Τα κρούσματα κορωνοϊού θα είναι αυξημένα κατά το Φθινόπωρο και τον Χειμώνα αλλά είμαστε έτοιμοι να τα αντιμετωπίσουμε, δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο και Παθολόγος με εξειδίκευση στον Έλεγχο Λοιμώξεων, Κωνσταντίνος Τσιούτης τονίζοντας ότι το σύστημα υγείας έχει εφοπλιστεί με εμπειρία ενώ ο κόσμος έχει εκπαιδευτεί στα μέτρα προφύλαξης.
Ο Καθηγητής Τσιούτης εξέφρασε αισιοδοξία για την πορεία όπως διαμορφώνεται αυτή την στιγμή. «Φαίνεται τα πράγματα να οδεύουν σε μια καλύτερη πορεία κι αυτό πιθανότατα οφείλεται στα επιπλέον μέτρα που τέθηκαν αρχές Αυγούστου», σημείωσε.
Τόνισε ότι για την κατάσταση όπως θα εξελιχθεί το Φθινόπωρο και τον Χειμώνα ανησυχούν όλες οι χώρες όχι μόνο η Κύπρος, κυρίως λόγω των κλιματικών συνθηκών που θα αυξήσουν τον συνωστισμό σε κλειστούς χώρους και της αναμενόμενης αύξησης των εποχιακών ιώσεων και της γρίπης.
Σημείωσε ότι χρειάζεται εκτεταμένος προγραμματισμός σε πάρα πολλά επίπεδα και υπηρεσίες συμπεριλαμβανομένων του τομέα εκπαίδευσης, του συστήματος υγείας, του τομέα των επιχειρήσεων και του εργασιακού χώρου αλλά και σε ατομικό επίπεδο.
«Αναμένεται ότι θα έχουμε αύξηση. Το επιθυμητό είναι να είναι ελεγχόμενη αυτή η αύξηση κι ότι αυτά που έχουμε μάθει να εφαρμόζουμε τους τελευταίους έξι μήνες, όπως είναι η αποφυγή συνωστισμού, η αποφυγή στενών επαφών, η αποφυγή χώρων με πολλά άτομα και με κακό αερισμό είναι τα πιο σημαντικά μέτρα που εμποδίζουν την ευρεία διασπορά του ιού και είναι αυτά τα μέτρα τα οποία ο καθένας μας θα πρέπει να ακολουθεί και τους επόμενους μήνες του Φθινόπωρου και του Χειμώνα», ανέφερε.
Επισήμανε ότι μια έξαρση είναι πολύ εύκολο να συμβεί και αρκετά δύσκολο να ελεγχθεί και το γεγονός ότι λόγω της αύξησης των ιώσεων το Φθινόπωρο και τον Χειμώνα, θα έχουμε περισσότερα άτομα με συμπτώματα αναπνευστικού θα πρέπει να περιμένουμε περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού και να είμαστε προετοιμασμένοι και για να τα εντοπίζουμε έγκαιρα και για να περιορίζονται και να λαμβάνουν την ιατρική φροντίδα που χρειάζεται.
Ερωτηθείς αν θα υπάρξει lockdown, είπε πως «το θεωρώ απίθανο και είναι κάτι το οποίο θα είναι η τελευταία επιλογή και σίγουρα κάτι το οποίο δεν θέλει κανένας να γίνει».
Ο Καθηγητής Τσιούτης εξέφρασε αισιοδοξία ότι θα είναι ελεγχόμενη η κατάσταση τους επόμενους μήνες. «Η Κύπρος έχει θέσει κάποια μέτρα μέχρι και τον Ιανουάριο και επειδή υπάρχει ήδη ένας προγραμματισμός, αν ο καθένας μας εφαρμόσει τα ατομικά μέτρα που αναφέρονται συνέχεια, είμαστε αισιόδοξοι ότι δεν θα φτάσουμε σε ανησυχητικά επίπεδα».
Κληθείς να σχολιάσει αν αυτή η όλη υπόθεση με τον κορωνοϊό θα τελειώσει σε κάποια στιγμή εξέφρασε την θέση ότι «δεν θα τελειώσει. Αυτό που περιμένουμε και ελπίζουμε να γίνει ειδικά μετά την ευρεία χρήση εμβολίου, η οποία όμως δεν αναμένεται να ξεκινήσει πριν την Άνοιξη του 2021, είναι να μειωθεί σε τέτοιο βαθμό η μετάδοση και διασπορά του ιού που να βλέπουμε μεν κάποια περιστατικά αλλά να είναι μεμονωμένα. Κι επειδή θα υπάρχει ευρεία ανοσία στον πληθυσμό λόγω του εμβολιασμού δεν θα μπορεί να μεταδοθεί σε πολλά άτομα και να οδηγεί σε καινούργιες εξάρσεις».
Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε κατάσταση τους επόμενους μήνες
Σε ερώτηση αν το Φθινόπωρο και τον Χειμώνα θα δούμε τριψήφιους αριθμούς κρουσμάτων, ο κ. Τσιούτης εξέφρασε την ελπίδα πως αυτό δεν θα γίνει. «Δεδομένης της εμπειρίας που αποκτήσαμε και του προγραμματισμού που υπάρχει για τον Χειμώνα πιστεύω ότι είναι ένα πολύ απομακρυσμένο σενάριο. Η προϋπόθεση για να μην δούμε αριθμούς αντίστοιχους που είχαμε τον Μάρτιο και τον Απρίλιο είναι ότι κάναμε μέχρι τώρα να συνεχίσουμε να το κάνουμε και να αντιληφθούμε ότι αυτό θα πρέπει να συνεχίσει να γίνεται μέχρι να περάσει τουλάχιστον ο Χειμώνας», σημείωσε.
Κληθείς να σχολιάσει αν είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε κατάσταση προκύψει τους επόμενους μήνες, απάντησε καταφατικά. «Είμαστε έτοιμοι, πρώτο γιατί έχουμε πρωτόκολλα για όλους τους δημόσιους χώρους αλλά και έχουμε μια πολιτική υγείας για τον έγκαιρο εντοπισμό περιστατικών με την ιχνηλάτιση που λειτουργεί πολύ καλά μέχρι τώρα και για την απομόνωση τους και για την παρακολούθηση τους. Επίσης έχουμε αναθεωρημένα θεραπευτικά πρωτόκολλα βάση της βιβλιογραφίας, τα οποία συνεχίζουν και αναθεωρούνται τακτικά. Το σύστημα υγείας έχει επίσης προετοιμαστεί κατάλληλα. Έχουμε νοσοκομείο αναφοράς, έχουμε καινούργια εντατική μονάδα, το υγειονομικό προσωπικό έχει πλέον εκπαιδευτεί στην διαχείριση υπόπτων και επιβεβαιωμένων περιστατικών και η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας είναι επίσης ενημερωμένη και κινητοποιηθεί από τον Μάρτιο», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς πώς θα διακρίνονται τα συμπτώματα κορωνοϊού από αυτά της γρίπης, είπε πως «αν και υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες στην διαφορετική κλινική εμφάνιση είναι δύσκολο να διακριθούν. Αυτό που σίγουρα θα παίξει ρόλο είναι το επιδημιολογικό ιστορικό του ατόμου που έχει συμπτώματα αλλά κι αν έχει ιστορικό εμβολιασμού για την γρίπη που μειώνει πολύ τις πιθανότητες να είναι γρίπη».
Κληθείς να σχολιάσει αν το εμβόλιο για την γρίπη βοηθά και στην πρόληψη για τον κορωνοϊό ανέφερε ότι «δεν βοηθά και δεν προστατεύει απλώς θα βοηθήσει τις ευπαθείς ομάδες για να τους μειώσει τις πιθανότητες να νοσήσουν με συμπτώματα γρίπης».
Έχουμε την εμπειρία στα σχολεία, δεν θα δημιουργηθεί πρόβλημα
Ο Καθηγητής Τσιούτης είπε πως αν κρίνουμε από την εμπειρία που είχαμε τον Μάιο που ήταν πολύ θετική ξεκινάμε σε μια πολύ καλή βάση στα σχολεία, γιατί φαίνεται ότι η συχνότητα του ιού στην κοινότητα στην Κύπρο έχει μειωθεί σημαντικά. Δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι θα έχουμε θετικά κρούσματα σε σχολεία αλλά επειδή δοκιμάστηκε τον Μάιο και επειδή υπάρχουν αναλυτικά υγειονομικά πρωτόκολλα δεν θα δημιουργηθεί ευρύτερο πρόβλημα».
Όσον αφορά την μάσκα, ανέφερε ότι έχουν εκδοθεί οδηγίες όπου είναι υποχρεωτική άνω των 12. «Για τις άλλες ηλικίες είπε πως συστήνεται χωρίς να είναι υποχρεωτική. Η πρόταση μου είναι οι γονείς να εκπαιδεύσουν τα παιδιά τους στην σωστή χρήση μάσκας ανεξαρτήτως ηλικίας και να έχουν τα παιδιά μάσκα μαζί τους στο σχολείο κι αν μπορούν να την φορούν στους κλειστούς χώρους», πρόσθεσε.
Τα εμβόλια και οι παρενέργειες τους
Κληθείς να σχολιάσει για τις παρενέργειες που θα έχουν τα εμβόλια τα οποία παρήγγειλε η Κύπρος από την Οξφόρδη, ο κ. Τσιούτης είπε πως αυτή είναι μια συζήτηση, η οποία δυστυχώς υπάρχει πάντα και ειδικά όταν εμφανίζεται ένα καινούργιο εμβόλιο.
«Αυτό που έχω να πω είναι ότι όλα τα εμβόλια που είναι εγκεκριμένα από τα εθνικά προγράμματα εμβολιασμών είναι πολύ ασφαλή και κάποιες παρενέργειες μπορεί να παρατηρηθούν σε χαμηλό ποσοστό και δεν είναι ανησυχητικές. Όσον αφορά στο εμβόλιο του κορωνοϊού τουλάχιστον οι δημοσιεύσεις από τις κλινικές δοκιμές φάσης 2, έχουν δείξει ότι είναι ασφαλή και οι μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία από χρήση εμβολίων δεν έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι τώρα. Όταν ολοκληρωθούν και οι κλινικές δοκιμές φάσης 3 θα έχουμε πληροφορίες σχετικές με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και μια καλύτερη εικόνα. Ωστόσο οι διεθνείς οργανισμοί που εγκρίνουν την χορήγηση των εμβολίων αναλύουν πολύ διεξοδικά τα δεδομένα πριν προχωρήσουν σε έγκριση και το πρώτο που κοιτάνε είναι η ασφάλεια», συμπλήρωσε.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις