Η εφαρμογή του μέτρου χρήσης μάσκας προσώπου από μαθητές και εκπαιδευτικούς θα πρέπει να αποτελέσει μέρος ενός γενικότερου σχεδιασμού από πλευράς του αρμόδιου Υπουργείου σε σχέση με τα μέτρα που θα ληφθούν, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού σχετικά με τη χρήση μάσκας προσώπου από παιδιά στα σχολεία, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Αφού εκφράζει κατανόηση με τις ανησυχίες των γονέων και τις αντικειμενικές δυσκολίες που ενέχει το συγκεκριμένο μέτρο, ειδικά όταν καλούνται να το εφαρμόσουν παιδιά, στα πλαίσια του σχολικού περιβάλλοντος και υπό τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην Κύπρο, σημειώνει ωστόσο ότι "δεν σημαίνει όμως ότι οι όποιες πρακτικές δυσκολίες και επεμβάσεις στην άνεση μας θα πρέπει να μας εμποδίζουν από το να τα εφαρμόζουμε για προστασία της δικής μας υγείας και της υγείας των άλλων".
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: ΟΕΛΜΕΚ: 'Ανέτοιμο το Υπ. Παιδείας για την σχολική χρονιά εν μέσω πανδημίας΄
"Πιστεύω ότι οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θα καταβάλουν τις προσπάθειες που απαιτούνται, στο πλαίσιο του ρόλου τους, ώστε τα παιδιά να εκπαιδευτούν να προστατεύονται και στο σχολείο από τον κορωνοϊό: ακολουθώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα, διατηρώντας την κοινωνική αποστασιοποίηση, εφαρμόζοντας τους κανόνες ατομικής υγιεινής και επιπρόσθετα, της ορθής χρήσης της μάσκας προσώπου. Θεωρώ ότι θα πρέπει να εμπιστευτούμε περισσότερο τα παιδιά και ότι είναι σε θέση να συνεργαστούν στην προσπάθεια που καταβάλλεται για περιορισμό του κινδύνου", σημειώνει.
Η Επίτροπος αναφέρει ότι έχοντας κατά νου την προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού, και ειδικότερα το δικαίωμα του παιδιού στην εκπαίδευση, την απαίτηση για παροχή δυνατότητας ίσης πρόσβασης στη μάθηση και της παροχής ίσων ευκαιριών, "θεωρώ ότι η εφαρμογή του μέτρου χρήσης μάσκας προσώπου από μαθητές και εκπαιδευτικούς θα πρέπει να αποτελέσει μέρος ενός γενικότερου σχεδιασμού από πλευράς του αρμόδιου Υπουργείου σε σχέση με τα μέτρα που θα ληφθούν, θα πρέπει δε να τονιστεί ιδιαιτέρως ότι το εν λόγω μέτρο δεν πρέπει να εφαρμοστεί οριζόντια: θα πρέπει να αναζητηθούν και άλλοι τρόποι προστασίας οι οποίοι θα λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε παιδιού ή/και ομάδας παιδιών (π.χ. παιδιά με αναπηρίες) ώστε, πρωτίστως, να διασφαλίζονται η Αρχή του Συμφέροντος του Παιδιού και η Αρχή της Μη Διάκρισης".
Αναφέρει ακόμη ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και να είναι σε τακτική διαβούλευση με την Ομάδα Εφήβων Συμβούλων της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, με σκοπό να αντλεί πληροφόρηση για τις εμπειρίες και τις απόψεις των ίδιων των παιδιών από την εφαρμογή του υπό αναφορά μέτρου και να παρέμβει εκεί και όταν κρίνει αναγκαίο.
Σημειώνεται ότι όλες οι παρεμβάσεις βρίσκονται αναρτημένες στην ιστοσελίδα του Γραφείου www.childcom.org.cy στον σύνδεσμο «Χρήσιμες πληροφορίες για παιδιά για τον COVID-19».
"Με την πεποίθηση ότι κάθε εμπόδιο θα ξεπεραστεί γιατί "όλα τα πράγματα είναι δύσκολα, προτού γίνουν εύκολα", καλώ όλους να επιδείξουν υπομονή - όπως φαίνεται έχουμε ακόμα πολύ δρόμο - μπροστά μας, μέσα σε πνεύμα συνεργασίας και αλληλοστήριξης με σκοπό την εξεύρεση σε κάθε περίπτωση των καλύτερων δυνατών πρακτικών", καταλήγει η Επίτροπος.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις