Αιχμές σε βουλευτή και 2 κοινοβουλευτικούς συνεργάτες άφησε η υπηρεσιακή έρευνα της Βουλής, η οποία ανακοινώθηκε στην δημοσιογραφική διάσκεψη για το θέμα των εγγράφων που είναι στην κατοχή της Βουλής των Αντιπροσώπων και αφορούν τις πολιτογραφήσεις και τις διαρροές που έγιναν στο Al Jazeera.
Του Γιώργου Τάττη
Όπως ειπώθηκε από τον Γενικό Διευθυντή της Βουλής Σωκράτη Σωκράτους, αλλά και από τον κ. Συλλούρη, κατόπιν έρευνας που πραγματοποιήθηκε, υπάρχει «εύρημα ότι ένας βουλευτής με τους δύο συνεργάτες του, κατ’ επανάληψη πίεσαν και ζήτησαν από το αρχείο να δουν εάν συγκεκριμένα ονόματα επενδυτών που έρχονται από το υπουργείο Εσωτερικών, βρίσκονται στα έγγραφα».
‘Δεν έγινε η διαρροή από εμπλεκόμενους Υπηρεσιακούς’
Στην σχετική έκθεση ο κ. Σωκράτους αναφέρει πώς «η έρευνα αφορούσε αποκλειστικά υπηρεσιακούς παράγοντες. Συνεπώς δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για διαρροή εγγράφων εκ μέρους βουλευτών». Πρόσθεσε επίσης ότι από την Υπηρεσία είχαν πρόσβαση στα εμπιστευτικά έγγραφα για τις πολιτογραφήσεις 6 άτομα, συμπεριλαμβανομένου και του ιδίου.
Εξηγώντας την διαδικασία που ακολουθείται σε αυτές τις περιπτώσεις, ειπώθηκε ευθαρσώς πώς «καμία διαρροή δεν έγινε μέχρι του σημείου που το Αρχείο παρέδιδε τους φακέλους στους Βουλευτές». Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Σωκράτους, αποδεικνύεται και από την ίδια την δημοσιευμένη επιστολή του Al Jazeera, καθώς μόνο η υπεύθυνη του Αρχείου και οι βουλευτές την είχαν.
Όμως, διευκρινίστηκε επίσης πώς «την κατοχή των συγκεκριμένων εγγράφων που υπήρχαν στο αρχείο την είχαν 18 βουλευτές. Την είχε και ο εν λόγω βουλευτής, ο οποίος όμως ζήτησε περαιτέρω έλεγχο». Αυτό φυσικά, όπως επισημάνθηκε μετέπειτα, δεν απαλλάσσει τους υπόλοιπους 18 βουλευτές από την υποψία.
Επίκληση προσωπικών δεδομένων
Οι παρευρισκόμενοι δικηγόροι, εντούτοις, απαντώντας στο γιατί δεν μπορούν να δοθούν συγκεκριμένα ονόματα, επικαλέστηκαν προσωπικά δεδομένα ενώ ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι «ακόμη κι αν ήμουν βέβαιος για το ποιος είναι και πάλι δεν θα το έδινα γιατί δεν είναι η δική μας δουλειά».
Να διαφυλαχθεί η διαδικασία και να διαχωριστούν τα όρια της εκτελεστικής εξουσίας στην Βουλή
Ακολούθησαν οι απόψεις των 3 νομικών, Αχιλλέα Αιμιλιανίδη, Κρις Τριανταφυλλίδη και Ανδρέα Αγγελίδη, οι οποίοι κατόπιν αιτήματος της Βουλής, κατέθεσαν γνωμοδότηση περί της νομική πτυχής του θέματος. Κύριο συμπέρασμα, σύμφωνα με τους νομικούς, είναι ότι η παρέμβαση της αστυνομίας με γραπτό διάβημα για άντληση στοιχείων, αποτελεί διαδικασία ανάκρισης σε σχέση με την διάπραξη ποινικών αδικημάτων. Ως εκ τούτου, «θα μπορούσε να θεωρηθεί πως η προσπάθεια πρόσβασης στα εν λόγω έγγραφα μέσω τρίτων προσώπων συνιστά απόπειρα έμμεσης παράκαμψης της διαδικασίας που προβλέπεται από το Σύνταγμα για ανάκριση βουλευτή».
Ο Κρις Τριανταφυλλίδης είπε χαρακτηριστικά πως «το σύνταγμα ή η γνωμάτευσή μας καθ’ οποιονδήποτε τρόπο δεν εμποδίζουν τη δουλειά της αστυνομίας. Αντίθετα, αυτό που λέμε είναι ότι η δουλειά της αστυνομίας πρέπει να γίνει σωστά. Ώστε ένα διαπιστωθεί ότι έγινε από κάποιον διαρροή και πάει στα δικαστήρια, να μην υπάρξει πρόβλημα νομικό για τυπικούς διαδικαστικούς λόγους».
Ο νομικός Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, τόνισε πως «είναι θέματα που πρώτη φορά προέκυψαν στην Κυπριακή Δημοκρατία. Σκοπός είναι να τεθεί το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα μπορεί η αστυνομία να δράσει χωρίς να προσβάλει την λειτουργική ανεξαρτησία της βουλής. Γιατί σε τελική ανάλυση τίθεται θέμα διασφάλισης της δημοκρατίας».
Με τη σειρά του ο κ. Αγγελίδης τόνισε ότι "έναντι πάντων υπερέχει ο νόμος. Η ορθή εφαρμογή του νόμου είναι δυνατόν να επιτρέψει την εξέταση κάθε θέματος από την αστυνομία".
Γιώργος Τάττης
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις