Τη σύσταση ομάδας εργασίας με τη συμμετοχή εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων και του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου για συζήτηση και κωδικοποίηση των θέσεων όλων των εμπλεκομένων για την μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης, πρότεινε η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Έμιλυ Γιολίτη στην κοινοβουλευτική επιτροπή Νομικών.
Η εισήγηση κατατέθηκε έπειτα από την απόφαση της επιτροπής στις 24 Ιουλίου να επιστρέψει ομόφωνα τα τρία από το συνολικά πέντε κυβερνητικά νομοσχέδια για την μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης. Τα κοινοβουλευτικά κόμματα ανέφεραν ότι θα θέσουν το θέμα στα αρμόδια σώματα για λήψη απόφασης και θα επανέλθουν.
Μιλώντας ενώπιον της επιτροπής, η κ. Γιολίτη ζήτησε ότι πρέπει να κατατεθούν γραπτώς οι θέσεις των κομμάτων για τροποποιήσεις επί των κειμένων των νομοθετημάτων έτσι ώστε να διεξαχθεί διαβούλευση και το όλο θέμα να προχωρήσει.
«Η πρόταση μου είναι να οριστεί ένα άτομο από το κάθε κόμμα, να δημιουργήσουμε μία ομάδα εργασίας και εντός σύντομου χρονικού πλαισίου να προχωρήσουμε», είπε, προτείνοντας όπως γίνουν δύο συνεδρίες της ομάδας με ένα χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων για κάθε συνάντηση, έτσι ώστε να καταρτιστεί ένα ενοποιημένο έγγραφο.
Σημείωσε ωστόσο ότι έχουν ήδη αναλωθεί δύο χρόνια για διαβουλεύσεις, κατ’ άρθρο συζήτηση, υπήρξαν τροποποιήσεις που λήφθηκαν υπόψη υπήρξε ενοποιημένο κείμενο, προσθέτοντας ότι είχε την εντύπωση ότι τα κείμενα ήταν συμφωνημένα. Ενώ όλα έδειχναν ότι όδευαν προς ψήφιση στο τέλος Ιουλίου επεστράφησαν στο Υπουργείο με ανορθόδοξο τρόπο αφού δεν υπήρχε διευκρίνιση για τον περαιτέρω χειρισμό, πρόσθεσε.
«Ούτε εγώ θέλω να θυσιάσουμε στον βωμό της ταχύτητας την ποιότητα των νόμων που θα είναι η ραχοκοκαλιά της απονομής της δικαιοσύνης στην Κύπρο», είπε, υπενθυμίζοντας πως η Κύπρος βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της ΕΕ σε σωρεία θεμάτων που αφορούν την απονομή της δικαιοσύνης, με πρώτον την ταχύτητα της απονομής της δικαιοσύνης, «που θα επιλύονταν σε μεγάλο βαθμό αν περνούσαμε τα νομοσχέδια».
Πάντως, η Υπουργός Δικαιοσύνης έθεσε θέμα εφαρμογής μιας τακτής προθεσμίας στη περαιτέρω συζήτηση, λέγοντας ότι υπάρχει και το θέμα του καταρτισμού του προϋπολογισμού, αλλά και το θέμα των εκλογών στον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο τον ερχόμενο Οκτώβριο.
«Έχουμε έτοιμο δικαστήριο στο Φιλοξένια και δεν πάω να παραλάβω τα κλειδιά επειδή δεν έχουμε δικαστήριο, νομίζω ότι είναι η πρώτη φορά που κτηριακά είμαστε έτοιμοι και θεσμικά δεν είμαστε έτοιμοι», είπε, χαρακτηριστικά.
Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, Δώρος Ιωαννίδης είπε πως δεν υπάρχει βία στην προώθηση της μεταρρύθμισης.
«Δεν υπάρχει καμία βία για μεταρρύθμιση. Μας έχει απαξιώσει η ίδια η κοινωνία. Δεν κατατίθενται αγωγές στα Δικαστήρια. Δεν υπάρχει καμία βία, η μόνη βία που υπάρχει είναι αν θα αλλάξει η φιλοσοφία», είπε, υπενθυμίζοντας ότι ο Σύλλογος είχε διαφωνίες επί των προτεινόμενων νομοσχεδίων, που δεν τις εισάκουσε ούτε η Βουλή ούτε το Υπουργείο.
Σημείωσε δε πως από χθες το Ανώτατο δεν μπορεί να δικάσει, αφού έχει 11 από τους 13 Δικαστές, προσθέτοντας ότι δεν γνωρίζει γιατί δεν προχώρησε στους διορισμός ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
«Θέλει πολύ προσοχή, δεν χρειάζεται και δεν υπάρχει λόγος σπουδής για να περάσουν τα νομοσχέδια. Δυστυχώς μας πρόλαβε η κοινωνία, αυτή τη στιγμή ότι και να γίνει δεν θα διορθωθεί τίποτα», πρόσθεσε. «Συζητείστε με όλους, με τον Ανώτατο και τα κόμματα να γίνει μια λύση. Να είσαστε πολύ προσεκτικοί ύστερα από 100 χρόνια θα γίνει νέα τροποποίηση», είπε, υπενθυμίζοντας πως η τελευταία τροποποίηση έγινε το 1964.
Εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας, Δημήτρης Λυσσάνδρου ανέφερε πως το όλο θέμα είναι πολιτικό. Και ότι διαδοχικοί Γενικοί Εισαγγελείς της Δημοκρατίας έχουν κρίνει τα νομοσχέδια επί της νομικής πτυχής.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Γιώργος Γεωργίου είπε πως ο ΔΗΣΥ αποδέχεται την εισήγηση υπό την προϋπόθεση ότι η συζήτηση θα γίνει «σε τακτά χρονικά διαστήματα» γιατί «για τους λόγους που όλοι έχουμε συναντίληψη, διότι το Δικαστικό Σύστημα καταρρέει» πρέπει να προχωρήσουμε στην μεταρρύθμιση.
«Όλοι αναγνωρίζουμε την αναγκαιότητα μεταρρύθμισης στο δικαστικό μας σύστημα», ανέφερε ο κ. Γεωργίου σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας. Όπως είπε η επιτροπή αποδέχθηκε την πρόταση της Υπουργού και εντός των επόμενων ημερών τα κοινοβουλευτικά κόμματα θα ορίσουν μέλη της επιτροπής για συμμετοχή στην ομάδα εργασίας υπό την προεδρία της Υπουργού Δικαιοσύνης, ώστε να προωθηθούν τα νομοσχέδια.
«Πιστεύουμε ότι αυτό το στοίχημα θα το κατορθώσουμε εντός του 2020», κατέληξε.
Εκ μέρους του ΑΚΕΛ, ο Άριστος Δαμιανού ανέφερε ενώπιον της επιτροπής πως το θέμα της συμμετοχής στην ομάδα εργασίας θα τεθεί στα όργανα του κόμματος για έγκριση. Έθεσε όμως θέμα ουσιαστικών αλλαγών που να ικανοποιεί τα κόμματα, λέγοντας πως «αν διατηρεί αλώβητη την αρχιτεκτονική των νομοσχεδίων ο κίνδυνος είναι να πάει στην Ολομέλεια κάτι να καταψηφιστεί πανηγυρικά και αυτό θα είναι το τέλος».
Στις δηλώσεις του είπε πως το ΑΚΕΛ έχει καταγράψει την εισήγηση και τις επόμενες μέρες θα τοποθετηθεί επί του αιτήματος «με αυτονόητη την πρόθεσή μας να συνδράμουμε στην προσπάθεια με δικές μας εισηγήσεις και απόψεις. Πρόσθεσε όμως ότι «αυτό που θα καθορίζει την αξία της μεταρρύθμισης είναι το περιεχόμενο των νομοσχεδίων».
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου υπενθύμισε τις διαφωνίες του Δικηγορικού Συλλόγου και έθεσε θέμα διαλόγου με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
«Άρα επιβάλλεται να γίνει ξανά διάλογος μέσε σε μια τακτή χρονική προθεσμία. Δεν θέλουμε να πάει στις καλένδες θέλουμε να γίνει υγιής διάλογος με όλους τους φορείς», είπε, προσθέτοντας ότι το θέμα της ομάδας εργασίας θα συζητηθεί στα όργανα του κόμματος για λήψη απόφασης, αν και δεν παρουσιάστηκε αρνητικός.
Εκ μέρους της ΕΔΕΚ, ο Κωστής Ευσταθίου είπε πως δεν μπορεί να επέλθουν τροπολογίες σε κείμενα επί των οποίων υπάρχουν διαφωνίες ως θέμα αρχής. «Άρα από τη στιγμή που υπάρχει διαφωνία ως προς την αρχή, δεν μπορούμε παρά να συζητήσουμε εξ υπαρχής», πρόσθεσε.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις