Τα προγράμματα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων για αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού, κάποια από τα οποία έληξαν στις 31 Αυγούστου, αλλά και την πορεία της τουριστικής σεζόν, συζήτησαν, μεταξύ άλλων με την Υπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου οι εργοδοτικές οργανώσεις ΟΕΒ, ΚΕΒΕ, ΠΑΣΥΞΕ και ΣΤΕΚ, ενόψει της αυριανής συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου κατά την οποία θα συζητηθεί το θέμα.
Σε δηλώσεις, μετά τη συνάντηση που έγινε στο Υπουργείο Εργασίας, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Χάρης Λοϊζίδης είπε ότι συζήτησαν την πορεία της τουριστικής σεζόν και πως αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου και πρόσθεσε ότι η συνάντηση επικεντρώθηκε γύρω από τα προγράμματα στήριξης των εργαζομένων, αλλά και από την τεράστια μείωση που έχει υποστεί η τουριστική βιομηχανία.
Ανέφερε επίσης ότι «οι κρατήσεις είναι σε πολύ πενιχρά επίπεδα και κάποιες αγορές που είχαν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν Σεπτέμβριο και Οκτώβριο έχουν υποβιβαστεί σε άλλη κατηγορία».
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Λοιζίδης είπε ότι ένας από τους λόγους που η ξενοδοχειακή και ευρύτερα η τουριστική βιομηχανία αντέχει τους κραδασμούς του 2020 είναι διότι προηγήθηκαν τρεις πολύ καλές χρονιές που δημιούργησαν κάποιο μαξιλάρι ασφαλείας, προσθέτοντας ότι «και το μαξιλάρι ασφαλείας πάντοτε έχει ημερομηνία λήξης».
Ανέφερε ότι η μείωση στον κύκλο εργασιών είναι πέραν του 80%.
Επίσης, ο Πρόεδρος του ΣΤΕΚ Άκης Βαβλίτης είπε ότι «όλες οι ζημιές της ξενοδοχειακής βιομηχανίας τις πληρώνει ο ξενοδόχος, ο επιχειρηματίας», προσθέτοντας ότι το Υπουργείο Εργασίας και η Κυβέρνηση έβγαλε πολύ καλά σχέδια για στήριξη των εργαζομένων και κατ΄ επέκταση στήριξη των επιχειρήσεων».
«Αυτό το παραμύθι ότι οι ξενοδόχοι παίρνουν εκατομμύρια ή επιδοτήσεις δεν ευσταθεί», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «υπάρχει το σχέδιο το οποίο είναι πολύ καλό».
Ο κ. Βαβλίτης αναφέρθηκε στην ανάγκη να στραφούν ιδιωτικός τομέας, Κυβέρνηση και Υφυπουργείο Τουρισμού στο 2020-2021 γιατί δεν αντέχει η οικονομία, όπως είπε, να έχουμε τα ίδια προβλήματα με το 2020.
Εξάλλου, ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου είπε ότι έχουν μεταφέρει «τις απόψεις, τις εισηγήσεις και τους προβληματισμούς της πραγματικής οικονομίας» και ότι το Υπουργικό Συμβουλίου θα πάρει αποφάσεις σύντομα, ενώ διαβεβαίωσε ότι για την ΟΕΒ «η διασφάλιση της κοινωνικής συναίνεσης και της εργατικής ειρήνης είναι πρώτιστη προτεραιότητα».
«Δεν θα επιτρέψουμε να δημιουργηθούν συνθήκες οι οποίες θα αποτελούν κώλυμα στη συναινετική και φιλική προσέγγιση ενός προβλήματος που αφορά όλους», ανέφερε και διαβεβαίωσε ότι «η ΟΕΒ θα πράξει ό,τι είναι δυνατό έτσι ώστε ούτε συρρίκνωση ωφελημάτων να προκύψει ούτε απολύσεις στο μέτρο που τούτο ανησυχεί οποιονδήποτε εργαζόμενο».
Ανέφερε ότι «είναι μια ευαίσθητη περίοδος, πολύ κρίσιμη και όλοι πρέπει να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας και να βεβαιωθούμε ότι θα πάμε στην επόμενη ημέρα χωρίς απώλειες».
Ο κ. Αντωνίου είπε ότι η Κύπρος τα κατάφερε καλύτερα από οποιονδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ, προσθέτοντας ότι αυτό έγινε με κοινωνική συνεννόηση και αυτό θα διαφυλάξει με κάθε μέσο η ΟΕΒ».
Ερωτηθείς αν συζήτησαν με την Υπουργό θέμα ευέλικτων μορφών εργασίας, ο κ. Αντωνίου είπε ότι δεν έχουν μπει ούτε είναι δουλειά τους να μπουν με την Υπουργό «σε οποιαδήποτε συζήτηση για τις ευέλικτες μορφές εργασίας ή για οποιονδήποτε εργαλείο, το οποίο αν και εφόσον καταστεί αναγκαίο να επιστρατευτεί», όπως είπε, «θα γίνει μέσα από θεσμοθετημένες διαδικασίες με όλα όσα προβλέπει ο κώδικας βιομηχανικών σχέσεων, με σεβασμό σε όλα όσα έχει πετύχει ο εργασιακός πολιτισμός αυτού του τόπου επί έξι δεκαετίες».
«Ουδείς εργαζόμενος πρέπει να ανησυχεί για οτιδήποτε μέσα στο επόμενο διάστημα», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «επιστρατεύουμε όσους πόρους μπορούμε να διοχετεύσουμε για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της επόμενης περιόδου έτσι ώστε όταν επαναδραστηριοποιηθεί η οικονομία να μην έχουμε ούτε συρρίκνωση ωφελημάτων ούτε οποιασδήποτε μορφής μη διαχειρίσιμη ανεργία», πρόσθεσε.
Αναφορικά με απολύσεις, ο ΓΔ της ΟΕΒ είπε ότι σε έτη υψηλής ανάπτυξης έχουμε γύρω στις 3-4.000 απολύσεις λόγω πλεονασμού και πρόσθεσε ότι αυτές ενδεχομένως να είναι ελαφρώς αυξημένες λόγω συρρίκνωσης του ΑΕΠ κατά 7%.
«Αυτό θα γίνει με τη μεγίστη προσοχή για να μην θυματοποιηθεί ούτε ένας εργαζόμενους», πρόσθεσε.
Επίσης, σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση που έγινε στο Υπουργείο Εργασίας, ο Διευθυντής Εργασιακών Σχέσεων του ΚΕΒΕ Αιμίλιος Μιχαήλ είπε ότι το ΚΕΒΕ εξέφρασε στην Υπουργό τις ανησυχίες του όσον αφορά την κατάσταση όπου υπάρχουν προβλήματα σε επιχειρήσεις και ιδιαίτερα σε επιχειρήσεις που είναι συνυφασμένες με τον τουρισμό και την τουριστική βιομηχανία γενικότερα.
Ανέφερε ότι το ΚΕΒΕ ζήτησε συνέχιση των σχεδίων τα οποία έχουν λήξει στις 31 Αυγούστου, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου και στη συνέχεια ανάλογα με την κατάσταση που θα επικρατεί τότε, όπως είπε, να γίνει εκ νέου κοινωνικός διάλογος, όπως κάνει πάντα η Υπουργός Εργασίας στα πλαίσια της προώθησης των αποφάσεων που λαμβάνει.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις