ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Α. Μαυρογιάννης: 'Εκτόνωση της κρίσης αλλά όχι με πακετοποίηση θεμάτων που αφορούν την Κύπρο'

Α. Μαυρογιάννης: 'Εκτόνωση της κρίσης αλλά όχι με πακετοποίηση θεμάτων που αφορούν την Κύπρο'

Τα θέματα που αφορούν την Κύπρο δεν πρέπει να γίνουν μια υποσημείωση ενός ευρύτερου ελληνοτουρκικού διάλογο για εκτόνωση της κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο, ανέφερε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ και μόνιμος διαπραγματευτής, Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο κ. Μαυρογιάννης ρωτήθηκε για τις περιφερειακές εξελίξεις και είπε ότι η Κύπρος πρέπει να διατηρήσει τον δικό της αποφασιστικό ρόλο στα θέματα που την αφορούν, για να προσθέσει ότι «η ΕΕ πρέπει να έρχεται να ενισχύει και όχι να μας πακετοποιεί».

Όσον αφορά τις προσπάθειες για επανέναρξη του διαλόγου στο Κυπριακό, ο κ. Μαυρογιάννης είπε ότι υπάρχει περιθώριο για μια διαδικαστική συμφωνία μεταξύ των εμπλεκομένων μερών, είπε όμως ότι για την έναρξη συνομιλιών «πρέπει να δημιουργηθούν οι συνθήκες που να επιτρέπουν τη διαπραγμάτευση».

Αναφερόμενος στις διπλωματικές προσπάθειες που βρίσκονται σε εξέλιξη για εκτόνωση της ελληνοτουρκικής κρίσης μέσω διαλόγου, με εμπλοκή και του διεθνούς παράγοντα, ο Πρέσβης Μαυρογιάννης είπε ότι «είναι μια ρευστή κατάσταση». Διερωτήθηκε ποια θέση θα έχουν τα θέματα της Κύπρου σε αυτόν, ενώ εξέφρασε την ανησυχία ότι «η Κύπρος μπορεί να γίνει εκείνο που εύκολα θυσιάζεται στο ευρύτερο πακέτο».
 
Αναφέρθηκε επίσης σε μια διαχειριστική προσέγγιση του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν από κάποιες Ευρωπαϊκές χώρες, λέγοντας ότι με τον τρόπο αυτό «χάνεται εντελώς κάθε αποτρεπτική ικανότητα της Ευρώπης». «Η προσέγγιση αυτή είναι εντελώς λανθασμένη και μάλλον βοηθά την Τουρκία και κανέναν άλλο» συμπλήρωσε.
 
Όσον αφορά τις προσπάθειες για εκτόνωση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου είπε ότι «πρέπει να διατηρήσουμε την ιδιαιτερότητά μας και τον δικό μας αποφασιστικό ρόλο στα θέματα που μας αφορούν». «Ως γνωστόν τα του οίκου μας τα διαχειριζόμαστε εμείς. Τα δικά μας τα ζητήματα εμείς τα διαπραγματευόμαστε. Και η ΕΕ πρέπει να έρχεται να ενισχύει και όχι να μας πακετοποιεί» υπογράμμισε.
 
«Αυτό είναι ακριβώς το μεγάλο πρόβλημα. Και στα ελληνοτουρκικά και στα ευρωτουρκικά η τάση είναι το Κυπριακό να χαθεί και να γίνει μια υποσημείωση» συμπλήρωσε.
 
Ερωτηθείς για το Κυπριακό, ο Πρέσβης Μαυρογιάννης ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι «πιθανόν να υπάρχει περιθώριο για κάποιον διάλογο για επανέναρξη της διαπραγμάτευσης, τουλάχιστον όσον αφορά το διαδικαστικό μέρος».
 
Αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε συζητήσεις σε σχέση με τη σύνθεση ή τον τρόπο με τον οποίο τα εμπλεκόμενα μέρη θα φτάσουν στην άτυπη συνάντηση των «5+1», όπως είχε ανακοινωθεί μετά την άτυπη συνάντηση στο Βερολίνο, τον Νοέμβριο του 2019, αλλά και για το πως προχωρούν μετά σε ουσιαστική διαπραγμάτευση.
 
«Χρειάζεται αυτή η συνάντηση όπου θα επικυρώσει το πλαίσιο, γενικά, που περιλαμβάνει τους όρους αναφοράς και όλα τα διαδικαστικά» θέματα, όπως το που, πότε, πώς και με ποιες συμμετοχές θα προχωρήσει η διαδικασία, είπε.
 
Συνέχισε, λέγοντας ότι είναι πιθανό να φτάσουμε σε μια διαδικαστική συμφωνία και ότι η ε/κ πλευρά δεν θέτει προϋποθέσεις για αυτό. «Εκεί που μπαίνουν οι προϋποθέσεις από τη φύση τους είναι στο πως ξεκινάμε ουσιαστική διαπραγμάτευση. Εκεί είναι που χρειάζεται να δημιουργηθούν οι συνθήκες, να μην έχεις το ‘Γιαβούζ’ και να μην ενεργείς υπό το κράτος απειλής» είπε.
 
Για την έναρξη συνομιλιών, συμπλήρωσε, «πρέπει να δημιουργηθούν οι συνθήκες που να επιτρέπουν τη διαπραγμάτευση. Αυτό είναι που λέει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και αυτό είναι που είχε αποφασίσει, ήδη από πέρυσι, το Εθνικό Συμβούλιο».
 
Όσον αφορά τη διαδικαστική συμφωνία είπε ότι «μπορεί να υπάρξει μια ευελιξία, ούτως ώστε να μπορείς να λες ότι υπάρχει προοπτική διαπραγμάτευσης».
 
Σε σχέση με τις εξελίξεις που αφορούν τον άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, ο Πρέσβης Μαυρογιάννης αναφέρθηκε στις τεράστιες διαφωνίες που υπάρχουν για το θέμα στα κατεχόμενα, όπως για παράδειγμα μεταξύ του Μουσταφά Ακιντζί από τη μια και των κ. Οζερσάι και Τατάρ από την άλλη, με τους τελευταίους να υποστηρίζουν «δια πυρός και σιδήρου» την προσέγγιση υπέρ του ανοίγματος της πόλης.
 
Σε αυτό το πλαίσιο, υπάρχει η μερίδα εκείνη των Τ/κ που δεν θέλει να συζητήσει το ενδεχόμενο σύστασης μεικτής Τεχνικής Επιτροπή, την οποία επανέφερε πρόσφατα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «εκτός και αν καταφέρουν να δημιουργηθεί μια τέτοια επιτροπή, η οποία αντί να επικεντρωθεί στην ουσία, να επικεντρωθεί στα παρεμφερή» είπε.
 
Το άνοιγμα του Βαρωσιού δεν είναι στιγμιαίο, είναι κάτι που ξεκίνησε και γίνεται με εντατικούς ρυθμούς, ανέφερε και διερωτήθηκε «ποια είναι η στιγμή που λες ‘ως εδώ και μη παρέκει’. Εγώ πιστεύω ότι την έχουμε ξεπεράσει».
 
«Ήδη έχει ξεκινήσει στο βόρειο μέρος η οικοδόμηση, όπου να’ ναι θα ξεκινήσει και στο παραλιακό μέτωπο της περίκλειστης περιοχής» είπε ο κ. Μαυρογιάννης. Ανέφερε ακόμη ότι ο πραγματικός τρόπος παρεμπόδισης των εξελίξεων είναι μέσα από την επιρροή και πίεση της διεθνούς κοινότητας και αυτό πρέπει να πετύχουμε, σημειώνοντας πως πρόκειται για πολύ δύσκολο εγχείρημα.
 
Ερωτηθείς σχετικά με τη σύσκεψη των Επικεφαλής και μελών των Τεχνικών Επιτροπών, που είναι προγραμματισμένη για την 1η Σεπτεμβρίου, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Μαυρογιάννης είπε ότι αυτό που μας ενδιαφέρει είναι «να συνεχιστεί και να ενταθεί το έργο των Τεχνικών Επιτροπών, όπου είναι δυνατόν», λέγοντας ωστόσο ότι η προσέγγιση θα πρέπει να είναι προς υποβοήθηση της διαπραγματευτικής διαδικασίας.
 
Οτιδήποτε γίνεται από τις Τεχνικές Επιτροπές για βελτίωση της καθημερινότητας είναι ευπρόσδεκτο, εξήγησε, δεν μπορεί όμως να εντάσσεται σε μια λογική εξομάλυνσης της κατάστασης. Κατά τη σύσκεψη, ανέφερε ότι θα εξεταστεί ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να συνεχιστεί η δραστηριοποίηση των Τεχνικών Επιτροπών και πώς εντάσσεται το έργο τους σε αυτή τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, εν αναμονή και της εκλογικής διαδικασίας στα κατεχόμενα.
 
Όπως είπε, το έργο των Τεχνικών Επιτροπών πρέπει να συνεχιστεί, ώστε να μην μεγαλώσει η απόσταση ανάμεσα στις δύο κοινότητες και χαθεί το έδαφος που είναι απαραίτητο για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
 
Με τις Τεχνικές Επιτροπές θα τα κουβεντιάσουμε όλα αυτά, για να δούμε πως μπορούμε να συμφιλιώσουμε την ανάγκη να γίνουν πράγματα, ταυτόχρονα όμως χρειάζεται πολύ προσοχή να μην χαθεί η επικέντρωση στη διαπραγματευτική διαδικασία, είπε, λέγοντας πως «όλα όσα κάνουμε πρέπει να είναι στην υπηρεσία της προαγωγής της διαδικασίας λύσης του Κυπριακού».

Από ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βροχές, καταιγίδα και...χαλάζι στο «μενού» - Πού αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά

• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού  - Συνελήφθη 34χρονος

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή

• Πήγε να ταξιδέψει με πλαστή ταυτότητα, έσπρωξε Αστυνομικό και προσπάθησε να διαφύγει - Χειροπέδες σε 37χρονη

• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top