Η Κομισιόν και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ - WHO) ενδυναμώνουν και ενισχύουν τη συνεργασία τους στον τομέα της υγείας, τονίστηκε σε ειδική σύνοδο πού διεξάγεται σήμερα και επικεντρώνεται στο θέμα της αντιμετώπισης της πανδημίας και τα διδάγματα που έχουν μέχρι τώρα αντληθεί σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο.
Ο ΠΟΥ και η Κομισιόν αναμένεται με τη λήξη της Συνόδου να δημοσιεύσουν κοινή δήλωση η οποία θα αναφέρεται στην απόφαση τους όπως επικεντρωθούν σε μια αναβαθμισμένη σχέση και συνεργασία που θα εστιάζει σε πέντε βασικούς τομείς: ασφάλεια της υγείας, συστήματα υγείας, μη μεταδοτικές ασθένειες με έμφαση στον καρκίνο, βιώσιμα συστήματα διατροφής και υγεία, αμοιβαία συνεργασία στον τομέα της υγείας με τρίτες χώρες.
Χαιρετίζοντας τη Σύνοδο η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου μεταξύ άλλων τόνισε ότι
"μόνο με τη συλλογικότητα και τη συνεργασία σε διεθνές επίπεδο μπορούμε να βρούμε τις παγκόσμιες λύσεις σε κρίσεις όπως αυτή που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Στηρίζω και αναγνωρίζω τον ηγετικό ρόλο που ο ΠΟΥ έχει διαδραματίσει τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Χαιρετίζω το ευρωπαϊκό πρόγραμμα του ΠΟΥ Ευρώπης για τα έτη 2020-25 , το οποίο συμπληρώνει το έργο της Κομισιόν".
Όπως είπε "οι δυο αυτοί οργανισμοί έχουν επιδείξει παγκόσμια ηγεσία σε πνεύμα της αλληλεγγύης σε κάθε τους δράση από την έναρξη της πανδημίας. Είναι χρέος μας, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, είτε πρόκειται για τη χρήση και την προώθηση των υφιστάμενων εμβολίων, είτε την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και κυρίως τις προσπάθειές να αναπτύξουμε ένα εμβόλιο για την καταπολέμηση του κορωνοϊού παγκοσμίως. Γιατί κανείς δεν είναι ασφαλής, μέχρι όλοι να είναι ασφαλείς".
Η Επίτροπος τόνισε επίσης ότι η πανδημία του COVID 19 έχει κάνει τους πολίτες ακόμη πιο ευάλωτους στο άγχος, πιο ευάλωτους στις ψυχικές ασθένειες. "Πρέπει να κάνουμε περισσότερα, για να γίνουμε εμείς η φωνή για τους ανθρώπους αυτούς", σημείωσε.
Αναλυτικά κατά την παρέμβασή της η Επίτροπος σημείωσε ότι "οι τελευταίοι μήνες έχουν δείξει περισσότερο από ποτέ πόσο σημαντική είναι η παγκόσμια ευθύνη και αλληλεγγύη. Πόσο απαραίτητα είναι και τα δύο για να διαχειριστούμε τη μεγαλύτερη κρίση δημόσιας υγείας που αντιμετώπισε η ανθρωπότητα σε 100 χρόνια. Μόνο μέσω της πολυμερούς προσέγγισης μπορούμε να επιτύχουμε παγκόσμιες λύσεις σε προβλήματα που αγγίζουν τον καθένα μας", αναφέρει.
"Η συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και της ΠΟΥ αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο αυτού του πλαισίου. Δύο οργανισμοί που και οι δύο έχουν δείξει παγκόσμια ηγεσία στο πνεύμα αλληλεγγύης σε κάθε δράση τους από την έναρξη της πανδημίας. Ο ΠΟΥ διαδραματίζει βασικό ηγετικό ρόλο τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και θέλω να χρησιμοποιήσω αυτήν την ευκαιρία για να εκφράσω την υποστήριξη της Κομισιόν για το πολύτιμο έργο που κάνετε", σημείωσε η Επίτροπος.
"Χαιρετίζω το ευρωπαϊκό πρόγραμμα εργασίας του ΠΟΥ που παρουσιάστηκε σήμερα για την περίοδο 2020-2025, το οποίο συμπληρώνει καλά το έργο της Κομισιόν και παρέχει ένα εξαιρετικό πλαίσιο για τη βελτίωση της υγείας στην περιοχή μας.
Τα θέματα των τεσσάρων εμβληματικών πρωτοβουλιών - εμβολιασμός, ψηφιακή υγεία, ψυχική υγεία, συμπεριφορές - θα μας επιτρέψουν όλοι να αξιοποιήσουμε τα διδάγματα που αντλήθηκαν από την πανδημία και να υποστηρίξουμε την ανάκαμψη της Ευρώπης", τόνισε.
"Αυτές οι πρωτοβουλίες προσφέρουν καλές ευκαιρίες για συνέργειες σε κοινούς τομείς προτεραιότητας. Παίρνω ένα πολύ επίκαιρο παράδειγμα, τον εμβολιασμό. Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας είτε πρόκειται για τη χρήση και την προώθηση των υφιστάμενων εμβολίων, για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και της διστακτικότητας εμβολιασμού, είτε για τις προσπάθειές μας να αναπτύξουμε ένα εμβόλιο για την καταπολέμηση του κορωνοϊού παγκοσμίως. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος που μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά", σημειώνει η Στ.Κυριακίδου.
"Η ψηφιακή υγεία αποτελεί προτεραιότητα της Κομισιόν και χαιρετίζω τις συνέργειες στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Εργασίας. Η πανδημία COVID-19 έχει δείξει πόσο σημαντικές είναι οι ψηφιακές λύσεις και έχει επιταχύνει σε ορισμένες πτυχές το πρόγραμμα ψηφιακής υγείας. Η πρόκληση της ψυχικής υγείας είναι πολύ κοντά στην καρδιά μου. Ως επαγγελματίας ψυχικής υγείας έχω παρακολουθήσει από πρώτο χέρι τον αντίκτυπο στις οικογένειες και τους ασθενείς που επηρεάζονται.
Η πανδημία COVID 19 έχει κάνει τους πολίτες μας ακόμη πιο ευάλωτους στο άγχος, το άγχος και την ψυχολογική ταλαιπωρία. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα, για να γίνουμε οι φωνές για όσους δεν έχουν καμία φωνή", καταγράφει η Επίτροπος.
"Είμαστε ένθερμοι υποστηρικτές μιας προσέγγισης`υγεία σε όλες τις πολιτικές`. Εάν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε την αντιμικροβιακή αντοχή, τις χρόνιες ασθένειες και να αντιμετωπίσουμε τον αντίκτυπο του καρκίνου - πρέπει να εξετάσουμε την υγεία ολιστικά. Η ΕΕ έχει δείξει και θα συνεχίσει να επιδεικνύει την ακλόνητη δέσμευσή της και την παγκόσμια ηγεσία της σε αυτές τις πρωτοφανείς στιγμές. Έχουμε εξουσιοδοτήσει θεραπείες, συντονίσουμε κλινικές δοκιμές, εκδώσαμε κατευθυντήριες γραμμές για τη δημόσια υγεία με το ECDC σε στενή συνεργασία με τον ΠΟΥ και διευκολύναμε την προμήθεια εξοπλισμού ατομικής προστασίας για τους εργαζόμενους στην πρώτη γραμμή υγείας. Προς όφελος των πολιτών παγκοσμίως, έχει δεσμεύσει 400 εκατομμύρια ευρώ για τη διευκόλυνση COVAX προκειμένου να διασφαλίσουμε εμβόλια για τις χώρες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος. Διοργανώσαμε την πρωτοβουλία Coronavirusι Global Response, η οποία συγκέντρωσε 16 δισεκατομμύρια ευρώ για την ανάπτυξη και ανάπτυξη θεραπευτικών, διαγνωστικών και εμβολίων.
Παραμείναμε δίπλα στον ΠΟΥ σε κάθε βήμα και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε", κατέληξε η Επίτροπος.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού - Συνελήφθη 34χρονος
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις