ΔΙΕΘΝΗ

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Τουλάχιστον 875.703 νεκροί στον κόσμο - Η εικόνα διεθνώς

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Τουλάχιστον 875.703 νεκροί στον κόσμο - Η εικόνα διεθνώς

Τουλάχιστον 875.703 νεκροί σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Στον Ιράν, τα σχολεία ανοίγουν και πάλι παρά τις ανησυχίες για την εξάπλωση του ιού, ενώ στην Ινδία καταγράφηκε ημερήσιο παγκόσμιο ρεκόρ νέων κρουσμάτων και ο συνολικός τους αριθμός ξεπέρασε τα 4 εκατομμύρια.

Επιπρόσθετα, σε διαδηλώσεις κατά του lockdown διεξάγονται στη Μελβούρνη και το Σίδνεϊ, την ώρα που μειώνεται ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στην πολιτεία Βικτόρια.
 
Παγκόσμια καταμέτρηση Γαλλικού Πρακτορείου
 
Η πανδημία του κορωνοϊού έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 875.703 ανθρώπους παγκοσμίως, από τα τέλη Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, που βασίζεται σε επίσημες πηγές.
 
Περισσότερα από 26.671.700 κρούσματα έχουν καταγραφεί επισήμως σε 196 χώρες και εδάφη από την έναρξη της επιδημίας, ενώ 17.496.300 άνθρωποι θεωρείται ότι έχουν αποθεραπευτεί, μέχρι σήμερα το μεσημέρι. 
 
Στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας σημειώθηκαν 5.693 νέοι θάνατοι και 305.583 νέα κρούσματα σε όλο τον κόσμο. 
 
Οι χώρες που έχουν καταγράψει τους περισσότερους νέους θανάτους είναι η Ινδία με 1.089 νέους θανάτους, οι ΗΠΑ (998) και η Βραζιλία (888). 
 
Οι ΗΠΑ παραμένουν η πλέον πληγείσα χώρα τόσο σε αριθμό νεκρών όσο και κρουσμάτων με 187.777 νεκρούς και 6.202.053 κρούσματα, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.  
 
Μετά τις ΗΠΑ, οι πλέον πληγείσες χώρες είναι η Βραζιλία με 125.502 και 4.091.801 κρούσματα, η Ινδία με 69.561 νεκρούς (4.023.179 μολύνσεις), το Μεξικό με 66.851 νεκρούς (623.090 κρούσματα) και το Ηνωμένο Βασίλειο με 41.537 θανάτους (342.351 κρούσματα).
 
Το Περού είναι η χώρα που θρηνεί τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων αναλογικά με τον πληθυσμό του, με 90 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους, ακολουθούμενο από το Βέλγιο (85), την Ισπανία (63), το Ηνωμένο Βασίλειο (61) και την Χιλή (60). 
 
Η Κίνα (χωρίς το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο) μετρά συνολικά 85.112 κρούσματα (10 νέα) και 4.634 θανάτους.
 
Η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική έχει καταγράψει μέχρι σήμερα στις 11:00, 287.711 θανάτους (7.704.484 κρούσματα), η Ευρώπη 217.802 θανάτους και 4.143.485 κρούσματα, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς 196.957 θανάτους (6.332.878 κρούσματα), η Ασία 103.913 νεκρούς (5.619.770 κρούσματα), η Μέση Ανατολή 37.660 νεκρούς (1.555.795  κρούσματα), η Αφρική 30.865 θανάτους (1.285.491 κρούσματα) και η Ωκεανία 795 νεκρούς (29.799 κρούσματα).
 
Ιράν
 
Τα σχολεία στο Ιράν άνοιξαν και πάλι σήμερα για 15 εκατομμύρια μαθητές έπειτα από επτά μήνες που είχαν παραμείνει κλειστά παρά τις ανησυχίες για τα αυξανόμενα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα.
 
"Αυτή τη χρονιά επωμιζόμαστε ένα βαρύτερο φορτίο ευθύνης προς τους μαθητές μας", δήλωσε ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί, ο οποίος επιθεώρησε το άνοιγμα των σχολείων, σε τηλεδιάσκεψη που μεταδόθηκε ζωντανά από την κρατική τηλεόραση.
 
Η παιδεία και η υγεία είναι εξίσου σημαντικές για την κοινωνία, είπε ο πρόεδρος αλλά πρόσθεσε ότι οι γονείς δεν θα είναι υποχρεωμένοι να στείλουν τα παιδιά τους πίσω στο σχολείο.
 
Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι σήμερα άνοιξαν εκ νέου και οι ιερατικές σχολές για περίπου 50.000 μαθητές.
 
Πολλοί επαγγελματίες του τομέα υγείας έχουν εκφράσει ανησυχίες για το άνοιγμα των σχολείων και των πανεπιστημίων στο Ιράν, μια από τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία του κορωνοϊού στη Μέση Ανατολή.
 
Ο δρ Μοχαμάντ Ρεζά Ζαφαργαντί, ο διορισμένος από την κυβέρνηση επικεφαλής του Ιρανικού Ιατρικού Συμβουλίου, ανέφερε σε επιστολή του προς τον υπουργό Παιδείας ότι "η αναπάντεχη απόφαση να ανοίξουν και πάλι τα σχολεία αναμφίβολα θα οδηγήσει σε αυξημένο φορτίο" για τους εργαζόμενους στον τομέα υγείας της χώρας.
 
"Όταν εμφανίζεται μια επιδημία, τα σχολεία είναι τα πρώτα που πρέπει να κλείνουν και τα τελευταία που να ανοίγουν", δήλωσε ο ίδιος, σύμφωνα με το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων ISNA.
 
Ο αριθμός των νεκρών από την covid-19 στη χώρα αυξήθηκε κατά 110 και έφθασε σήμερα στις 22.154, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας Σίμα Σαντάτ Λαρί, ενώ ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανήλθε σε 384.666. 
 
Ινδία

Ξεπέρασαν τα 4 εκατομμύρια τα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ινδία μετά την αύξηση ρεκόρ που καταγράφηκε για μία ακόμη ημέρα σήμερα, καθιστώντας τη χώρα την τρίτη που περνά το όριο αυτό, μετά τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία. 
 
Σήμερα καταγράφηκαν στην Ινδία 86.432 νέα κρούσματα covid-19, ημερήσιο παγκόσμιο ρεκόρ, σύμφωνα με τα στοιχεία του ομοσπονδιακού υπουργείου Υγείας. 
 
Η Ινδία  ξεπέρασε τα 4 εκατομμύρια κρούσματα μόλις 13 ημέρες αφού οι μολύνσεις από covid-19 είχαν φτάσει τα 3 εκατομμύρια. Αντίθετα είχαν χρειαστεί περισσότερες από 100 ημέρες για να περάσει από τα δύο στα τρία εκατομμύρια κρούσματα.
 
Στην Ινδία καταγράφονται ημερησίως τα περισσότερα κρούσματα covid-19 σε παγκόσμιο επίπεδο εδώ και σχεδόν ένα μήνα, καθώς η κυβέρνηση της χώρας προχωρά στο άνοιγμα των επιχειρήσεων προκειμένου να επανεκκινήσει την οικονομία η οποία έχει πληγεί από την επιδημία.
 
Ο αριθμός των νεκρών από κορωνοϊό στη χώρα ανέρχεται σε 69.561.
 
Αυστραλία

Διαδηλωτές κατά του lockdown που έχει επιβληθεί στη Μελβούρνη λόγω του κορωνοϊού αψήφησαν σήμερα την απαγόρευση των συναθροίσεων, με αποτέλεσμα η αστυνομία να προχωρήσει σε 15 συλλήψεις. 
 
Περίπου 200 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα της πολιτείας Βικτόρια φωνάζοντας συνθήματα, όπως "ελευθερία" και "τα ανθρώπινα δικαιώματα μετρούν".
 
"Δεν είναι ασφαλές, δεν είναι έξυπνο και δεν είναι νόμιμο. Στην πραγματικότητα είναι απολύτως εγωιστικό οι άνθρωποι να είναι εκεί έξω και να διαδηλώνουν", τόνισε ο πρωθυπουργός της πολιτείας Ντάνιελ Άντριους.
 
Το Σάββατο 05/09, στη Βικτόρια, επίκεντρο της επιδημίας του κορωνοϊού στην Αυστραλία, αναφέρθηκαν 76 νέα κρούσματα και 11 θάνατοι. 
 
Ο Άντριους πρόκειται να παρουσιάσει αύριο Κυριακή τα σχέδιά του για την άρση των αυστηρών περιορισμών που έχουν επιβληθεί στη Μελβούρνη εδώ και έξι εβδομάδες, οι οποίοι έχουν επιφέρει μεγάλο πλήγμα στην οικονομία της πολιτείας.
 
Τον Αύγουστο η Βικτόρια επέβαλε απαγόρευση της κυκλοφορίας την νύχτα, ενίσχυσε τους περιορισμούς στις μετακινήσεις των πολιτών και έκλεισε μεγάλο τμήμα της τοπικής οικονομίας για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού.
 
Εξάλλου δύο διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο Σίδνεϊ και μία στο Μπάιρον Μπέι στην πολιτεία Νέα Νότια Ουαλία κατά παράβαση των τοπικών περιορισμών στις συναθροίσεις. 
 
Εκτός Βικτόρια, η Αυστραλία κατέγραψε πέντε νέα κρούσματα covid-19 στη Νέα Νότια Ουαλία, ένα στο Κουίνσλαντ και ένα στη Νότια Αυστραλία. 
 
Τους τελευταίους δύο μήνες τα κρούσματα του κορωνοϊού στην Αυστραλία έχουν τριπλασιαστεί, φτάνοντας τις 26.207, με τις μολύνσεις στη Βικτόρια να αντιπροσωπεύουν το 75% του συνόλου. 
 
Την ίδια περίοδο οι θάνατοι αυξήθηκαν σε 748 από 104 που ήταν, με τη Βικτόρια πάλι να είναι η πλέον πληγείσα πολιτεία καθώς οι νεκροί εκεί αντιπροσωπεύουν το 90% του συνόλου.
 
"Αυτοί οι ξεκάθαροι αριθμοί μας δείχνουν τις σοβαρές επιπτώσεις του δεύτερου κύματος της επιδημίας covid-19 στη Βικτόρια", τόνισε ο αναπληρωτής επικεφαλής των υγειονομικών αρχών της πολιτείας Μάικλ Κιντ. 
 
Ο ημερήσιος αριθμός νέων κρουσμάτων στη Βικτόρια ήταν κάτω από 100 στο μεγαλύτερο μέρος αυτής της εβδομάδας, έναντι 725 στις 5 Αυγούστου, όταν το δεύτερο κύμα της επιδημίας είχε φτάσει στην κορύφωσή του. Ωστόσο οι αριθμοί παραμένουν μεγαλύτεροι από αυτούς που οι ειδικοί ήλπιζαν έπειτα από πέντε ή έξι εβδομάδες lockdown. 
 
"Η ουρά του δεύτερου κύματος είναι ένα επίμονο πράγμα", υπογράμμισε ο Άντριους. Η αυστραλιανή κυβέρνηση και οι επιχειρήσεις ζητούν από τη Βικτόρια, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τέταρτο της οικονομίας της χώρας, να άρει τους περιορισμούς καθώς η Αυστραλία κατέγραψε την πρώτη της ύφεση από το 1991. 
 
Ο Άντριους απαντά ότι θα υιοθετήσει μια "σταθερή και ασφαλή" προσέγγιση στην άρση του lockdown. "Πρόκειται πρωτίστως για υγειονομικό πρόβλημα και μέχρι να επιλυθεί αυτό, δεν μπορεί να υπάρξει οικονομική ανάκαμψη", υπογράμμισε. 

Από ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Έξαρση τριών εποχικών λοιμώξεων στην Κύπρο - Μεγάλη πίεση στα νοσηλευτήρια

• Μαγδεμβούργο: Ο δράστης της επίθεσης είχε διατυπώσει απειλές κάτω από ανάρτηση της Γερμανίδας υπουργού Εσωτερικών

• Αυτές οι χώρες που απαγόρευσαν τα Χριστούγεννα - Μάθε τους λόγους

• Tα πιο παράξενα Χριστουγεννιάτικα έθιμα - Οι χώρες που γιορτάζουν διαφορετικά

• Χριστούγεννα: Τα 10 μέρη του πλανήτη που «μυρίζουν» καλοκαίρι - Άγιος Βασίλης με…σορτς και beach-bars με λαμπιόνια

• Πάρις Χίλτον: Γιόρτασε... γυμνή τα Χριστούγεννα - «Η παρουσία μου είναι δώρο»



ΚΕ: «Η αναφορά του Πάπα στο Κυπριακό αποτελεί απόδειξη διεθνούς ενδιαφέροντος για λύση»

ΚΕ: «Η αναφορά του Πάπα στο Κυπριακό αποτελεί απόδειξη διεθνούς ενδιαφέροντος για λύση»

Η αναφορά του Πάπα Φραγκίσκου στο Κυπριακό στο χριστουγεννιάτικο του μήνυμα αποτελεί ακόμη μια απόδειξη του διεθνούς ενδιαφέροντος για το Κυπριακό και τονίζει την ανάγκη για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ανέφερε σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top