Τη διερεύνηση όλων των προσώπων που έχουν αποκτήσει την κυπριακή υπηκοότητα από την αρχή του κυπριακού επενδυτικού προγράμματος το 2008 μέχρι και την 31η Ιουλίου που θεσπίστηκε το νέο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει το πρόγραμμα, αποφάσισε η Κυβέρνηση.
Απέστειλε παράλληλα στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας εισήγηση για διορισμό ανεξάρτητης ερευνητικής επιτροπής. Ζητά επίσης από τον Γιώργο Σαββίδη να καθορίσει τον αριθμό των μελών και τους όρους εντολής της επιτροπής αυτής, όπως δήλωσε την Πέμπτη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος.
Παράλληλα, ο κ. Κούσιος απάντησε στις επικρίσεις που εξαπέλυσε κατά της Κυβέρνησης νωρίτερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, κάνοντας λόγο για «μηδενισμό που δεν έχει όρια», ενώ κάλεσε τον ηγέτη του ΑΚΕΛ, εφόσον το επιθυμεί, να δώσει στη δημοσιότητα εμπιστευτική επιστολή που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέστειλε στον κ. Κυπριανού και στους υπόλοιπους αρχηγούς των κομμάτων τον Αύγουστο, η οποία αφορούσε τις πολιτογραφήσεις που παραχωρήθηκαν την περίοδο 2008-2012.
Εξάλλου, ο κ. Κούσιος ανακοίνωσε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο ενημερώθηκε για τα πορίσματα της τριμελούς επιτροπής υπό την Πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Δήμητρα Καλογήρου αναφορικά με την εξέταση συγκεκριμένου αριθμού υπηκοοτήτων που έχουν παραχωρηθεί μέσω του ΚΕΠ, προσθέτοντας πως το Υπουργικό εξουσιοδότησε τον Υπουργό Εσωτερικών να μελετήσει το πόρισμα της τριμελούς επιτροπής σε συνεργασία με τον Γενικό Εισαγγελέα και να υποβάλει τις εισηγήσεις του προς το Υπουργικό Συμβούλιο κατά την επόμενη συνεδρία του.
Σε μια άλλη εξέλιξη, σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο, γνωστοποιήθηκαν στο Υπουργικό Συμβούλιο τα ονόματα των προσώπων που θα συγκροτήσουν την Ανεξάρτητη Επιτροπή Εξέτασης για την αποστέρηση υπηκοότητας, που προβλέπεται στο άρθρο 113(5) του Περί Αρχείου Πληθυσμού Τροποποιητικού Νόμου 113/1 του 2020.
Όπως είπε, η επιτροπή απαρτίζεται από την Έλενα Ζαχαριάδου – Γεωργιάδου, Εισαγγελέας της Δημοκρατίας που θα προεδρεύει της επιτροπής και μέλη ο Στέλιος Κουντούρης, Βοηθός Γενικός Λογιστής της Δημοκρατίας και η Μαριάννα Πατσαλίδου, διευθύντρια του Τμήματος Δικαιοσύνης του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης.
«Δεν θέλουμε να υπάρχουν σκιές στο πρόγραμμα»
Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Κούσιος είπε πως το Υπουργικό αποφάσισε να εισηγηθεί στον Γενικό Εισαγγελέα το διορισμό ερευνητικής επιτροπής για εξέταση όλων των περιπτώσεων πολιτογραφήσεων «για να μην μένουν είτε κενά είτε σκιές για το πρόγραμμα».
«Θα πρέπει να γίνει μια ολοκληρωμένη έρευνα, να δοθούν όλες οι απαντήσεις από την αρμόδια Επιτροπή που θα διορίσει ο Γενικός Εισαγγελέας, ελπίζουμε, και να μην μένουν οποιαδήποτε αιωρούμενα ερωτηματικά ή να μην μένουν οποιεσδήποτε αιωρούμενες αμφισβητήσεις».
Κληθείς να σχολιάσει ενστάσεις που εξέφρασαν νομικοί για ενδεχόμενη σύγκρουσης συμφέροντος, αφού ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας διατέλεσαν μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, τις αποφάσεις του οποίου θα κληθεί να ερευνήσει η τριμελής επιτροπή, ο κ. Κούσιος είπε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο έκρινε ότι είναι σκόπιμο ότι τον διορισμό αυτής της ανεξάρτητης ερευνητικής επιτροπής να τον κάνει ο Γενικός Εισαγγελέας, ο οποίος είναι και ο αρμόδιος για να απαντήσει τα ερωτήματα αυτά, όπως έχουν τεθεί.
«Είναι αρμοδιότητα του Γενικού Εισαγγελέα», συνέχισε, «όταν θα λάβει την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, να δει το όλο θέμα, να δει τις οποιεσδήποτε ενστάσεις και να αποφασίσει σε νομικό επίπεδο εάν δημιουργούνται και οποιαδήποτε θέματα».
Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Κούσιος ανέφερε πως αν ο Γενικός Εισαγγελέας αποφανθεί ότι τίθεται θέμα σύγκρουσης συμφέροντος και δεν προχωρήσει στο διορισμό της επιτροπής, τότε το θέμα θα τεθεί εκ νέου στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Δεν αγγίζουν την κυβέρνηση τα όσα ανέφερε ο Άντρος Κυπριανού
Απαντώντας στις επικρίσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ, ο κ. Κούσιος απάντησε πως «τα όσα ανέφερε ο κ. Κυπριανού για θέματα διαπλοκής και διαφθοράς δεν αγγίζουν την Κυβέρνηση».
«Η Κυβέρνηση», είπε, «με αποφασιστικότητα αποδεικνύει την πολιτική της βούληση, με πλήρη διαφάνεια, να αντιμετωπίσει τα όποια κενά παρατηρήθηκαν κατά την εφαρμογή του ΚΕΠ και να διερευνήσει τα όποια λάθη ή παραλείψεις έγιναν».
Παραπέμποντας στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να προτείνει στον Γενικό Εισαγγελέα, το διορισμό ερευνητικής επιτροπής, ο Εκπρόσωπος επεσήμανε ότι «θα ήταν πολύ πιο φρόνιμο αν ο κ. Κυπριανού ανέμενε την απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα και να δει τα άτομα που θα διοριστούν και τους όρους εντολής τους και μετά να ασκεί κριτική».
«Ακόμα», πρόσθεσε, «ο κ. Κυπριανού φαίνεται δεν έλαβε υπόψη την εμπιστευτική επιστολή που του απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για τις πολιτογραφήσεις που παραχωρήθηκαν την περίοδο 2008-2012. Εάν επιθυμεί ο κ. Κυπριανού μπορεί να δώσει στη δημοσιότητα την επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας μαζί με τα συνημμένα σε αυτή έγγραφα».
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Κούσιος σημείωσε ότι «αν ο κ. Κυπριανού επιθυμεί να τη δώσει στη δημοσιότητα είναι ελεύθερος. Τον αποδεσμεύσαμε από το απόρρητο».
«Η σιωπή από πλευράς Κυβέρνησης με κανένα τρόπο δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως αδυναμία. Η Κυβέρνηση ενεργεί με γνώμονα το καλώς νοούμενο συμφέρον του κράτους», συμπλήρωσε ο Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης.
Αναφορικά με τη θέση του ΓΓ του ΑΚΕΛ ότι η Κυβέρνηση προσπαθεί να μεταφέρει την ουσία του θέματος, ο κ. Κούσιος είπε ότι «δεν αναφερόμαστε σε δήθεν διαρροές».
«Είναι πραγματικές διαρροές διαβαθμισμένων εγγράφων που φέρουν και τη σφραγίδα της Βουλής, και έγιναν σίγουρα για καθαρά πολιτικές σκοπιμότητες και με αλλότρια κίνητρα που δεν έχουν καμιά σχέση με το κοινό συμφέρον και το συμφέρον της πατρίδας μας», είπε.
Πρόσθετα, ο κ. Κούσιος υπενθύμισε ότι η Βουλή σε κάθε περίπτωση πολιτογράφησης ενημερωνόταν πριν την έγκριση της πολιτογράφησης, θα είχαν όποια πληροφόρηση ήθελαν στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου αλλά και το ότι το ΑΚΕΛ ενέγραψε σχετικό θέμα για συζήτηση στην Βουλή.
«Γιατί δεν ασκήθηκε κοινοβουλευτικός έλεγχος; Πού η Βουλή είχε αδυναμία να ελέγξει; Και ερωτώ τον κ. Κυπριανού μήπως συμφωνεί όπως αντικαθίσταται ο συνταγματικός κοινοβουλευτικός έλεγχος με διαρροές εγγράφων σε διεθνή ΜΜΕ για να διαπομπεύουν και να πολεμούν τη χώρα μας; Τι επιτέλους είναι υπέρτερο για το ΑΚΕΛ; Τα πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη, ή τα συμφέροντα του συνόλου του τόπου μας;», διερωτήθηκε ο κ. Κούσιος.
Απευθυνόμενος στον κ. Κυπριανού, ο κ. Κούσιος διερωτήθηκε «γιατί ανησυχεί το ΑΚΕΛ μια ανεξάρτητη ερευνητική επιτροπή που θα καλύψει, μεταξύ άλλων, και την περίοδο εφαρμογής του ΚΕΠ από το 2008 μέχρι το 2012 όταν το ΑΚΕΛ ήταν στην εξουσία ή μαζί με την εξουσία».
«Από πότε θεωρείται απαράδεκτο ή πραξικοπηματικό να διεξάγεται έρευνα για όσους διαρρέουν διαβαθμισμένα έγγραφα του κράτους και μάλιστα όταν η διαρροή αυτή να είναι από μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων» διερωτήθηκε.
Ερωτηθείς για την επιστολή που απεστάλη στον κ. Κυπριανού, ο κ. Κούσιος είπε πως η επιστολή αυτή εστάλη σε όλους τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων τον Αύγουστο.
Σε ερώτηση για το περιεχόμενο της επιστολής, ο κ. Κούσιος είπε ότι είναι απόρρητο, για να σημειώσει πως «δεν έχει τίποτα να κρύψει η Κυβέρνηση και δεν ανησυχεί, για αυτό ακριβώς τον λόγο έχει εισηγηθεί στον Γενικό Εισαγγελέα τη συγκρότηση ανεξάρτητης επιτροπής. Να περιμένουμε τις αποφάσεις του Γενικού Εισαγγελέα».
Επεσήμανε δε ότι «κατά τον χρόνο που χορηγούνταν οι διάφορες πολιτογραφήσεις έγιναν με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, εντοπίστηκαν από την Κυβέρνηση, και όχι από άλλον, κάποιες περιπτώσεις που χρειάζονταν περισσότερο έλεγχο, απεστάλησαν στην επιτροπή που είχε συσταθεί και έχουμε το πόρισμα της».
«Τώρα θα γίνει μια πιο ολοκληρωμένη σε βάθος διερεύνηση από τη νέα ερευνητική επιτροπή και θα έχουμε όλο τον χρόνο να συζητήσουμε τα πορίσματα και τα επιμέρους θέματα που θα εγερθούν», είπε.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι «η Κυβέρνηση ενδιαφέρεται πολύ περισσότερο για τα συμφέροντα και το συνολικό καλό αυτού του τόπου, ενδιαφέρεται πολύ περισσότερο για το καλό όνομα της Κύπρου και δεν προσπαθεί να έχει πολιτικά οφέλη».
Εξάλλου, αναφερόμενος στις δηλώσεις του κ. Κυπριανού για την αναβάθμιση των σχέσεων μας με τις ΗΠΑ και τη θέση ότι ουσιαστικά είναι σε βάρος των σχέσεων μας με τη Ρωσική Ομοσπονδία, ο κ. Κούσιος υπενθύμισε ότι στις 8 Σεπτεμβρίου θα βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας κ. Σεργκέι Λαβρόφ «και ο κ. Κυπριανού και το ΑΚΕΛ θα λάβουν τις απαντήσεις που θέλουν. Κανένα άλλο σχόλιο».
Τέλος, κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Πρέσβη της Ρωσίας, ο κ. Κούσιος είπε ότι «είμαστε ένα μικρό κράτος που ασκεί πολιτική που προσαρμόζεται με την ειρήνη, την ασφάλεια και έχει ως επίκεντρο τα συμφέροντα του κράτους μας και με βάση αυτά τα συμφέροντα και αυτή την πολιτική εφαρμόζουμε τις πολιτικές μας και παίρνουμε τις αποφάσεις μας».
ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις