Η ΕΕ δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα των εκλογών της 9ης Αυγούστου στη Λευκορωσία και προετοιμάζει στοχευμένες κυρώσεις κατά των προσώπων που ευθύνονται για την παραποίηση του εκλογικού αποτελέσματος και τη βία που ακολούθησε, ενώ ταυτόχρονα ζητά την άμεση αποκατάσταση του κράτους δικαίου στο Μάλι, μετά τα τελευταία γεγονότα στην αφρικανική αυτή χώρα.
Συγκεκριμένα, στα γραπτά συμπεράσματα του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σ.Μισέλ αναφέρεται ότι "τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συζήτησαν την κατάσταση στη Λευκορωσία μετά τις προεδρικές εκλογές στις 9 Αυγούστου".
"Η ΕΕ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στη Λευκορωσία και με αυξανόμενη ανησυχία. Οι εκλογές της 9ης Αυγούστου δεν ήταν ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες, επομένως δεν αναγνωρίζουμε τα αποτελέσματα. Ο λαός της Λευκορωσίας έχει το δικαίωμα να καθορίσει το μέλλον του. Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εκφράζουν τη σαφή αλληλεγγύη τους προς τον λαό της Λευκορωσίας στην επιθυμία του να ασκήσει τα θεμελιώδη δημοκρατικά του δικαιώματα", σημειώνεται.
"Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καταδικάζουν τη δυσανάλογη και απαράδεκτη βία που επέδειξαν οι κρατικές αρχές εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών. Η βία πρέπει να αποφευχθεί και όλοι αυτοί που κρατούνται παράνομα πρέπει να απελευθερωθούν αμέσως και άνευ όρων. Οι φορείς της κοινωνίας των πολιτών και της αντιπολίτευσης που συμμετέχουν σε συζητήσεις για την πολιτική μετάβαση πρέπει να προστατεύονται από αυθαίρετες συλλήψεις και βία. Η ΕΕ αναμένει πλήρη και διαφανή έρευνα για όλες τις εικαζόμενες καταχρήσεις", τονίζεται.
"Η ΕΕ θα επιβάλει σύντομα κυρώσεις σε σημαντικό αριθμό ατόμων που είναι υπεύθυνα για βία, καταστολή και παραποίηση των εκλογικών αποτελεσμάτων", ξεκαθαρίζει ο Πρόεδρος.
Σημειώνεται ακόμη ότι με όλα τα παραπάνω "βρίσκεται σε κίνδυνο η πρόοδος που σημειώθηκε τα τελευταία χρόνια στη σχέση μεταξύ ΕΕ και Λευκορωσίας. Οποιαδήποτε περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης θα επηρεάσει τη σχέση μας και θα έχει αρνητικές συνέπειες".
"Καλούμε τις αρχές της Λευκορωσίας να βρουν μια διέξοδο από την κρίση μέσω του τερματισμού της βίας, της κλιμάκωσης και ενός εθνικού διαλόγου χωρίς αποκλεισμούς. Μόνο μια ειρηνική και δημοκρατική διαδικασία, υποστηριζόμενη από ανεξάρτητα και ελεύθερα μέσα ενημέρωσης και μια ισχυρή κοινωνία των πολιτών, μπορεί να προσφέρει βιώσιμες λύσεις", αναφέρει ο Πρόεδρος.
"Όλα τα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των τρίτων κρατών, πρέπει να υποστηρίξουν μια τέτοια διαδικασία. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και να είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε στις προσπάθειες για ειρηνικό τερματισμό της κρίσης. Η ΕΕ υποστηρίζει πλήρως τις προτάσεις του ΟΑΣΕ για διάλογο στη Λευκορωσία και είναι έτοιμη να παράσχει βοήθεια για την προώθησή τους", σημειώνεται.
Τέλος σε ό,τι αφορά τα τελευταία γεγονότα στο Μάλι, στα συμπεράσματα αναφέρεται ότι "προκαλούν βαθιά ανησυχία και μπορούν να έχουν αποσταθεροποιητικό αντίκτυπο σε ολόκληρη την περιοχή και στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας".
"Η ΕΕ ζητεί την άμεση απελευθέρωση των κρατουμένων και την αποκατάσταση του κράτους δικαίου. Η ΕΕ συνεργάζεται πλήρως με Αφρικανικούς και διεθνείς εταίρους και υποστηρίζει τις προσπάθειες της ECOWAS για την εξεύρεση λύσης σύμφωνα με τις φιλοδοξίες του λαού του Μάλι".
ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έντονα καιρικά φαινόμενα: Διαχειρίσιμη η κατάσταση στις περιοχές που χτύπησε η κακοκαιρία την Πάφο
• Διακοπή ρεύματος στη Λεμεσό λόγω της κακοκαιρίας - Δείτε τις περιοχές που επηρεάζονται
• Επικό στο Αλφαμέγα: Οπαδοί άπλωσαν τα ρούχα τους για να στεγνώσουν!
• Στρατιωτική δύναμη του Ισραήλ αναπτύχθηκε σε παραλιακή πόλη Λιβάνου συλλαμβάνοντας έναν άντρα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις