Το μεσημέρι της Τετάρτης (26/08) αναμένεται να δώσει απαντήσεις ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, σε σχέση με το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, μετά και από το νέο μπαράζ αποκαλύψεων (Al Jazeera) για παροχή κυπριακών διαβατηρίων σε ΠΕΠ και άτομα με ποινικό μητρώο. Σε ένα σκηνικό, φυσικά, ιδιαίτερα τεταμένο, με της αλληλοκατηγορίες να δίνουν και να παίρνουν.
Του Γιώργου Τάττη
Η συνέντευξη τύπου θα ξεκινήσει στις 13:00 το μεσημέρι και ο Υπουργός αναμένεται να δώσει διευκρινίσεις και πληροφορίες για τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν, όπως και για τα νομικά κενά που υπήρξαν στην συνολική διαδικασία ταυτοποίησης, ελέγχου και απόδοσης διαβατηρίων. Παράλληλα, αναμένεται να μιλήσει και για τις διορθώσεις που έγιναν, αλλά και για την πορεία των μέχρι τώρα ερευνών, τόσο της Ad Hoc Τριμελής Επιτροπής που εποπτεύει και συνδράμει στην ελεγκτική διαδικασία, όσο και των αστυνομικών ερευνών για τις διαρροές προς το αραβικό ειδησεογραφικό πρακτορείο. Τέλος, σημαντικό είναι και το ερώτημα που θέτουν πολλοί βουλευτές της αντιπολίτευσης, για το κατά πόσον μπορεί πλέον το Υπουργικό Συμβούλιο να προχωρήσει σε άμεση ανάκληση διαβατηρίων, καθώς υποστηρίχθηκε ότι για την ώρα υπάρχουν κάποια νομικά κολλήματα.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: AL JAZEERA: Νέα δημοσίευση για τα 'χρυσά διαβατήρια' με διευκρινίσεις και ονόματα
Σημειώνουμε πώς μετά τις πρώτες αποκαλύψεις της Κυριακής (23/08), υπήρξε σωρεία αντιδράσεων από τα αντιπολιτευόμενα κόμματα, οι οποίες συνοψίζονταν σε δύο άξονες. Αφενός, στηλιτεύτηκε εκ νέου τόσο το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα και τα κενά που υπήρξαν στο παρελθόν, όσο και η μεταγενέστερη διαδικασία ελέγχου. Κάτι το οποίο παραδέχτηκαν πολλά κυβερνητικά στελέχη, διαμηνύοντας ότι έγιναν λάθη, αλλά έγινε προσπάθεια για αλλαγές. Εξάλλου, το Υπουργείο Εσωτερικών σε ανακοίνωσή του, επισήμανε πως «η Κυπριακή Δημοκρατία προχώρησε σε διαδοχικές αλλαγές βελτίωσης του ΚΕΠ με σημαντικότερη την πρόσφατη ψήφιση από την Βουλή των Αντιπροσώπων, Κανονισμών, που διασφαλίζουν την διαφάνεια, την αξιοπιστία αλλά και τον συνεχή έλεγχο τόσο πριν την υποβολή μιας αίτησης όσο και μετά την απόκτηση κυπριακού διαβατηρίου».
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: ΚΥΠΡΟΣ: Ενστάσεις για το νέο νομοσχέδιο διαβατηρίων σε ξένους επενδυτές - 'Διευκολύνει τους developers' και τον 'κύκλο του Προέδρου'
Αφετέρου, άνοιξε ο ασκός του Αιόλου, με τα κυβερνητικά στελέχη αλλά και διάφορα αντιπολιτευόμενα κόμματα, να εγείρουν ερωτηματικά για την χρονική συγκυρία των αποκαλύψεων, όπως και για την σχέση του ειδησεογραφικού πρακτορείου Al Jazeera με τον εμίρη του Κατάρ και κατ’ επέκταση με τον Ερντογάν και την Τουρκία. Σημειώνουμε εδώ ότι η επικεφαλής της έρευνας του ‘Al Jazeera’ Deborah Davies μίλησε στην τηλεόραση του Σίγμα, απορρίπτοντας τη θέση της κυβέρνησης περί πολιτικών σκοπιμοτήτων, τονίζοντας ότι η έρευνα ήταν μακροχρόνια και μόλις τελείωσε, δημοσιεύτηκε.
Υπενθυμίζεται επίσης ότι η Δήμητρα Καλογήρου, πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και μέλος της τριμελής Ad Hoc Επιτροπής, με δηλώσεις της στο ThemaOnline την Δευτέρα (24/08) επισήμανε ότι «έχουν πλέον ολοκληρωθεί όλοι οι φάκελοι (σ.σ. αφορά την αρχική έρευνα για ανάκληση διαβατηρίων ατόμων με ύποπτο μητρώο) και αυτό που μένει, είναι να μεταβιβαστεί η έκθεση στον Υπουργό Εσωτερικών και στο Υπουργικό Συμβούλιο. Το 70% των φάκελων έχει ήδη πάει, έμειναν οι τελευταίοι 4-5».
Παράλληλα, όπως ενημερώνει η κ. Καλογήρου, έχει ετοιμαστεί και νέα λίστα με πρόσωπα προς εξέταση, με προτάσεις τόσο από την Επιτροπή όσο και από το Υπουργείο Εσωτερικών. Σύμφωνα μάλιστα με άλλες πληροφορίες του ThemaOnline, στην πρώτη λίστα εμπεριέχονται και 2 πρόσωπα από αυτά που αποκάλυψε αρχικά το Al Jazeera, ενώ υπάρχουν και άτομα από τις αποκαλύψεις στις νέες λίστες που συζητούνται.
Τέλος, σημειώνουμε πως η Αστυνομία, με ανακοίνωση την Τρίτη (25/08) διευκρινίζει ότι διερευνά από τις 3 Ιουνίου 2020 τις συνθήκες κάτω από τις οποίες διέρρευσαν τα έγγραφα που αφορούν στις πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, ενώ η Βουλή θέλησε να δηλώσει ότι «δεν υπήρξε οποιαδήποτε διαρροή από τις Υπηρεσίες της σχετικά με τις πολιτογραφήσεις».
Επί τούτου, έχει ξεκινήσει και ένα σκηνικό αλληλοκατηγοριών, καθώς από πολλούς θεωρείται ότι εάν υπήρξε η οποιαδήποτε διαρροή από πολιτικό πρόσωπο, σε ειδησεογραφικό δίκτυο «αλλότριων συμφερόντων», τότε δεν τίθεται μόνο ενδεχόμενο ποινικού αδικήματος, αλλά και επιζήμιας πράξης για το δημόσιο και εθνικό συμφέρον.
Γιώργος Τάττης
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Θα πας στο Τρόοδος; Ανοιχτοί για όλα τα οχήματα οι δρόμοι - Για λίγα μέχρι την κορυφή του Ολύμπου
• Πέθανε η Ολίβια Χάσεϊ: Θρήνος για την «Παναγία» του «Ιησού από τη Ναζαρέτ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις