Η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Δέσπω Μιχαηλίδου – Λιβανίου καταδικάζει κάθε μορφή βίας, είτε προέρχεται από παιδιά είτε από ενήλικες και σε οποιαδήποτε μορφή και αν εκφράζεται και ζητά όπως αποδοθούν ευθύνες για όσα διαδραματίστηκαν στο Λύκειο Παραλιμνίου.
Σε ανακοίνωσή της, με αφορμή τα όσα διαδραματίστηκαν στο Λύκειο Παραλιμνίου σε σχέση με την κακοποίηση ζώων και τη χρήση φωτοβολίδων κατά την πρώτη μέρα της νέας σχολικής χρονιάς, η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού ζητά όπως εξεταστεί η υπόθεση σε βάθος από όλες τις συναρμόδιες Υπηρεσίες, πέραν της ενδελεχούς ποινικής διερεύνησης του περιστατικού, ώστε να συνεργαστούν και να προβούν σε δράση ουσιαστικής σημασίας (σε επίπεδο οικογένειας, γονικής ικανότητας, σχολικής μονάδας, κοινότητας κ.α.), με προοπτική την εξάλειψη οποιασδήποτε μορφής βίας εντός και εκτός του σχολικού χώρου.
Όπως αναφέρει η κ. Μιχαηλίδου η κακοποίηση ζώων, η χρήση φωτοβολίδων και τα όσα διαδραματίστηκαν στο Λύκειο Παραλιμνίου κατά την πρώτη μέρα της νέας σχολικής χρονιάς, και στη συνέχεια η ανάρτηση και αναπαραγωγή σχετικών βίντεο στα ΜΜΕ, προκάλεσαν αισθήματα «αποτροπιασμού, λύπης, έντονη ανησυχία και προβληματισμό στην κοινωνία», για να σημειώσει ότι «πρέπει να αναζητηθούν τα αίτια μιας τέτοιας συμπεριφοράς, για το συμφέρον των ιδίων των παιδιών όσο και των συμμαθητών τους, που τους κατέστησαν εκόντες άκοντες θεατές βίαιης θανάτωσης ζώων».
«Τα αποτροπιαστικά γεγονότα», προσθέτει, «δεν μπορεί να αποτελούν μέρος της κουλτούρας μας και θα πρέπει ως κοινωνία και Πολιτεία να τα προλαβαίνουμε και να τα τερματίζουμε εν τη γενέσει τους. Τα παιδιά χρειάζονται κατεύθυνση και καθοδήγηση σε σχέση με την έκφρασή τους, κατά τρόπο υγιή. Η επιδειχθείσα συμπεριφορά εκ μέρους τους υποδηλώνει στρεβλώσεις των αντιλήψεων, στάσεων και συμπεριφορών, που επικρατούν γενικότερα στην κοινωνία», αναφέρει.
Σημειώνει δε πως «τα παιδιά έχουν ανάγκη υγιών τρόπων ανάπτυξης της αυτονομίας τους και τούτο μπορεί μόνο να επιτευχθεί ομαλά με εφαρμογή προγραμμάτων ψυχοκοινωνικών δεξιοτήτων αλλά και με ενεργή συμμετοχική διαδικασία όπου λαμβάνονται αποφάσεις για διεξαγωγή εκδηλώσεων».
Επισημαίνει ακόμα ότι «οι μαθητές θα πρέπει πρωτίστως να αντιμετωπιστούν ως παιδιά, ώστε να διασφαλιστεί η εφαρμογή των όσων καθορίζονται στις Κατευθυντήριες Γραμμές της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, για μια Φιλική προς τα Παιδιά Δικαιοσύνη», ενώ σημειώνει το γεγονός ότι σήμερα άρχισε στη Βουλή των Αντιπροσώπων η συζήτηση του αναθεωρημένου κειμένου του νομοσχεδίου «Ο περί Εγκαθίδρυσης Συστήματος Ποινικής Δικαιοσύνης Φιλικής προς τα Παιδιά που βρίσκονται σε Σύγκρουση με το Νόμο (Πρόληψη, Μεταχείριση στο Σύστημα Ποινικής Δικαιοσύνης και Αντιμετώπιση της Παραβατικότητας) Νόμου του 2019».
Για το νομοσχέδιο και τη φιλοσοφία του, η κ. Μιχαηλίδου αναφέρει πως «η αντίληψη ενός συστήματος δικαιοσύνης φιλικού προς τα παιδιά, ξεκινά με την επιδίωξη να περιοριστεί στο ελάχιστο δυνατό, κάθε επαφή του παιδιού με το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης», συμπληρώνοντας ότι «θεμελιώνεται σε πολιτικές και προγράμματα, που θα λειτουργήσουν προληπτικά, προκειμένου να αντιμετωπίσουν, αποτελεσματικά και έγκαιρα, ακόμη και το φαινόμενο εκδήλωσης αντικοινωνικής συμπεριφοράς».
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή
• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών
• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη
• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις