Την προσδοκία ότι Ελλάδα και Αίγυπτος, σε συνεργασία και με την Κύπρο, «θα επιλύσουν το ζήτημα της οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, που ανήκει σε καθεμιά από τις χώρες μας, με βάση το Διεθνές Δίκαιο», εξέφρασε προς τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σισί, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Αίγυπτο.
Τονίζοντας ότι η τριμερής συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου «είναι ένας αδιάψευστος μάρτυρας» των άριστων σχέσεων μεταξύ των τριών χωρών, ο κ. Παυλόπουλος πρόσθεσε ότι η επιθυμητή για την Ελλάδα οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αίγυπτο, δεν συναρτάται μόνο με το Διεθνές Δίκαιο αλλά και με το Ευρωπαϊκό καθότι, όπως υπογράμμισε, «η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ελλάδας και της Κύπρου, είναι Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, υπό την ευρεία του όρου έννοια, και της Ευρώπης».
Επ’ αυτού του θέματος, ο κ. Παυλόπουλος ευχαρίστησε τον κ. Αλ Σισί για τον τρόπο με τον οποίο η Αίγυπτος αντιμετωπίζει το ζήτημα αυτό, «αντίθετα με άλλες χώρες οι οποίες δημιουργούν αδικαιολογήτως πολλά προσκόμματα».
Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, αφού καλωσόρισε τον Έλληνα ομόλογό του, είπε ότι χαίρεται που η επίσκεψή του έρχεται σαν πρώτη επίσκεψη στο εξωτερικό, σε μια ξένη χώρα, «δηλαδή μετά την επίσκεψή σας στην Κύπρο», και τόνισε ότι αυτό «αντικατοπτρίζει την καλή γειτονία των τριών χωρών μας», και ότι οι σχέσεις αυτές «βρίσκονται στο ανώτερο επίπεδο».
«Είπατε ότι είναι, μετά την Κύπρο, το πρώτο μου ταξίδι στο εξωτερικό. Είναι ακριβές, αλλά θα σας διαβεβαιώσω ότι αυτό δεν έχει τίποτα το παράξενο, αν το δει κανείς ιστορικά», απάντησε ο Έλληνας Πρόεδρος, προσθέτοντας: “Μας συνδέουν σαράντα αιώνες ιστορίας και συνεργασίας. Η ιστορία έχει αποδείξει ότι η Μεσόγειος δεν χώρισε ποτέ την Ελλάδα και την Αίγυπτο. Περισσότερο ήταν μια υδάτινη γέφυρα επικοινωνίας, δίχως ρωγμές μέσα στο χρόνο. Αυτήν την παράδοση καλούμαστε και οι δύο λαοί μας να την συνεχίσουμε, κάτω από πολύ ιδιαίτερες συνθήκες”.
Στις συζητήσεις που είχαν στο Κάιρο σήμερα οι δύο ηγέτες, εξετάστηκαν διάφορα θέματα, όπως οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών (ο όγκος των μεταξύ μας, είπε ο κ. Αλ Σισί, ανταλλαγών έφτασε τα 1.6 δις δολάρια μόνο για την περσινή χρονιά, 2014, παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και οι δύο χώρες), η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, και βεβαίως τα λυπηρά φαινόμενα πνιγμού ανθρώπων στη Μεσόγειο - στα χωρικά ύδατα της Ιταλίας και της Ελλάδας.
«Τέτοια τραγικά περιστατικά δεν θα πρέπει να επαναληφθούν. Τόνισα, μάλιστα στον Πρόεδρο, ότι στην Αίγυπτο αυτή τη στιγμή υπάρχουν 5 εκατομμύρια παράνομοι μετανάστες. Αυτοί αντιμετωπίζονται όπως αντιμετωπίζονται οι Αιγύπτιοι πολίτες», είπε ο κ. Αλ Σισί.
Αναφερόμενος στα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες στην περιοχή, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας επικεντρώθηκε σε μία πτυχή που γνωρίζει άριστα ως ακαδημαϊκός. Εκείνο του Διεθνούς Δικαίου που, όπως είπε στον Αιγύπτιο ομόλογό του, «παρέχει πολλά μέσα για να αντιμετωπίσουμε κρίσεις, αρκεί να αντιληφθεί και η διεθνής κοινότητα ότι οι κανόνες αυτοί πρέπει πράγματι να εφαρμόζονται στην πράξη».
«Τα διεθνή φόρα πρέπει να αντιληφθούν πως αρκετά έχουν κρατήσει οι συζητήσεις. Είναι καιρός αποφάσεων», συμπλήρωσε ο κ. Παυλόπουλος.
Επίσης, αναφέρθηκε και στο κεφάλαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Θεωρούμε ότι στο πλαίσιο της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρέπει να δημιουργηθεί μια συνεκτική πολιτική αντιμετώπισης των προβλημάτων στην ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή, προσαρμοσμένη απολύτως στην ιδιομορφία των σημερινών καταστάσεων. Εκεί, η συνεργασία με την Αίγυπτο είναι βασικό εργαλείο εφαρμογής αυτής της πολιτικής», είπε ο κ. Παυλόπουλος.
Τέλος, θίγοντας και το πρόβλημα της μεταναστευτικής πολιτικής, είπε πως αυτή η πολιτική «αποδεικνύει ότι η Ευρώπη έχει σύνορα. Είναι τα σύνορα των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», και θεωρεί ότι εκεί «υπάρχει ένα πολύ μεγάλο πεδίο συνεργασίας στην καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εconomist: Οκτώ πολιτικές προβλέψεις για το 2025 - Τι έχουμε να περιμένουμε
• Απόδραση κρατουμένου: Στήριξη ΣΑΚ στον υπό διαθεσιμότητα Αστυνομικό - Προσλήφθηκε για άλλο λόγο
• Σε κατάσταση κινδύνου - Άνδρας βούτηξε σε φουρτουνιασμένη θάλασσα - Δείτε βίντεο από τη διάσωση
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις