ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Tο ΕΕΣ εκτιμά ότι η ΕΕ πρέπει να ενισχύσει την απόκρισή έναντι της επενδυτικής στρατηγικής της Κίνας

Tο ΕΕΣ εκτιμά ότι η ΕΕ πρέπει να ενισχύσει την απόκρισή έναντι της επενδυτικής στρατηγικής της Κίνας

Tο Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΕΣ) εκτιμά ότι "η ΕΕ πρέπει να ενισχύσει την απόκρισή της σχετικά με την επενδυτική στρατηγική της Κίνας", σύμφωνα με επισκόπηση του ζητήματος που δημοσίευσε.

Το ΕΕΣ προειδοποιεί ότι η ΕΕ θα κληθεί να αντιμετωπίσει έξι προκλήσεις στο μέλλον, στο πλαίσιο της απόκρισής της στην κατευθυνόμενη από το κράτος επενδυτική στρατηγική της Κίνας, και συγκεκριμένα την παροχή πληρέστερων και περισσότερο επίκαιρων στοιχείων σχετικά με τις κινεζικές επενδύσεις στην ΕΕ, τη διενέργεια διεξοδικής ανάλυσης των κινδύνων και των ευκαιριών, την καλύτερη εφαρμογή της ενωσιακής στρατηγικής –ιδίως των δράσεων για την προώθηση της αμοιβαιότητας και την πρόληψη των στρεβλωτικών επιπτώσεων στην εσωτερική αγορά της ΕΕ– και την αντιμετώπιση των υπόλοιπων κινδύνων, την αξιολόγηση των χρηματοδοτικών αναγκών και την παρακολούθηση των δαπανών·
την ενίσχυση της παρακολούθησης, της αξιολόγησης και της υποβολής εκθέσεων και τον καλύτερο συντονισμό της απόκρισης των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και των κρατών μελών.

Στην έκθεσή του το ΕΕΣ εξετάζει τους πολλαπλούς κινδύνους, ιδίως οικονομικού και πολιτικού χαρακτήρα, που προκύπτουν για την ΕΕ από τη στρατηγική των κατευθυνόμενων από το κράτος επενδύσεων που εφαρμόζει η Κίνα, καθώς και τις ευκαιρίες που συνεπάγεται η εν λόγω στρατηγική.

Οι ελεγκτές επισημαίνουν ότι ήταν δύσκολο να σχηματιστεί μια γενική εικόνα των επενδύσεων που αποτελούν μέρος της κατευθυνόμενης από το κινεζικό κράτος επενδυτικής στρατηγικής στην ΕΕ, εν μέρει λόγω κατακερματισμένων και ελλιπών στοιχείων. Επίσης, τα θεσμικά όργανα της ΕΕ δεν έχουν ακόμη προβεί σε επίσημη διεξοδική ανάλυση των κινδύνων και των ευκαιριών που προκύπτουν από την επενδυτική στρατηγική της Κίνας.

Σύμφωνα με το ΕΕΣ, "από τη δεκαετία του ‘80, η Κίνα εφαρμόζει μια επενδυτική στρατηγική η οποία ενθαρρύνει τις κινεζικές κρατικές επιχειρήσεις και ιδιωτικές εταιρείες να επενδύουν σε στρατηγικούς τομείς εκτός της χώρας". Όπως αναφέρει, "οι δύο βασικοί πυλώνες αυτής της στρατηγικής είναι η πρωτοβουλία «Μία Ζώνη, Ένας δρόμος» που αφορά τη συνδεσιμότητα, και η βιομηχανική στρατηγική «Made in China 2025» οι οποίες αποσκοπούν αμφότερες στην εξασφάλιση της οικονομικής ανάπτυξης και της επιρροής της χώρας".

"Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ έχουν αναλάβει αρκετές πρωτοβουλίες, εκ των οποίων η πλέον πρόσφατη (στρατηγική προοπτική ΕΕ-Κίνας του 2019) σηματοδότησε μια αλλαγή στο ύφος των σχέσεων ΕΕ-Κίνας, με την Κίνα να χαρακτηρίζεται και ως εταίρος και ως συστημικός αντίπαλος. Επιπλέον, τα κράτη μέλη συνεργάζονται σε διμερές επίπεδο με την Κίνα, πολλές φορές σύμφωνα με τα δικά τους εθνικά συμφέροντα, και χωρίς να ενημερώνουν την Επιτροπή ακόμη και όταν υφίσταται η σχετική υποχρέωση. Μια τέτοια κατακερματισμένη προσέγγιση δεν εξυπηρετεί την ΕΕ, η οποία θα αύξανε την οικονομική ισχύ της αν δρούσε συλλογικά", αναφέρει το ΕΕΣ. 

"Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, οι κινεζικές επενδύσεις στην ΕΕ αυξήθηκαν, με εν δυνάμει θετικές συνέπειες στις ευρωπαϊκές οικονομίες, όπως την ενθάρρυνση της ανάπτυξης και την αύξηση των θέσεων εργασίας", αναφέρεται.

"Ωστόσο, οι επενδύσεις αυτές πραγματοποιούνται σε στρατηγικά σημαντικούς τομείς όπως της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών, των λιμένων και των σιδηροδρόμων", καταγράφει το ΕΕΣ. "Επιπλέον, περισσότερες από τις μισές αυτές επενδύσεις στην ΕΕ πραγματοποιήθηκαν από κινεζικές κρατικές επιχειρήσεις", σημειώνει. "Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, όταν τέτοιου είδους επιδοτήσεις χορηγούνται από κράτη μέλη, αντιμετωπίζονται ως κρατικές ενισχύσεις, όμως η διαφορετική αυτή μεταχείριση μπορεί να οδηγήσει σε στρέβλωση του ανταγωνισμού στην εσωτερική αγορά της ΕΕ, ενώ δυσχεραίνει την επίτευξη ίσων όρων ανταγωνισμού για τις επιχειρήσεις και τις επενδύσεις της ΕΕ", προειδοποιεί το ΕΕΣ.

Aπό ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Μαθητής 6 ετών έφυγε από το σχολείο, διασταύρωσε δρόμους και πήγε σπίτι του χωρίς να τον αντιληφθεί κανείς - Είπαν στον πατέρα ότι είναι στην τάξη

• Απεργούν οι εργαζομένοι στον κλάδο σκυροδέματος: Με συνθήματα έξω από το Υπουργείο «Δεν κάνουμε πίσω » - Βίντεο

• Βρήκαν κρυμμένο 25χρονο σε υποστατικό που μπήκε για να το κλέψει - Τον πρόδωσε ο συναγερμός

• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Πασίγνωστος Κύπριος παρουσιαστής αποκάλυψε την άγνωστη κόντρα του με τον Αβέρωφ Νεοφύτου - Δείτε βίντεο



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top