ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup: Δεν είναι τώρα της απόσυρσης της δημοσιονομικής στήριξης της οικονομίας

Eurogroup: Δεν είναι τώρα της απόσυρσης της δημοσιονομικής στήριξης της οικονομίας

Η ευρωζώνη θα διατηρήσει την επεκτατική δημοσιονομική πολιτική και τη ρήτρα αναστολής των δημοσιονομικών κανόνων και μεγεθών και για το 2021, καθώς η ώρα για την επιστροφή στη δημοσιονομική κανονικότητα δεν έχει έρθει ακόμα. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα από την εκτίμηση της οικονομικής κατάστασης κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup. 

"Aποδεχόμαστε ότι θα χρειαστεί και χρόνος και εργασία για την ανάκαμψη", ξεκαθάρισε ο νέος Πρόεδρος του σώματος, Πασκάλ Ντόναχου, μιλώντας στον Τύπο μετά το πέρας της συνεδρίασης, τονίζοντας ότι η αβεβαιότητα στις μακροοικονομικές προβλέψεις παραμένει. "Δεν θα υπάρξει ξαφνικός τερματισμός, και συνολικά η δημοσιονομική πολιτική θα συνεχίσει να υποστηρίζει την οικονομία", δήλωσε ο νέος Πρόεδρος καταγράφοντας τη συναίνεση των Υπουργών Οικονομικών.

Παρομοίως, από την πλευρά της η Κριστίν Λαγκάρντ, Πρόεδρος της ΕΚΤ, ενημέρωσε τους Υπουργούς για τις προβλέψεις της ΕΚΤ και ξεκαθάρισε ότι "η τρέχουσα συγκυρία διατρέχεται από την άνιση, ατελή και ασύμμετρη ανάκαμψη που καταγράφεται στο τρίτο τρίμηνο, μετά από ένα καταστροφικό δεύτερο τρίμηνο, που δεν έχει προηγούμενο σε καιρούς ειρήνης". Η ίδια έκανε λόγο για τεράστια και πολυεπίπεδη αβεβαιότητα και τόνισε ότι "δεν υπάρχει χώρος για εφησυχασμό - η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει τη νομισματική". Σε ό,τι αφορά το χρόνο απόσυρσης της στήριξης, ξεκαθάρισε ότι "η στήριξη πρέπει να παραμείνει ως το τέλος της κρίσης". Τόνισε δε ότι η κρίση του Covid19 κάνει επιτακτική και την ανάγκη της ολοκλήρωσης της τραπεζικής ένωσης.

Επιπλέον, μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο αρμόδιος Επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι δήλωσε τα εξής: "Αυτή ήταν η πρώτη μας ευκαιρία για απολογισμό της οικονομικής κατάστασης από τον Ιούλιο, όταν συζητήσαμε τις θερινές προβλέψεις της Κομισιόν. Τα στοιχεία του ΑΕΠ για το δεύτερο τρίμηνο που δημοσίευσε η Eurostat αυτή την εβδομάδα επιβεβαίωσαν ότι βρισκόμαστε σε μια βαθιά οικονομική συρρίκνωση στη ζώνη του ευρώ, με την παραγωγή να μειώνεται κατά 11,8%. Αλλά επιβεβαίωσαν επίσης ότι αυτή η συρρίκνωση είναι βαθιά άνιση, με την τριμηνιαία πτώση του ΑΕΠ να κυμαίνεται από περίπου 4% έως περίπου 18% σε διαφορετικές χώρες. Ο κίνδυνος κατακερματισμού που εξετάζαμε όταν αποφασίσαμε ότι η στρατηγική ανάκαμψης είναι στην πραγματικότητα εκεί", σημείωσε.

Κατέγραψε δε ότι "η απασχόληση μειώθηκε επίσης κατά 2,9% στη ζώνη του ευρώ κατά το δεύτερο τρίμηνο, αν και η κατάσταση στην αγορά εργασίας θα ήταν σίγουρα χειρότερη αν δεν υπήρχε η ανάπτυξη βραχυπρόθεσμων προγραμμάτων εργασίας, τα οποία πρόκειται να αρχίσουμε να υποστηρίζουμε μέσω του μηχανισμού SURE".

"Καθώς τα lockdown μειώθηκαν, είδαμε μια ισχυρή ανάκαμψη στη δραστηριότητα τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, αλλά οι δείκτες δείχνουν ότι η δραστηριότητα επιβραδύνεται ξανά τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς οι χώρες αντιμετώπισαν νέες εκρήξεις του ιού. Αναμένουμε ότι τα περισσότερα κράτη μέλη δεν θα έχουν φτάσει τα επίπεδα του ΑEΠ πριν από την κρίση έως το τέλος του 2021, με μέσο κενό 2,5%", υπολογίζει ο Επίτροπος.

"Εν ολίγοις πρέπει να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να διατηρήσουμε την εμπιστοσύνη και να υποστηρίξουμε την ανάπτυξη".

"Αυτό είναι το πλαίσιο στο οποίο συζητήσαμε σήμερα το πρωί την πολιτική των μεταρρυθμίσεων και πώς να πετύχουμε την επιτυχία της μεγάλης ευκαιρίας που προσφέρει το NextGenEU. Εργαζόμαστε για την καθοδήγηση προς τα κράτη μέλη για τη διευκόλυνση ανάκαμψης και ανθεκτικότητας στην προετοιμασία εθνικών σχεδίων, τα οποία θα πρέπει να αντικατοπτρίζουν τόσο τις εθνικές προτεραιότητες σύμφωνα με τις συστάσεις του ευρωπαϊκού εξαμήνου, όσο και τις ψηφιακές και πράσινες μεταβάσεις. Η Κομισιόν θα παρουσιάσει σύντομα ανακοίνωση για το θέμα αυτό", ανακοίνωσε ο Π. Τζεντιλόνι.

"Όσον αφορά τη δημοσιονομική θέση για το 2021, δεδομένου του σημερινού υψηλού επιπέδου αβεβαιότητας, θα ήταν πιο επικίνδυνο να αποσύρουμε τη δημοσιονομική στήριξη πολύ νωρίς ή πολύ αργά. Κατά την άποψή μας, το πρώτο είναι η κύρια πηγή ανησυχίας. Η πρόωρη απόσυρση της υποστήριξης θα έθετε σε κίνδυνο την εύθραυστη ανάκαμψη. Ταυτόχρονα, θα ήταν λογικό να αναμένεται μετάβαση από επείγοντα μέτρα στη βελτίωση των θεμελιωδών οικονομιών μας. Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε την ανάγκη διασφάλισης της βιωσιμότητας μεσοπρόθεσμα και την ανάγκη να ορίσουμε μια πορεία προσαρμογής σε κάποιο σημείο. Όπως είπα στους υπουργούς σήμερα το πρωί, εάν υπολογίσουμε εσφαλμένα το χρονοδιάγραμμα αυτής της προσγείωσης, κινδυνεύουμε να βλάψουμε την ευρωπαϊκή οικονομία", τόνισε ο Επίτροπος.

"Επιπλέον, εάν περιοριζόμαστε στην επιστροφή στην υπάρχουσα κατάσταση, χωρίς να κάνουμε τις απαραίτητες αλλαγές στο κοινό μας πλαίσιο, δεν θα έχουμε διδαχθεί το μάθημα της κρίσης. Εν ολίγοις, η μετάβαση από μια εξαιρετική κατάσταση σε μια νέα ομαλότητα είναι μια πρόκληση που απαιτεί πολύ προσεκτική διαχείριση", κατέληξε.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τραγωδία στην Ελλάδα: Ποδοσφαιριστής σε τοπική ομάδα ο 27χρονος που ανασύρθηκε νεκρός -Δείτε βίντεο

• Θλίψη στη Λευκωσία: Πέθανε η Παρασκευή Στυλιανού - Η παράκληση της οικογένειας - Δείτε φωτογραφία της

• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο

• Πόσο επιβαρύνουν τον λογαριασμό ρεύματος τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια; Δείτε πώς να το υπολογίσετε

• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers



Λετυμπιώτης: «Εξέλιξη στρατηγικής σημασίας η συμφωνία ΚΔ-Hermes Airports»

Λετυμπιώτης: «Εξέλιξη στρατηγικής σημασίας η συμφωνία ΚΔ-Hermes Airports»

Ως μία εξέλιξη στρατηγικής σημασίας, που διασφαλίζει τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ ταυτόχρονα θέτει τις βάσεις για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των αεροδρομίων της χώρας, χαρακτηρίζει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Hermes Airports, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top