Στον απόηχο της ανακοίνωσης της προσωρινής άρσης του εμπάργκο όπλων σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας (ITAR), ήρθαν οι προκλήσεις από μέρους της Τουρκίας, αλλά και οι επεξηγηματικές δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων, καθώς ερωτηματικά άφηνε ο όρος «μη φονικά» (non lethal) συστήματα.
Του Γιώργου Τάττη
Στον απόηχο της είδησης
Μετά το μπαράζ δηλώσεων της Τρίτης (01/09), μεταξύ άλλων και του Ακιντζί, του Νίκου Αναστασιάδη και του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπεό, η επικαιρότητα εμπλουτίζεται με νέες δηλώσεις, αντιπαραθέσεις και εμπρηστικές δηλώσεις.
Ο ‘πρωθυπουργός’ των κατεχομένων Έρσίν Τατάρ, είπε ότι "σε μια περίοδο που οι προκλήσεις Ελλήνων και Ε/κ στην περιοχή αυξάνονται», η απόφαση αυτή «δεν θα συμβάλει στην ειρήνη αλλά στην αδιαλλαξία της ε/κ πλευράς».
Παράλληλα, ο φερόμενος ως «υπουργός εξωτερικών» Κουντρέτ Οζερσάι, δήλωσε πως η εξέλιξη αυτή θα συμβάλει στην επιμονή της ε/κ ηγεσίας, κατά την έκφρασή του, σε μια μονόπλευρη και επίμονη στάση "καταπάτηση των δικαιωμάτων μας στην Ανατολική Μεσόγειο".
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Έντονες αντιδράσεις Τατάρ και Οζερσάι κατά της απόφασης ΗΠΑ για άρση του εμπάργκο όπλων
Παράλληλα, με ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επισήμανε ότι οι ΗΠΑ και ο ΥΠΕΞ «επιβεβαίωσε την υποστήριξη τους σε μια συνολική διευθέτηση για την επανένωση του νησιού ως διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, η οποία θα ωφελήσει όλους τους Κύπριους καθώς και την ευρύτερη περιοχή».
Τέλος, νέες εμπρηστικές δηλώσεις υπήρξαν από το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών, το οποίο έκανε λόγο για ανάγκη «αντιμέτρων, θέτοντας υπό εγγύηση τους Τ/κ» ενώ τόνισαν ότι την εν λόγω περίοδο καταβάλλεται προσπάθεια για μείωση της έντασης και αυτή η απόφαση των ΗΠΑ «δηλητηριάζει το περιβάλλον ειρήνης και σταθερότητας».
Στην Κύπρο, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας Μαρίνος Σιζόπουλος, δήλωσε πως «είναι μια απόφαση η οποία θέλει διερεύνηση. Εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι θέλουν να εξευμενίσουν σε κάποιο βαθμό την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά δεν θέλουν να θυμώσουν την Τουρκία». Όπως πρόσθεσε, «κάθε χρόνο πρέπει να υπάρχει ανανέωση και αυτό σημαίνει ότι η Αμερική μας λέει να ‘είμαστε καλά’ παιδιά». Φυσικά, αυτό θα εξαρτηθεί και από το πώς θα διαμορφωθούν οι εξελίξεις, συμπλήρωσε ο κ. Σιζόπουλος.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν μερική άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο
Τι σημαίνει πρακτικά η απόφαση για μερική άρση του εμπάργκο και ο όρος "μη φονικά συστήματα"
Εξηγώντας με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο βοηθός Υφυπουργός για στρατιωτικές υποθέσεις Μάικ Μίλλερ, είπε ότι οι αποφάσεις για τα μη φονικά στρατιωτικά συστήματα που θα πωλούνται θα λαμβάνονται χωριστά για κάθε περίπτωση, όπως συμβαίνει σε ανάλογες περιπτώσεις.
Για το ποια είναι τα φονικά και μη φονικά όπλα, ο Μάικ Μίλερ είπε ότι οι κανονισμοί δεν δίνουν επίσημο ορισμό, ωστόσο όλοι που σχετίζονται με την αμυντική βιομηχανία γνωρίζουν ποια είναι και ποια δεν είναι. Μάλιστα απαντώντας σε άλλη σχετική ερώτηση, ο Μάθιου Πάλμερ είπε πως σίγουρα στα μη φονικά δεν θα περιλαμβάνονταν αεροσκάφη F-35.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: 'Κακομαθημένη η Ελλάδα' υποστηρίζουν οι Τούρκοι- 'Δεν σηκώνουμε αστεία με τη Γαλάζια Πατρίδα'
Τέλος, με δηλώσεις του στο κανάλι OMEGA, ο Ανδρέας Πενταράς, αντιστράτηγος εν αποστρατεία, εξήγησε ότι αυτό γίνεται «σε μια χρονική στιγμή που η Τουρκία εκδηλώνει τις επιθετικές της διαθέσεις και στην Κύπρο αλλά και στην Ελλάδα», ενώ τόνισε ότι στρατιωτικά αυτό σημαίνει τρία πράγματα:
Α) Θα μπορεί πλέον η Κυπριακή Δημοκρατία να προμηθεύεται οπλικά συστήματα από αμερικάνικες βιομηχανίες, αν και είναι ακριβά.
Β) Μπορεί να προμηθευτεί οπλικά συστήματα, άμεσα και δωρεάν από το πλεονάζον υλικό των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ. Διότι οι Αμερικανοί αποσύρουν τα οπλικά συστήματα που χρησιμοποιούνται σε πολεμικές επιχειρήσεις, παρά το γεγονός ότι μπορεί να είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Έδωσε και το παράδειγμα της Ελλάδας όπου πρόσφατα προμηθεύτηκε 70 επιθετικά ελικόπτερα δωρεάν, με κόστος μόνο μεταφοράς και συντήρησης.
Γ) Θα μπορεί η ΚΔ να προμηθεύεται οπλικά συστήματα από βιομηχανίες τρίτων χωρών, και ιδιαίτερα των Ευρωπαϊκών, οι οποίες χρησιμοποιούν αμερικάνικη τεχνολογία. Στο παρελθόν, πρόσθεσε, υπογραφτήκαν συμβάσεις για προμήθεια σημαντικών οπλικών συστημάτων, όπου τελικά δεν τα πήρε η ΚΔ γιατί ακριβώς χρησιμοποιούσαν αμερικάνικη τεχνολογία.
Όπως εξήγησε, στο στρατιωτικό λεκτικό δεν υπάρχει αυτός ο όρος, περί «μη φονικών συστημάτων», είναι κάτι το οποίο πρέπει να εξηγήσουν οι ΗΠΑ. «Προφανώς εννοεί υποστηρικτικά μέσα, οχήματα, μεταφορικά κ.α., έκλεισε ο κ. Πενταράς.
Γιώργος Τάττης
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σκαρφάλωσε στην ταράτσα οικίας και…έκλεψε τον θερμοσίφωνα - Συνελήφθη 34χρονος
• Διανομέας τσέπωσε τις εισπράξεις και έγινε καπνός - Καταζητείται από την Αστυνομία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις