Ο σεισμός προκάλεσε χιονοστιβάδα στο Έβερεστ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 18 άτομα.Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η χώρα.
Η κυβέρνηση του Νεπάλ κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ η κυβέρνηση της χώρας απευθύνει έκκληση στη διεθνή κοινότητα για ανθρωπιστική βοήθεια, μετά τον ισχυρό σεισμό που άφησε πίσω του περισσότερους από 1.300 νεκρούς και ισοπέδωσε κτίρια.
Ο σεισμός σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου (ώρα Ελλάδος), σε απόσταση περίπου 80 χλμ. ανατολικά της πόλης Ποκάρα.
Εκπρόσωπος της αστυνομίας του Νεπάλ ανακοίνωσε ότι οι νεκροί έχουν φτάσει τους 1.341, 630 από τους οποίους στην Κοιλάδα του Κατμαντού.
Τουλάχιστον 300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην πρωτεύουσα της χώρας, ενώ εκατοντάδες είναι οι τραυματίες.
Εκτός από το Νεπάλ, θάνατοι έχουν καταγραφεί, επίσης, στην Ινδία, το Μπαγκλαντές, το Θιβέτ.
Παράλληλα, ο σεισμός προκάλεσε χιονοστιβάδα στο Έβερεστ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 18 άτομα.
Ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί δραματικά μέσα στις επόμενες ημέρες, καθώς η πρόσβαση σε ορισμένες περιοχές είναι δύσκολη.
Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τη στιγμή του σεισμού είδε το φως της δημοσιότητας:
Στις περιοχές που επηρεάστηκαν από τον σεισμό έχει κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ ο υπουργός Πληροφοριών του Νεπάλ Μινέντρα Ριτζάλ έκανε λόγο για «τεράστιες ζημιές» στο επίκεντρο, από όπου οι πληροφορίες φτάνουν με το σταγονόμετρο.
«Χρειαζόμαστε στήριξη από αρκετές διεθνείς υπηρεσίες που έχουν τη γνώση και τον εξοπλισμό να διαχειριστούν το είδος της κατάστασης που αντιμετωπίζουμε τώρα» ανέφερε.
Ο πρωθυπουργός της Ινδίας διέταξε την άμεση αποστολή βοήθειας και ιατρικών ομάδων στο Νεπάλ, καθώς και την εκκένωση των περιοχών από ινδούς τουρίστες.
Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Ναουάζ Σαρίφ προσέφερε «όλη τη δυνατή βοήθεια» προς τη γειτονική χώρα.Το αμερικανικό ινστιτούτο USGS ανέφερε ότι ο σεισμός είχε εστιακό βάθος μόλις 2χλμ. Η αρχική εκτίμηση των αμερικανών ήταν για δόνηση 7,5 βαθμών και εστιακό βάθος 31 χιλιομέτρων.
Δεκάδες είναι οι μετασεισμοί, ορισμένοι από τους οποίους είναι ισχυρότατοι με τον πλέον ισχυρό να φτάνει τους 6,6 βαθμούς
Στην πρωτεύουσα Κατμαντού κατέρρευσαν εκατοντάδες κτίρια, βουδιστικοί ναοί, αλλά και ένας πύργος του 19ου αιώνα. Τουλάχιστον 50 άτομα έχουν εγκλωβιστεί στα συντρίμμια του.
Ο Πύργος Νταράρα, που χτίστηκε το 1832, υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά αξιοθέατα της πόλης. Ήταν ανοιχτός για το κοινό εδώ και δέκα χρόνια και στον όγδοο όροφό του είχε ένα μπαλκόνι από όπου οι επισκέπτες μπορούσαν να θαυμάσουν τη θέα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου - Ο βίος των Αγίων
• Τα ζώδια σήμερα: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον - Ένα Σάββατο - Θεία Δίκη ξεδιπλώνεται
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις