Συγκεκριμένες εισηγήσεις, οι οποίες επικεντρώνονται κυρίως στα θέματα μείωσης της γραφειοκρατίας, της καλύτερης πρόσβασης των επιχειρήσεων στην πληροφόρηση, ειδικότερα σε σχέση με τις εθνικές απαιτήσεις, και της πλήρους ψηφιοποίησης των διοικητικών διαδικασιών, υπέβαλε η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Νατάσα Πηλείδου στο πλαίσιο του Άτυπου Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Ενέργειας, το Συμβούλιο συγκάλεσε για σήμερα η Γερμανική Προεδρία της ΕΕ, και σε αυτό συμμετείχε η κ. Πηλείδου, μέσω τηλεδιάσκεψης.
Επίκεντρο της συζήτησης των Ευρωπαίων Υπουργών ήταν η εξεύρεση τρόπων για την περαιτέρω ενίσχυση της ενιαίας αγοράς, ώστε μέσα από τη διαμόρφωση ενός σχεδίου δράσης να ξεπεραστεί το γρηγορότερο δυνατό η κρίση που δημιούργησε η πανδημία και να δημιουργηθούν εκ νέου οι συνθήκες για ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Η Κύπρος, ανέφερε στην παρέμβασή της, η κ. Πηλείδου, χαιρετίζει τη νέα ώθηση που δίδεται στην ενιαία αγορά, μέσα από τη δέσμη μέτρων του περασμένου Μαρτίου, και επαναλαμβάνει την πλήρη στήριξή της για την περαιτέρω ενδυνάμωσή της. «Μόνο μια ισχυρή και γνήσια ενιαία αγορά θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις και τους επιχειρηματίες μας να αξιοποιήσουν όλα τα οφέλη και τις συνέργειες που μπορεί να προσφέρει, ειδικά στη σημερινή εποχή που πρέπει να κερδίσουμε το διττό στοίχημα της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης», είπε.
Οι Υπουργοί κλήθηκαν να τοποθετηθούν και επί του σχεδίου δράσης για την πιο αποτελεσματική εφαρμογή των κανόνων της ενιαίας αγοράς προκειμένου να υποστηριχθεί η ταχεία ανάκαμψη της οικονομίας της ΕΕ.
Η κ. Πηλείδου κατέθεσε ενώπιον του Συμβουλίου συγκεκριμένες εισηγήσεις, οι οποίες, όπως σημείωσε, επικεντρώνονται κυρίως στα θέματα μείωσης της γραφειοκρατίας, καλύτερης πρόσβασης των επιχειρήσεων στην πληροφόρηση, ειδικότερα σε σχέση με τις εθνικές απαιτήσεις, και της πλήρους ψηφιοποίησης των διοικητικών διαδικασιών.
Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε:
Στην ανάγκη βελτίωσης της ενημέρωσης μέσω της πύλης του Single Digital Gateway (SDG), η οποία πρέπει να αποτελεί την προεπιλεγμένη πύλη της ΕΕ για επιχειρήσεις, παρέχοντάς τους όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τις διοικητικές διαδικασίες.
Στην περαιτέρω ενίσχυση του δικτύου Solvit, το οποίο, όπως είπε, μέχρι σήμερα αποδείχθηκε αποτελεσματικό εργαλείο για γρήγορο και εξωδικαστικό μηχανισμό επίλυσης διαφορών. Χρειάζεται, τόνισε, μεγαλύτερη εκστρατεία ευαισθητοποίησης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για το συγκεκριμένο εργαλείο, εάν επιθυμούμε να γίνει το κύριο εργαλείο επίλυσης διαφορών.
Στην ενίσχυση της νεοσυσταθείσας Single Market Enforcement Task Force (SMET), της ειδικής ομάδας για επιβολή των κανόνων της ενιαίας αγοράς. Για να επιτύχει η SMET στον ρόλο της, εξήγησε η κα Πηλείδου, πρέπει να διαθέτει τις σωστές εξουσίες για να έχει ουσιαστική παρουσία, ενώ τυχόν εμπόδια που εντοπίζονται από το SMET πρέπει να αντιμετωπίζονται με αμεσότητα.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις