ΥΓΕΙΑ

Eπιστήμονες δημιούργησαν επεξεργασμένα γονίδια ζώων για τελική βελτίωση της παραγωγής τροφίμων

Eπιστήμονες δημιούργησαν επεξεργασμένα γονίδια ζώων για τελική βελτίωση της παραγωγής τροφίμων

Eπιστήμονες δημιούργησαν επεξεργασμένα γονίδια χοίρων, κατσικών και βοοειδών για την παραγωγή σπέρματος με χαρακτηριστικά όπως ανθεκτικότητα σε ασθένειες και υψηλότερη ποιότητα κρέατος, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι κάνουν έτσι ένα βήμα προς την γενετική ενίσχυση των ζώων για τη βελτίωση της παραγωγής τροφίμων. 

Τα ζώα, που δημιουργήθηκαν για πρώτη φορά από ερευνητές στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία χρησιμοποιώντας ένα εργαλείο επεξεργασίας γονιδίων που ονομάζεται CRISPR-Cas9, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως αποστειρωμένα κενά πλακίδια που στη συνέχεια θα μπορούσαν να μεταμοσχευθούν με βλαστικά κύτταρα που παράγουν το επιθυμητό σπέρμα, ανέφεραν οι επιστήμονες.

Η διαδικασία θα μπορούσε να βοηθήσει τους αγρότες να εκτρέφουν πιο υγιή, πιο παραγωγικά ζώα χρησιμοποιώντας λιγότερους πόρους όπως ζωοτροφές, φάρμακα και νερό, ανέφεραν. Θα μπορούσε επίσης να δώσει στους κτηνοτρόφους σε απομακρυσμένες περιοχές του κόσμου καλύτερη πρόσβαση σε γενετικό υλικό ελίτ ζώων από άλλες περιοχές, επιτρέποντας την «αναπαραγωγή ακριβείας».

"Με αυτήν την τεχνολογία, μπορούμε να έχουμε καλύτερη διάδοση των επιθυμητών χαρακτηριστικών και να βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητα της παραγωγής τροφίμων", δήλωσε ο Jon Oatley, αναπαραγωγικός βιολόγος στο Washington State University των Ηνωμένων Πολιτειών, ο οποίος είναι επικεφαλής του έργου.

Είπε ότι αυτό θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην αντιμετώπιση της επισιτιστικής ανασφάλειας σε όλο τον κόσμο. "Αν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε γενετικά, τότε αυτό σημαίνει λιγότερο νερό, λιγότερες τροφές και λιγότερα αντιβιοτικά που πρέπει να βάλουμε στα ζώα."

Ωστόσο, η γονιδιακή επεξεργασία υπήρξε από καιρό ένα επίμαχο θέμα και η τελευταία πρόοδος θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αντίσταση από κριτικούς που αντιτίθενται στη γενετική τροποποίηση των ζώων, τις οποίες θεωρούν επικίνδυνες παραβιάσεις της φύσης.

Οι ερευνητές τόνισαν ότι η διαδικασία επεξεργασίας γονιδίων που χρησιμοποίησαν σχεδιάστηκε μόνο για να επιφέρει αλλαγές σε ένα ζωικό είδος που θα μπορούσε να συμβεί φυσικά.

Η ομάδα του Oatley χρησιμοποίησε το CRISPR-Cas9 για να χτυπήσει ένα γονίδιο ειδικό για την ανδρική γονιμότητα στα έμβρυα των ζώων, το οποίο θα μεγάλωνε για να γίνει υποκατάστατο. Τα αρσενικά ζώα στη συνέχεια γεννήθηκαν στείρα, αλλά άρχισαν να παράγουν σπέρμα αφού οι ερευνητές μεταμοσχεύουν βλαστοκύτταρα από ζώα δότες στους όρχεις τους.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Black Friday: Ξεκίνησαν δυναμικά οι καταγγελίες - Από χαμένα προϊόντα μέχρι παραπλανητικές εκπτώσεις

• Συγκλονιστικές εικόνες από το σημείο που έπεσε δέντρο και καταπλάκωσε όχημα εγκλωβίζοντας τον οδηγό - Βίντεο

• Εικόνα βγαλμένη από παραμύθι: «Πάγωσαν» τα δέντρα στο Τρόοδος – Η θερμοκρασία άγγιξε τους -5 βαθμούς κελσίου το βράδυ

• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα

• Προσωπικοί γιατροί: Πώς επιλέγουν αν θα εκδώσουν ένα παραπεμπτικό ή όχι - Οι «παραγγελίες» μέσω τηλεφώνου

• Νέο ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών: Αυτές οι χώρες προτίμησαν την Κύπρο τον Οκτώβριο - Ο σκοπός του ταξιδιού και οι επιστροφές



Συνάντηση Κορυφής Κύπρου – Ελλάδας – Ιορδανίας στη Λευκωσία - Αναλυτικά το πρόγραμμα

Συνάντηση Κορυφής Κύπρου – Ελλάδας – Ιορδανίας στη Λευκωσία - Αναλυτικά το πρόγραμμα

Η Κυπριακή Δημοκρατία θα φιλοξενήσει στις 27 Νοεμβρίου, την Τριμερή Συνάντηση Κορυφής Κύπρου – Ελλάδας – Ιορδανίας, με τη συμμετοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, του Βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλλα Β’ και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top