στη Σύνοδο Κορυφής (24-25 Σεπτεμβρίου), αλλά και στο επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, με την χθεσινή (Δευτέρα 21/09) αντίστοιχη συνεδρίαση να μην έχει να επιδείξει ουσιαστικά τίποτα, τόσο στο θέμα των κυρώσεων έναντι της Λευκορωσίας, όσο και της Τουρκίας.

Υπενθυμίζεται πώς μετά και την συνάντηση στο Βερολίνο, είχε υποστηριχθεί ρητώς η επιτάχυνση της προσθήκης ονομάτων στη σχετική λίστα για τις κυρώσεις, όπως ζήτησε η Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ θα προετοιμαζόταν και «μια πρόσθετη λίστα περιοριστικών μέτρων κατά της Τουρκίας, στην περίπτωση που δεν καταγραφεί πρόοδος και αποκλιμάκωση».

Τώρα, προσπαθώντας να εξηγήσει την σαφή ιεράρχηση των κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας ως προτεραιότητα, ο κ. Μπορρέλ δήλωσε μετά την χθεσινή συνεδρίαση των Υπουργών Εξωτερικών (ΣΕΥ) πώς “η απόφαση ήταν ότι οι νέες καταχωρήσεις θα ετοιμάζονταν το συντομότερο”. “Δεν είπαμε ότι πριν από τη Λευκορωσία θα το κάναμε για την Ανατολική Μεσόγειο και το ανάποδο”. 

Χαρακτηριστικές ήταν και οι δηλώσεις του Νίκου Δένδια μετά το πέρας της χθεσινής (Δευτέρα 21/09) συνεδρίασης ΣΕΥ, κατά τις οποίες περιορίστηκε να αναφερθεί στην αποχώρηση του Oruc Reis με μια ακαθόριστη αναφορά στο ότι «η Τουρκία πρέπει να δώσει πολλά άλλα απτά δείγματα σεβασμού του διεθνούς δικαίου» χωρίς να υπάρχουν σαφείς αναφορές στην Κυπριακή ΑΟΖ. Παράλληλα, το ίδιο αφαιρετικές ήταν και οι στοχεύσεις, καθώς ο κ. Δένδιας δεν μίλησε για επιδίωξη κυρώσεων, αλλά για καθορισμό «κατευθύνσεων για τις ευρω-τουρκικές σχέσεις».

Αξίζει να σημειωθεί πώς ο Μπορέλ, μίλησε μόνο για "μια χώρα η οποία δεν μετέχει στην ομοφωνία" σε σχέση με την υιοθέτηση κυρώσεων στη Λευκορωσία. Με τη σειρά της, η Κυπριακή Δημοκρατία απάντησε μέσω του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Κυριάκου Κούσιου σήμερα Τρίτη (22/09) το πρωί στο Κρατικό Ραδιόφωνο, ο οποίος διεμήνυσε πώς η Κύπρος δεν άσκησε βέτο, είναι υπέρ των κυρώσεων (ακόμη και των τομεακών), αλλά εμμένει στην ταύτιση των δύο κυρώσεων στις δύο χώρες.

Πώς προχωράει η Κυπριακή Δημοκρατία

Παρόλα αυτά, η Κυπριακή Δημοκρατία φαίνεται να εμμένει στην θέση της να συνδέσει τις κυρώσεις της Λευκορωσίας με αυτές της Τουρκίας, με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη να δηλώνει ξανά στο Euronews στο περιθώριο του χθεσινού ΣΕΥ, πώς η Κύπρος θέλει να τηρηθεί η συμφωνία του Βερολίνου, όπως προχωρήσουν παράλληλα οι προτάσεις για τη Λευκορωσία και οι προτάσεις που υπέβαλε η Κυπριακή Δημοκρατία.

Την ίδια στιγμή ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι ‘ένα κράτος μέλος της ΕΕ πρότεινε μία συμβιβαστική εισήγηση σε σχέση με τις προτάσεις που υπέβαλε η Κύπρος, ανταποκριθήκαμε θετικά αλλά και πάλι δεν κατέστη εφικτό να προχωρήσει η υλοποίηση της κοινής πολιτικής συναντίληψης που επιτεύχθηκε στο Βερολίνο’.

Δύσκολη η πορεία μετά και την στροφή της Ελλάδας

Γι΄αυτό τον λόγο η συζήτηση έχει μεταφερθεί στην Σύνοδο Κορυφής, με τα πράγματα όμως να προμηνύονται εξαιρετικά δύσκολα, εάν ληφθεί υπόψη και η στάση της Ελλάδας, της οποίας η στάση σιγής προκαλεί αμφιβολίες και ερωτηματικά. 

Μάλιστα, έγγραφο της εσωτερικής απόρρητης σύνοψης της υπηρεσίας που προΐσταται ο Ζ. Μπορρέλ, της EEAS (European External Action Service) που καταγράφει αυτή την συμφωνία (Gymnich - Βερολίνου) μεταξύ των ευρωπαίων Υπουργών, το οποίο και αποκάλυψε το Liberal.gr και ο Νίκος Μελέτης, υποδηλώνει πώς "η επιτάχυνση αυτή θα πρέπει να οδηγήσει στην έγκριση των σχετικών αποφάσεων από το Συμβούλιο πριν από την Σύνοδο Κορυφής (το αργότερο από το FAC)" και όχι μετέπειτα.

Γιώργος Τάττης

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες για τη φονική επίθεση στο Μαγδεμβούργο - «Παιδιά κραύγαζαν, φώναζαν τη μαμά τους»

• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 22 Δεκεμβρίου

• Πυρκαγιά σε εγκαταλελειμμένη οικία στη Λευκωσία - Διασωληνωμένο ένα πρόσωπο

• Πόσο επιβαρύνουν τον λογαριασμό ρεύματος τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια; Δείτε πώς να το υπολογίσετε

• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers



Ανάλυση: Οι επιδιώξεις της Άγκυρας για οριοθέτηση ΑΟΖ με τη Συρία - Μπαράζ επαφών Λευκωσίας και Αθήνας

Ανάλυση: Οι επιδιώξεις της Άγκυρας για οριοθέτηση ΑΟΖ με τη Συρία - Μπαράζ επαφών Λευκωσίας και Αθήνας

Η επιδίωξη της Άγκυρας να προχωρήσει σε οριοθέτηση ΑΟΖ με τη Συρία στο πλαίσιο του παράνομου τουρκολυβικού μνημονίου βρίσκεται προ των πυλών, ενώ την ίδια ώρα ο Ταγίπ Ερντογάν παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top