Στη Γαλλία μεταβαίνει την Πέμπτη (10/09), ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, για την σύνοδο των ηγετών των επτά μεσογειακών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (MED7).
Η σύνοδος θα πραγματοποιηθεί στην Κορσική και ο ΠτΔ αναμένεται να θέσει το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, τις απειλές της Άγκυρας για εποικισμό της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, αλλά και το Κυπριακό πρόβλημα γενικότερα.
Θα συμμετέχουν οι ηγέτες της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ελλάδας και της Μάλτας. Με το πέρας της συνόδου αναμένεται να εκδοθεί κοινή διακήρυξη των επτά κρατών.
Εξάλλου, από την Τετάρτη (09/09), ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, ξεκίνησε επαφές με ομόλογους του από την Ε.Ε.
Πέραν τούτου, στην προπαρασκευαστική διάσκεψη ενόψει της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα διεξαχθεί στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ζήτησε όπως η αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μετατραπεί σε πράξεις προσθέτοντας πως είναι ανάγκη να ληφθούν δραστικά μέτρα κατά της Τουρκίας για τις ενέργειές της κατά της Ελλάδας και της Κύπρου.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Ζήτησε κυρώσεις κατά της Τουρκίας ο Ν. Αναστασιάδης- 'Η αλληλεγγυή να περάσει από τα λόγια στις πράξεις'
Όπως δήλωσε την Τετάρτη (09/09) ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παναγιώτης Σεντώνας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει τους συμμετέχοντες αρχηγούς "τόσο για τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός των θαλασσίων ζωνών της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και για τις τουρκικές απειλές για εποικισμό της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων, όσο και για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τις πρωτοβουλίες που ο ίδιος αναλαμβάνει για την επανέναρξη των συνομιλιών".
Σημείωσε πως στόχος της συνόδου είναι ο συντονισμός, η αναζήτηση συγκλίσεων και ο καθορισμός κοινών θέσεων των επτά χωρών σε ζητήματα που αφορούν την πορεία της ΕΕ, το μέλλον της Ευρώπης και τις τρέχουσες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ.
Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε, τη σύνοδο θα απασχολήσουν η προώθηση ενός προγράμματος ειρήνης και σταθερότητας σε ολόκληρη την περιοχή της Μεσογείου, αλλά και η αναζήτηση μιας νέας φιλόδοξης μεσογειακής πολιτικής βασισμένης στις αρχές και αξίες των χωρών, αλλά και στα συμφέροντα των μεσογειακών κρατών που λαμβάνουν μέρος στη σύνοδο.
Ανέφερε πως στη σύνοδο θα τεθούν, επίσης, και άλλα ζητήματα που άπτονται των περιφερειακών εξελίξεων, όπως είναι οι εξελίξεις στη Λιβύη, στον Λίβανο, τη Συρία και η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.
Ο κ. Σεντώνας επεσήμανε πως κατά τη διάρκεια της συνόδου θα γίνει ανταλλαγή απόψεων για τα τρέχοντα θέματα της ευρωπαϊκής ατζέντας τα οποία αποτελούν τις κυριότερες προκλήσεις και για τα επτά μεσογειακά κράτη όπως είναι, για παράδειγμα, η μετανάστευση, η κατάσταση στη διαχείριση της οικονομίας ένεκα και των επιπτώσεων που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού και θα συζητηθούν και τα θέματα της Κλιματικής Αλλαγής, και του Brexit.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις