Η Κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ απέλασε από τις 20 Μαρτίου περίπου 8.800 ασυνόδευτα παιδιά μεταναστών που πιάστηκαν στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού βάσει κανόνων που επιδιώκουν να περιορίσουν την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού στις ΗΠΑ, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που υποβλήθηκαν την Παρασκευή (11/09) από το Υπουργείο Δικαιοσύνης.
Η Κυβέρνηση αρνιόταν να δώσει στη δημοσιότητα αυτούς τους αριθμούς από τον Ιούνιο, όταν δήλωνε ότι είχαν απελαθεί περίπου 2.000 παιδιά. Υπέρμαχοι των δικαιωμάτων των μεταναστών υποστήριξαν ότι περισσότεροι μετανάστες πιθανότατα είχαν επηρεαστεί από τους κανόνες, αλλά το εύρος των απελάσεων δεν ήταν σαφές μέχρι χθες Παρασκευή.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εφάρμοσε νέους συνοριακούς κανόνες στις 21 Μαρτίου, που κατάργησαν πρακτικές δεκαετιών που βασίζονταν σε νομοθεσίες για την προστασία των παιδιών από την εμπορία ανθρώπων και τους έδιναν την ευκαιρία να ζητήσουν άσυλο σε αμερικανικά δικαστήρια μετανάστευσης. Η κυβέρνηση Τραμπ δήλωσε ότι οι κανόνες έκτακτης ανάγκης σχεδιάστηκαν για να αποτραπούν ξεσπάσματα κορωνοϊού σε κέντρα κράτησης μεταναστών και ανάμεσα στον ευρύτερο πληθυσμό στις ΗΠΑ. Εκτοτε, Αμερικανοί αξιωματούχοι απομακρύνουν γρήγορα τους μετανάστες, συμπεριλαμβανομένων ασυνόδευτων ανηλίκων, χωρίς τις τυπικές διαδικασίες μετανάστευσης.
Ο Τραμπ, επιδιώκοντας την επανεκλογή του στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, τηρεί ως πρόεδρος σκληρή γραμμή απέναντι στην νόμιμη και παράνομη μετανάστευση. Υποστηρικτές της μετανάστευσης τονίζουν ότι οι νέοι κανόνες θέτουν τους μετανάστες, ιδίως τα παιδιά, σε σοβαρούς κινδύνους. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση τους κρατά για μέρες ή μερικές φορές για εβδομάδες σε ξενοδοχεία με μη αδειοδοτημένους εργολάβους να τους προσέχουν. Δικηγόροι τονίζουν ότι τα προσωπικά στοιχεία των παιδιών δεν καταγράφονται στα συνήθη συστήματα υπολογιστών, καθιστώντας σχεδόν αδύνατο τον εντοπισμό τους. Τον Ιούνιο, ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Τελωνείων και Συνοριακής Προστασίας των ΗΠΑ Μαρκ Μόργκαν δήλωσε ότι περίπου 2.000 ασυνόδευτα παιδιά είχαν απελαθεί κατ' εκτέλεση του διατάγματος.
Η Αμερικανική Ενωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU) μήνυσε την αμερικανική κυβέρνηση για το διάταγμα που εξέδωσε τον Ιούνιο και η Υπηρεσία αρνήθηκε έκτοτε να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία, επικαλούμενη εκκρεμοδικίες. Η κυβέρνηση προσκόμισε τα στοιχεία σε ένα φάκελο του υπουργείου Δικαιοσύνης που κατέθεσε στο 9ο αμερικανικό εφετείο του Σαν Φρανσίσκο εφεσιβάλλοντας μια απόφαση της 4ης Σεπτεμβρίου που την υποχρέωνε να σταματήσει να κρατά παιδιά σε ξενοδοχεία πριν τα απελάσει. Εκτός από την απέλαση περίπου 8.800 παιδιών, η κυβέρνηση ανέφερε ότι έχει απελάσει συνολικά 159.000 μετανάστες.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έξαρση τριών εποχικών λοιμώξεων στην Κύπρο - Μεγάλη πίεση στα νοσηλευτήρια
• Αυτές οι χώρες που απαγόρευσαν τα Χριστούγεννα - Μάθε τους λόγους
• Tα πιο παράξενα Χριστουγεννιάτικα έθιμα - Οι χώρες που γιορτάζουν διαφορετικά
• Πάρις Χίλτον: Γιόρτασε... γυμνή τα Χριστούγεννα - «Η παρουσία μου είναι δώρο»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις