ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ: Τι ειπώθηκε για τις άριστες σχέσεις Ρωσίας με Τουρκία - Το κυπριακό και η εκτόνωση της κρίσης στην Μεσόγειο

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ: Τι ειπώθηκε για τις άριστες σχέσεις Ρωσίας με Τουρκία - Το κυπριακό και η εκτόνωση της κρίσης στην Μεσόγειο

Την θέση ότι δεν θα επιλυθούν οι διαφορές της Μόσχας με την Ουάσινγκτον στην Κύπρο εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ενώ ενημέρωσε πώς ζητήθηκε από την Ρωσία να μεσολαβήσει με συγκεκριμένα μηνύματα για να εκτονωθεί η κρίση στην Μεσόγειο.

Κυπριακό και Εκτόνωση κρίσης στην Μεσόγειο

Με δηλώσεις του στο Κρατικό Ραδιόφωνο σήμερα Τετάρτη (09/09), ο υπουργός Εξωτερικών συνόψισε τις χθεσινές συζητήσεις που έγιναν με τον ομόλογό του της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, επισημαίνοντας πώς για το φλέγον θέμα του Κυπριακού, ήταν «πολύ καλή η συζήτηση». Όπως είπε και χθες Τρίτη (08/09) το βράδυ σε σχέση με την Αμμόχωστο, η θέση της Μόσχας είναι ξεκάθαρη, επισημαίνοντας πώς το άνοιγμα της κατεχόμενης πόλης βάσει των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θα βοηθήσει τις συνομιλίες για επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό.

Επιπρόσθετα, αφού ενημέρωσε πώς έχει ζητηθεί η μεσολάβηση της Ρωσίας για την εκτόνωση της κρίσης στην Μεσόγειο, επισήμανε ότι τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην εκτόνωση της κρίσης κατέχει η πρωτοβουλία της Γερμανίας, την οποία στηρίζουν και οι Αμερικανοί.

Ερωτηθείς για τις πληροφορίες Ελλαδικών Μέσων για πολιτική συζήτηση για την τουρκική επιθετικότητα στο ΝΑΤΟ, είπε ότι δεν σχετίζονται τα ζητήματα, και επανέλαβε ότι το κρίσιμο ορόσημο είναι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 24 Σεπτεμβρίου.

Ελλιμενισμοί πλοίων στα κυπριακά λιμάνια

Σε ό,τι αφορά τους ελλιμενισμούς πλοίων σε κυπριακά λιμάνια, ο κ. Χριστοδουλίδης διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει κάποια αλλαγή στο υφιστάμενο καθεστώς, ενώ όταν αυτό αφορά ζητήματα ανθρωπιστικής φύσεως και εξυπηρέτησης κρατών από τον Κυπριακή Δημοκρατία, «δεν έχουμε την πολυτέλεια να πούμε σε μια χώρα ότι δεν θα βοηθήσουμε γιατί δεν αρέσει σε κάποια άλλη».

Εξάλλου, σε αυτό το σημείο τονίστηκε ότι δεν θα επιλυθούν οι σχέσεις Ρωσίας και ΗΠΑ στην Κύπρο. Θέλοντας να διευκρινίσει, είπε ότι δεν σταθμεύουν ρωσικά πολεμικά πλοία στην Κύπρο για να μεταβούν σε αποστολές, καθώς όλα τα πλοία της στην περιοχή, βρίσκονται στην Συρία.

Άριστες σχέσεις Ρωσίας - Τουρκίας

Παράλληλα, επιβεβαίωσε για ακόμη μια φορά τις άριστες σχέσεις που διατηρεί η Ρωσία με την Τουρκία, που όπως διεμήνυσε και ο Λαβρόφ, κατά τον Νίκο Χριστοδουλίδη, «υπάρχει άριστη συνεργασία στα θέματα της Συρίας και της Λιβύης». Όπως πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, «αυτό είναι τεράστιο ζήτημα, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Τουρκία είναι μέρος του ΝΑΤΟ», ενώ υποστήριξε ότι η Ρωσία δεν θα ερχόταν στην Κύπρο να κατηγορήσει την Τουρκία υπό αυτές τις συνθήκες.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το βασικό στήριγμα στην προσπάθεια για επίτευξη ειρήνης στην Κύπρο, δήλωσε το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε εκδήλωση εορτασμού της επετείου για τα 20 χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση που διεξήχθη στο Προεδρικό Μέγαρο στην παρουσία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν η οποία ανέφερε ότι η Κύπρος έχει καταστεί κόμβος αλληλεγγύης, όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και για τον κόσμο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top