Για όλα τα θέματα της επικαιρότητας τοποθετήθηκε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άνδρος Κυπριανού, επισημαίνοντας για το θέμα της διαρροής εγγράφων από την Βουλή, πως «ούτε στο πραξικόπημα δεν διανοήθηκαν κάποιοι να συμπεριφερθούν με αυτό τον τρόπο στη Βουλή των Αντιπροσώπων».
Ο κ. Κυπριανού, τοποθετήθηκε για την πώληση διαβατηρίων, για τις ενέργειες σε βάρος της Βουλής, για τον επικείμενο διορισμό τριμελούς επιτροπής, αλλά και για την μερική άρση του εμπάργκο αγοράς όπλων από τις ΗΠΑ.
Όλη η ανακοίνωση:
Για την πώληση διαβατηρίων
Θέλουμε να εκφράσουμε την έντονη μας δυσφορία για τον τρόπο με τον οποίο επιχειρεί η κυβέρνηση να χειριστεί το ζήτημα των πολιτογραφήσεων. Για την προσπάθεια της να μετατοπίσει τις δικές της ευθύνες στον οποιονδήποτε άλλο.
Ποια είναι η ουσία του όλου ζητήματος; Η ουσία του όλου ζητήματος είναι η κατάχρηση ενός πολύ σωστού προγράμματος το οποίο υπήρχε. Το γεγονός ότι υπάρχουν ζητήματα διαπλοκής και διαφθοράς σε όλο αυτό το πρόγραμμα. Και επιχειρούν να μεταθέσουν την ουσία αλλού, ενδιαφερόμενοι μόνο για την εικόνα τους στο εσωτερικό. Δεν τους ενδιαφέρει η εικόνα της Κυπριακής Δημοκρατίας στο εξωτερικό. Και ξεκαθαρίζω ότι δεν είναι η Κυπριακή Δημοκρατία που εκτίθεται διεθνώς. Είναι η κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη και Δημοκρατικού Συναγερμού. Αυτοί εκτίθενται και αυτοί θα πρέπει να δώσουν απαντήσεις και όχι η Κυπριακή Δημοκρατία. Επαναλαμβάνω, για εμάς η ουσία του ζητήματος είναι η κατάχρηση του προγράμματος η οποία έχει γίνει και το ενδεχόμενο ύπαρξης διαπλοκής και διαφθοράς.
Για τις ενέργειες σε βάρος της Βουλής
Θέλω να τοποθετηθώ και σε όλη αυτή την προσπάθεια που γίνεται για να μετατοπιστεί η ουσία από την κατάχρηση του προγράμματος στις δήθεν διαρροές. Και λέω δήθεν γιατί θα εξηγήσω τι εννοώ. Είναι απαράδεκτο πρώτα και κύρια αυτό που επιχειρείται σε βάρος της Βουλής των Αντιπροσώπων. Ούτε στο πραξικόπημα δεν διανοήθηκαν κάποιοι να συμπεριφερθούν με αυτό τον τρόπο στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπως λέχθηκε κατά κόρον το τελευταίο διάστημα.
Υπάρχουν τρείς συντεταγμένες εξουσίες στην Κύπρο και υπάρχει και η διάκριση των εξουσιών. Μια από αυτές, ενδεχομένως η πιο ισχυρή, είναι η Βουλή των Αντιπροσώπων. Γιατί προέρχεται ακριβώς από τη λαϊκή κυριαρχία, όπως βέβαια και η εκτελεστική εξουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας. Δεν μπορεί κανένας λοιπόν να συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο στη Βουλή των Αντιπροσώπων, την ώρα που υπάρχει και νομολογία του Ανώτατου η οποία αφορά τον πρώην βουλευτή του ΔΗΣΥ τον κ. Γεωργίου.
Θεωρούμε λοιπόν απαράδεκτα αυτά τα οποία συμβαίνουν, την ώρα μάλιστα που ο κ. Νεοφύτου έχει επιδιώξει να δακτυλοδείξει ποιοι είναι οι πιθανοί ύποπτοι. 18 βουλευτές. Απαράδεκτη ενέργεια. Και θεωρούμε ότι ο κ. Νεοφύτου μπορεί να μιλά για τον εαυτό του αλλά δεν μπορεί να μιλά για τους υπόλοιπους.
Θέλουμε να μάθουμε λοιπόν ποιος είναι εκείνος ο οποίος κατά παράβαση του Συντάγματος έχει δώσει οδηγίες στην Αστυνομία να πάει στη Βουλή με απειλές και εκβιασμούς. Και διερωτόμαστε ειλικρινά τι πρόκειται να ερευνήσουν. Τα έγγραφα τα οποία αποστέλλονται στη Βουλή έχουν μόνο το όνομα και τη χρονολογία γέννησης των συγκεκριμένων αιτητών. Αυτά δημοσιοποιούνται στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας, δημοσιοποιούνται στις εφημερίδες. Διερωτόμαστε λοιπόν τι θα διερευνήσουν, ποια είναι η εμπιστευτικότητα που υπάρχει στη συγκεκριμένη περίπτωση. Η απαίτηση μας λοιπόν είναι να τερματιστούν αμέσως όλες οι ενέργειες οι οποίες στοχεύουν στο να στρέψουν την προσοχή του κόσμου από την ουσία που είναι η κατάχρηση του προγράμματος, το ενδεχόμενο διαπλοκής και διαφθοράς στις δήθεν διαρροές.
Για το διορισμό τριμελούς επιτροπής
Θέλω να πω και την άποψη μας για το θέμα του ενδεχόμενου διορισμού από το Γενικό Εισαγγελέα τριμελούς επιτροπής για διερεύνηση του όλου ζητήματος. Διερωτόμαστε κατά πόσο υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων. Ο Γενικός Εισαγγελέας έχει δικηγορικό γραφείο. Πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα: το δικό του δικηγορικό γραφείο έχει εκδώσει διαβατήρια; Θα ελέγξει αυτή η επιτροπή και τον Γενικό Εισαγγελέα; Μπορεί να διορίζει επιτροπή η οποία θα τον ελέγχει;
Το δεύτερο. Αυτή η τριμελής επιτροπή θα ελέγξει και αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, μέλος του οποίου ήταν ο Γενικός Εισαγγελέας. Αυτό δεν είναι σύγκρουση συμφερόντων; Θα ελέγξει αποφάσεις Υπουργικού Συμβουλίου το οποίο τον διόρισε στο πόστο του Γενικού Εισαγγελέα. Δεν υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων;
Εμείς θεωρούμε ότι υπάρχουν συντεταγμένα όργανα της πολιτείας τα οποία έχουν την ευθύνη να διεξαγάγουν αυτή τη διερεύνηση.
Για την μερική άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων από τις ΗΠΑ
Σε ό,τι αφορά την μερική άρση του εμπάργκο στην πώληση όπλων από τις ΗΠΑ στην Κυπριακή Δημοκρατία, πρέπει να πούμε ότι με τον τρόπο που γίνεται συνιστά ένα πολύ μικρό βήμα μπροστά σε μια απαράδεκτη απόφαση που είχε ληφθεί από τις ΗΠΑ το 1987. Η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο, κατέχει παράνομα την Κύπρο από τότε και οι ΗΠΑ αντί να τιμωρήσουν τον θύτη που ήταν η Τουρκία, τιμώρησαν το θύμα που ήταν η Κυπριακή Δημοκρατία. Και έρχονται σήμερα να κάνουν ένα πάρα πολύ μικρό βήμα μπροστά.
Δεν νοείται λοιπόν να υπάρχει θριαμβολογία από τη πλευρά της κυβέρνησης για αυτό το πολύ μικρό βήμα το οποίο έχει γίνει.
Προκύπτουν όμως άλλα ζητήματα. Με ποιο αντίτιμο προχωρούν οι ΗΠΑ προς αυτή την κατεύθυνση; Και οι δύο υφυπουργοί που έχουν εξαγγείλει την μερική άρση του εμπάργκο αλλά και η πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο έχουν τοποθετηθεί ξεκάθαρα. Με την προϋπόθεση ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα χαλάσει τις σχέσεις της με τη Ρωσική Ομοσπονδία. Δεν θα επιτρέπει τον ελλιμενισμό ρωσικών πλοίων στα κυπριακά λιμάνια.
Σε ό,τι αφορά το θέμα του ξεπλύματος βρώμικού χρήματος η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Όποιον και να αφορά το ξέπλυμα βρώμικού χρήματος πρέπει να τον κυνηγήσουμε. Είτε αυτός είναι Ρώσος, είτε Αμερικανός, είτε οποιασδήποτε άλλης εθνικότητας. Αλλά, απαιτείται από τις ΗΠΑ να διασαλεύσουμε τις σχέσεις μας με τη Ρωσική Ομοσπονδία για αυτό το πολύ μικρό βήμα το οποίο θα κάνουν προς την κατεύθυνση της άρσης του εμπάργκο.
Θέλω να εκφράσω και τη δυσφορία μας γιατί από πλευράς κυβέρνησης επιχειρήθηκε να περάσει και ένα μήνυμα το οποίο δεν έχει να κάνει καμιά σχέση με την πραγματικότητα. Ότι η χρονική στιγμή που επιλέγηκε να γίνει αυτό από τις ΗΠΑ αποτελεί ισχυρό μήνυμα προς την Τουρκία. Η ίδια η Πρέσβειρα των ΗΠΑ αλλά και οι Υφυπουργοί που εξήγγειλαν την μερική άρση του εμπάργκο ξεκαθάρισαν ότι αυτό δεν έχει να κάνει με την Τουρκία. Και θέλω να υπενθυμίσω επίσης στον Υπουργό Εξωτερικών και την κυβέρνηση Αναστασιάδη, στο Συναγερμό ότι μόλις πριν από λίγες μέρες ο Αμερικανός Πρόεδρος, ο κ. Τραμπ χαρακτήρισε τον κ. Ερτογάν ως ένα πολύ σημαντικό παίκτη στη διεθνή σκακιέρα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Δευτέρα 18 Νοεμβρίου
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις