Με προμετωπίδα τη διεκδίκηση ενός καλύτερου αύριο, μιας κοινωνίας δικαιοσύνης, χωρίς διακρίσεις, με ίσες ευκαιρίες για όλους και την καταπολέμηση του "ξεπουλήματος των ηθικών και αξιών και των θεσμών, καθώς και της διαφθοράς", γεννήθηκε το κίνημα «Αφύπνιση 2020» από «αγανακτισμένους και αδικημένους πολίτες», δήλωσε ο πρόεδρος του κινήματος, Φοίβος Μαυροβουνιώτης, γνωστός από την ηγεσία του Συνδέσμου Κατόχων Αξιογράφων.
«Ενώνουμε φωνές, ενώνουμε δυνάμεις, ενώνουμε πληγές. Διεκδικούμε και απαιτούμε κράτος δικαίου. Πολίτες στηρίζουν πολίτες, χωρίς κομματικές ταυτότητες. Χωρίς ιδεολογικές, πολιτικές και χρωματικές διαιρέσεις. Πολίτες απέναντι από πολιτικές που μας πτώχευσαν. Διαφθορά – μίζες – απάτη – σκάνδαλα – αλληλοκάλυψη – διαπλοκή – ετσιθελισμός -ατιμωρησία», ανέφερε ο κ. Μαυροβουνιώτης σε ομιλία του σε συνέντευξη Τύπου, σύμφωνα με ανακοίνωση του κινήματος.
Όπως είπε, «ο πλούτος θεριεύει κλέβοντας τον ιδρώτα μας. Τρώνε με χρυσά κουτάλια, ρίχνοντάς μας ψίχουλα και με σκυμμένο το κεφάλι παραμένουμε απαθείς και ανίκανοι να αντιδράσουμε, παρακολουθώντας σαν θεατές τα σκάνδαλα να αρχειοθετούνται στα συρτάρια και να καταγράφονται στις καλένδες της ατιμωρησίας».
Σε σχέση με το Κυπριακό, ο κ. Μαυροβουνιώτης είπε πως το κίνημα Αφύπνιση 2020 υποστηρίζει ότι το Κυπριακό είναι θέμα εισβολής και κατοχής και το έχουν μετατρέψει σε δικοινοτικό πρόβλημα.
«Το κίνημα», είπε, «επιδιώκει την επίτευξη μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες μιας δίκαιης λειτουργικής και βιώσιμης λύσης για το κυπριακό πρόβλημα, η οποία θα βασίζεται στις αρχές της δικαιοσύνης και στην περιφρούρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των κατοίκων της Κυπριακής Δημοκρατίας, την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων της Τουρκίας και των εποίκων της και την κατοχύρωση του δικαιώματος επιστροφής όλων των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες και στις περιουσίες τους καθώς και ο σεβασμός και υλοποίηση όλων των ψηφισμάτων και αποφάσεων όλων των διεθνών οργανισμών».
Για την οικονομία, ο κ. Μαυροβουνιώτης ζήτησε τη θέσπιση αυστηρότερων μέτρων εποπτείας τραπεζικών δραστηριοτήτων, επίλυση των προβλημάτων αυτών που αδικήθηκαν λόγω ελλιπούς εποπτείας, προστασία πρώτης κατοικίας με απαγόρευση εκποιήσεων και την άμεση επιβολή κυρώσεων στις τράπεζες που δεν εφαρμόζουν τις οδηγίες της Κεντρικής, τον κώδικα συμπεριφοράς για τις αναδιαρθρώσεις δανείων καθώς και αφαίρεση υπερχρεώσεων και καταχρηστικών ρητρών.
Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη συγκράτησης δημοσιονομικών ελλειμμάτων, συνέχιση παροχής κινήτρων για επενδύσεις, άμεση μηχανογράφηση όλων των υπηρεσιών του κράτους.
Σε ό,τι αφορά την κοινωνία αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη ενίσχυσης της παιδείας, νέων επιστημόνων, νεολαίας – επιχειρηματικές ευκαιρίες, την στήριξη φοιτητών, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την κοινωνική ασφάλιση και την κοινωνική μέριμνα.
Ο κ. Μαυροβουνιώτης αναφέρθηκε επίσης στην ενίσχυση του Εθνικού ταμείου αλληλεγγύης για στήριξη αυτών που συνέβαλαν τα μέγιστα στη μη χρεοκοπία του Κράτους, δηλαδή των κουρεμένων Καταθετών, Κατόχων Αξιογράφων και Παλαιών Μετόχων της Τράπεζας Κύπρου.
Τέλος, για την υγεία, ο κ. Μαυροβουνιώτης είπε πως η δωρεάν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας αποτελεί επίσης λάβαρο το οποίο δεν θα υποστείλουμε ποτέ. Χαιρετίζοντας τη δημιουργία του ΓεΣΥ, συμπλήρωσε πως «θα επιμείνουμε στην ορθή ολοκλήρωσή και συνεχή βελτίωσή του έχοντας σαν βασικό πυλώνα τα δημόσια νοσηλευτήρια που απέδειξαν την αξία τους στην πρόσφατη κρίση».
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έξαρση τριών εποχικών λοιμώξεων στην Κύπρο - Μεγάλη πίεση στα νοσηλευτήρια
• Καζακστάν: Το τελευταίο μήνυμα επιβάτη στη σύζυγό του πριν την συντριβή του αεροσκάφους - Βίντεο
• «Αλμυρό» βούτυρο: Γιατί γίνεται όλο και πιο ακριβό - Εκτόξευση των τιμών σε όλη την Ευρώπη
• Google: Ξεκινά την παρακολούθηση όλων των συσκευών σε 8 εβδομάδες
• Τα στατιστικά του ΑΠΟΕΛ - Οι νίκες, οι σκόρερ και η βαθμολογία
• Πέντε αθλήτριες που παίρνουν «χρυσό» μετάλλιο ποζάροντας σε γνωστή πλατφόρμα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις