Επιστολή στον Υπουργό Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομο Προδρόμου απέστειλε η Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών (ΠΣΕΜ), στην οποία εκφράζει τις απόψεις της σε σχέση με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, αναφέροντας ότι «πρώτα από όλα πρέπει να βάζουμε την υγεία και την ασφάλεια των μαθητών και των εκπαιδευτικών».
Στην επιστολή της, την οποία έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα, η ΠΣΕΜ προτείνει για τη διασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας των μαθητών και των εκπαιδευτικών, να μειωθούν οι μαθητές ανά τμήμα σε 15, να προσληφθεί επιπλέον εκπαιδευτικό προσωπικό και να βρεθούν εντός των σχολείων επιπλέον χώροι για να μπορεί να γίνεται το μάθημα με την απαραίτητη κοινωνική αποστασιοποίηση. Μεγάλα τμήματα των 25 μαθητών δεν μπορούν να εφαρμόσουν τις αποστάσεις που προνοούνται στο πρωτόκολλο.
Αναφέρει επίσης ότι το πρωτόκολλο προνοεί συχνές απολυμάνσεις, αερισμούς των χώρων κλπ. Πρέπει να προσληφθεί επιπλέον προσωπικό (καθαριστές/καθαρίστριες) ώστε να μπορούν να γίνονται συχνά και αποτελεσματικά αυτές οι απολυμάνσεις και προσθέτει πως «αν τα σχολεία λειτουργήσουν με το προσωπικό που είχαν πέρσι το πρώτο τετράμηνο, δεν μπορούν να γίνονται ούτε συχνές ούτε αποτελεσματικές απολυμάνσεις των χώρων».
Επιπλέον, η ΠΣΕΜ προτείνει να γίνει άμεση ενημέρωση για το τι θα γίνει με την ύλη που δεν έχει καλυφθεί κατά την περσινή σχολική χρονιά και να αναπροσαρμοστούν άμεσα τα αναλυτικά προγράμματα, ώστε να μπορούν όλοι οι μαθητές να ακολουθήσουν το πρόγραμμα της ύλης.
Σε αντίθετη περίπτωση, συνεχίζει, θα δημιουργηθούν μαθητές δύο ταχυτήτων, κάτι που ως ΠΣΕΜ δεν μπορούμε να το ανεχτούμε.
Επίσης, αναφέρει ότι οι εκπαιδευτικοί θα έχουν υπερφορτωμένο πρόγραμμα, τόσο για να καλύψουν την ύλη, όσο και για να ελέγχουν ότι τηρείται το πρωτόκολλο και προσθέτει ότι «μέσα σε αυτές τις συνθήκες θεωρούμε τεράστιο πείραμα την εφαρμογή των εξετάσεων ανά τετράμηνο σε δύο τάξεις, τη στιγμή που δεν υπάρχει καν εμπειρία λόγω της μη ολοκλήρωσης τους την περσινή χρονιά».
«Αν όχι να καταργηθούν πλήρως, θεωρούμε πως πρέπει τουλάχιστον να ανασταλούν για τη φετινή σχολική χρονιά», προσθέτει.
Στην επιστολή της προς τον Υπουργό Παιδείας, η ΠΣΕΜ αναφέρει επίσης ότι το πρωτόκολλο πρέπει να απλοποιηθεί και να διευκρινιστούν ακόμα περισσότερο ορισμένα σημεία και προσθέτει ότι «το διάλειμμα σε ομάδες και σε συγκεκριμένους χώρους είναι ανεφάρμοστο και θα πρέπει να διευκρινιστεί με ποιο τρόπο θα βγαίνουμε διάλειμμα».
Αναφέρει επίσης ότι η χρήση μάσκας για 90 λεπτά είναι ασφυκτική λαμβάνοντας υπόψη τις κλιματολογικές συνθήκες της Κύπρου και την κατάσταση μέσα στις τάξεις που η συντριπτική πλειοψηφία τους δεν έχουν κλιματισμό και εκφράζει την ανάγκη να γίνουν άμεσες ενέργειες για να κλιματίζονται οι τάξεις ή να τηρείται η κοινωνική αποστασιοποίηση και να γίνονται πιο συχνές απολυμάνσεις χωρίς να γίνεται χρήση μάσκας.
Προσθέτει όπως οι μάσκες να χορηγούνται από το κράτος για να μην επιβαρύνονται οι οικογένειες μας και με αυτό το έξοδο.
«Σε περίπτωση που με την έναρξη της σχολικής χρονιάς συνεχιστούν τα προβλήματα που υπήρχαν τον Μάιο και δεν ληφθούν υπόψη οι ανησυχίες των μαθητών και των εκπαιδευτικών, δεν θα μας αφήσετε άλλη επιλογή από τη λήψη μέτρων για υπεράσπιση του δικαιώματος στην ασφάλεια, την υγεία και τη μόρφωση μας», καταλήγει η ΠΣΕΜ.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις