Υπηρεσία πύλης διαλειτουργικότητας για να διασφαλίσει ότι οι εφαρμογές παρακολούθησης κρουσμάτων Covid19 θα λειτουργούν απρόσκοπτα και διασυνοριακά, εγκαινιάζει την Δευτέρα 14/09, η Κομισιόν.
Έτσι, οι χρήστες θα πρέπει να εγκαταστήσουν μόνο μία εφαρμογή και θα εξακολουθούν να μπορούν να αναφέρουν θετικό τεστ μόλυνσης ή να λαμβάνουν ειδοποίηση, ακόμη και αν ταξιδεύουν στο εξωτερικό. Η Τσεχική Δημοκρατία, η Δανία, η Γερμανία, η Ιρλανδία, η Ιταλία και η Λετονία συμμετέχουν στο πιλοτικό πρόγραμμα και δοκιμάζουν τη νέα υποδομή, όπως ανακοινώθηκε.
Η Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, τόνισε: "οι εφαρμογές εντοπισμού και προειδοποίησης που λειτουργούν διασυνοριακά μπορούν να αποτελέσουν ισχυρά εργαλεία στις προσπάθειές μας να περιορίσουμε τη διάδοση του COVID-19. Με την αύξηση των περιπτώσεων, οι εφαρμογές μπορούν να συμπληρώσουν άλλα μέτρα, όπως αυξημένες εξετάσεις και μη αυτόματη παρακολούθηση επαφών. Εάν χρησιμοποιούνται αρκετά ευρέως, μπορούν να μας βοηθήσουν να σπάσουμε τις αλυσίδες μετάδοσης. Δεν θα σταματήσουμε να παλεύουμε σε όλα τα μέτωπα ενάντια στην πανδημία ».
Για την καταπολέμηση του κορωνπϊού, τα περισσότερα κράτη μέλη έχουν ξεκινήσει μια εθνική εφαρμογή ανίχνευσης και προειδοποίησης επαφών ή σχεδιάζουν να το πράξουν. Η υπηρεσία "πύλης διαλειτουργικότητας" από την Κομισιόν ακολουθεί τη συμφωνία των κρατών μελών σχετικά με τις τεχνικές προδιαγραφές για την παροχή μιας ευρωπαϊκής λύσης για την ασφαλή ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των διακομιστών των εθνικών εφαρμογών ανίχνευσης επαφών και προειδοποιήσεων που βασίζονται σε αποκεντρωμένη αρχιτεκτονική. Αυτό καλύπτει σχεδόν όλες αυτές τις εφαρμογές που ξεκίνησαν στην ΕΕ. Η πύλη έχει αναπτυχθεί και ρυθμιστεί από τις εταιρείες T-Systems και SAP και θα λειτουργεί από την Κομισιόν.
Επιπλέον, σήμερα, στο πλαίσιο της 70ης συνόδου της Περιφερειακής Επιτροπής για την Ευρώπη, ο ΠΟΥ Ευρώπης και η Κομισιόν θα δημοσιεύσουν κοινή δήλωση με τίτλο "μια βαθύτερη και προσανατολισμένη στο αποτέλεσμα εταιρική σχέση για την υγεία στην Ευρώπη".
Η δήλωση επικεντρώνεται στη συνεργασία σε πέντε τομείς προτεραιότητας: ασφάλεια της υγείας, συστήματα υγείας, μη μεταδοτικές ασθένειες με έμφαση στον καρκίνο, τα βιώσιμα συστήματα διατροφής και την υγεία, καθώς και τη συνεργασία στον τομέα της υγείας με τρίτες χώρες.
Η Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου δήλωσε σχετικά ότι "μόνο η πολυμέρεια μπορεί να μας φέρει παγκόσμιες λύσεις σε κρίσεις όπως αυτή που αντιμετωπίζουμε από τις αρχές του 2020. Εξ ονόματος της Κομισιόν, θα ήθελα να αναγνωρίσω και να υποστηρίξω τον ηγετικό ρόλο που έχει παίξει ο ΠΟΥ σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο. Χαιρετίζω το ευρωπαϊκό πρόγραμμα εργασίας του ΠΟΥ για την περίοδο 2020-2025, το οποίο συμπληρώνει το έργο της Κομισιόν. Πιο επείγον είναι ότι πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να αναπτύξουμε ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια και θεραπευτικά για την καταπολέμηση του κορωνοϊού. Επειδή κανείς δεν είναι ασφαλής έως ότου όλοι είναι ασφαλείς".
Τέλος στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας, η Επίτροπος Μεταφορών, Adina Vălean, εξέδωσε δήλωση μετά την έγκριση της έκθεσης της Κομισιόν σχετικά με την πιθανή επέκταση της τροποποίησης του κανονισμού για τις χρονοθυρίδες των αεροπλάνων στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια. Η Επίτροπος Vălean σχολίασε μάλιστα ότι "η σημερινή έκθεση δείχνει ότι τα επίπεδα εναέριας κυκλοφορίας παραμένουν χαμηλά και το πιο σημαντικό, δεν είναι πιθανό να ανακάμψουν στο εγγύς μέλλον. Σε αυτό το πλαίσιο, η έλλειψη βεβαιότητας σχετικά με τους διαθέσιμους χρόνους καθιστά δύσκολο για τις αεροπορικές εταιρείες να προγραμματίσουν τα δρομολόγια τους, όπως και τον προγραμματισμό για τα αεροδρόμια και τους επιβάτες".
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι
• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις