Εικοσιπέντε μεγάλα και σύνθετα έργα των οποίων το συνολικό κεφαλαιουχικό κόστος ξεπερνά τα 7 δισεκατομμύρια ευρώ, προωθεί ο Σύνδεσμος Μεγάλων Αναπτύξεων σύμφωνα με τον Πρόεδρό του Ανδρέα Δημητριάδη, ο οποίος σημειώνει πως η υλοποίηση των έργων αναμένεται να δημιουργήσει πέραν των 7 χιλιάδων μόνιμων θέσεων εργασίας.
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Δημητριάδης ανέφερε ότι τον Σύνδεσμο απασχολούν δύο ζητήματα που επηρεάζουν την πορεία των έργων, οι διαδικασίες αδειοδότησης και η πρόσβαση σε χρηματοδότηση. Για το θέμα της χρηματοδότησης αρχές του Σεπτέμβρη έχει προγραμματιστεί συνάντηση με το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας όπου θα τεθεί και θα συζητηθεί το θέμα της πρόσβασης στα κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων με απευθείας χρηματοδότηση, για χρηματοδοτήσεις πέραν των 20 εκατομμυρίων, όπως προνοούν οι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Τράπεζας.
Όπως ανέφερε ο κ. Δημητριάδης, ο Σύνδεσμος Μεγάλων Αναπτύξεων εκπροσωπεί 20 ομίλους των μεγαλύτερων και πιο γνωστών συγκροτημάτων εταιρειών στην Κύπρο, τα οποία ιστορικά έχουν συμβάλει στην ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας και τα οποία προωθούν πέραν των 25 μεγάλων και σύνθετων έργων των οποίων το συνολικό κεφαλαιουχικό κόστος ξεπερνά τα 7 δισεκατομμύρια ευρώ.
Τα 25 έργα αναμένεται να κατασκευαστούν από Κύπριους και κάποια εξ αυτών από Κυπρίους σε συνεργασία με ξένους συνεργάτες και περιλαμβάνουν, σημείωσε, μια μεγάλη γκάμα έργων, όπως μαρίνες, γκολφ, ξενοδοχεία πέντε αστέρων, τουριστικά χωριά, τεχνολογικά πάρκα, ιατρικά κέντρα, εμπορικά χωριά, κέντρα υγείας,. εμπορικά κέντρα, οικιστικές αναπτύξεις, αθλητικά κέντρα, μεγάλα πάρκα για σκοπούς διασκέδασης, ιδιωτικά νοσοκομεία, κέντρα αποκατάστασης, Πανεπιστήμια .
Ο κ. Δημητριάδης ανέφερε πως ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Μεγάλων Αναπτύξεων αιτείται όπως ψηφιστεί το δυνατόν συντομότερο ο Περί Επενδύσεων Νόμος, ο οποίος προβλέπει την ταχεία δανειοδότηση μεγάλων και σύνθετων έργων.
Όπως ανέφερε, ο Σύνδεσμος Μεγάλων Αναπτύξεων πραγματοποίησε συναντήσεις με όλους τους αρχηγούς των κομμάτων, στο πλαίσιο των οποίων συμφώνησαν ότι θα προωθηθεί το γρηγορότερο δυνατό η ψήφιση του Περί Επενδύσεων Νόμου αλλά ακόμη δεν έχει ψηφιστεί και εκκρεμεί στη Βουλή, συμπλήρωσε.
Ερωτηθείς αν τα έργα αυτά βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης, ο κ. Δημητριάδης είπε πως κάποια εξ αυτών έχουν αρχίσει, κάποια έχουν ολοκληρωθεί όπως η Μαρίνα της Λεμεσού, το Καζίνο της Λεμεσού, κάποια βρίσκονται στο στάδιο της αδειοδότησης και κάποια άλλα ακόμη βρίσκονται στο στάδιο του σχεδιασμού. Επιπρόσθετα σημείωσε πως οι μελέτες για κάποια έργα έχουν ολοκληρωθεί ενώ για κάποια άλλα εκκρεμούν.
Είναι για αυτό συνέχισε , “που θέλουμε να περάσει ο επενδυτικός νόμος", γιατί όπως εξήγησε, “για την ώρα για να δοθεί αδειοδότηση για μεγάλα και σύνθετα έργα με βάση την πρακτική χρειάζονται επτά με οκτώ χρόνια κάτι που αποτελεί γεγονός που αποθαρρύνει τους επενδυτές”, όπως είπε.
Στόχος του Παγκύπριου Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων τόνισε, είναι όπως μέσα σ’ ένα χρόνο να ολοκληρώνονται οι διαδικασίες, αντί το Κράτος να παραπέμπει τα διάφορα θέματα που άπτονται της αδειοδότησης των μεγάλων έργων διαδοχικά σε 10– 12 διαφορετικά κυβερνητικά τμήματα με τις σχετικές καθυστερήσεις.
Εμείς, είπε, λέμε ότι θα πρέπει να ορίζεται υπεύθυνος έργου από το Κράτος ο οποίος να συντονίζει όλα τα τμήματα και να δουλεύουν όλα τα τμήματα παράλληλα ώστε σε ένα χρόνο το αργότερο να εκδίδεται άδεια, προσθέτοντας πως αυτό προνοεί το Νομοσχέδιο, το οποίο εκκρεμεί ενώπιον της Βουλής.
Ερωτηθείς για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται λόγω του covid- 19 ο κ. Δημητριάδης ανέφερε πως σίγουρα υπάρχουν καθυστερήσεις γιατί καταρχάς τα εργοτάξια ήταν κλειστά για μεγάλη χρονική περίοδο και τώρα που επανήλθαν πίσω δεν υπάρχει το διαθέσιμο προσωπικό για να μπορούν να προχωρήσουν οι εργασίες.
Σε σχέση με το θέμα της δανειοδότησης ο κ. Δημητριάδης είπε πως παρόλο που οι Τράπεζες της Κύπρου έχουν μεγάλα τραπεζικά περισσεύματα, τα οποία ανέρχονται σε αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ, εντούτοις συνέχισε, δεν χρηματοδοτούν τέτοιας φύσης έργα, για τον λόγο ότι οι τράπεζες έχουν δανείσει σημαντικά χρηματικά ποσά παρόμοιας φύσης έργα στο παρελθόν και έτσι η μοναδική πηγή χρηματοδότησης τώρα που έχουν τα έργα αυτά είναι κυρίως από εξωτερική χρηματοδότηση και μέσω συνεργατών.
Επιπρόσθετα ο κ. Δημητριάδης ανακοίνωσε, πως αρχές του Σεπτέμβρη έχει προγραμματιστεί συνάντηση με το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας γιατί στόχος του Παγκύπριου Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων είναι να έχουν, όπως είπε, πρόσβαση στα κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων με απευθείας χρηματοδότηση, για χρηματοδοτήσεις πέραν των 20 εκατομμυρίων, όπως προνοούν οι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Τράπεζας.
Αυτό που θέλουμε, συμπλήρωσε, είναι η συνδρομή και της Κεντρικής Τράπεζας αλλά και του Υπουργού Οικονομικών, ώστε τα μεγάλα και σύνθετα έργα των οποίων το κόστος φτάνει τα 300 και 400 εκατομμύρια, να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτού του είδους τις χρηματοδοτήσεις.
Ο κ. Δημητριάδης ανέφερε ακόμη πως όταν τεθούν σε λειτουργία αυτές οι μονάδες και τα συγκροτήματα επενδύσεων, τότε θα υπάρχουν ανάγκες για μόνιμο προσωπικό που θα ξεπερνούν τις 7 χιλιάδες θέσεις διαφόρων ειδικοτήτων.
Ακολούθως ο κ. Δημητριάδης ανέφερε πως το σχέδιο πολιτογράφησης και η αναθεώρηση της δήλωσης πολιτικής, απασχολούν τον Σύνδεσμο Μεγάλων Αναπτύξεων .
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Δημητριάδης ανέφερε πως οι κανονισμοί του σχεδίου πολιτογράφησης έχουν περάσει από την Βουλή, προσθέτοντας πως πρόκειται για ένα ισοζυγισμένο σχέδιο.
Πρόσθεσε πως από τούδε και στο εξής δεν θα υπάρξουν ούτε εγχώριες αλλά και ούτε κριτικές από το εξωτερικό αναφορικά με τη λειτουργία του σχεδίου αυτού,το οποίο συμβάλει ουσιαστικά στην οικονομία του τόπου και οι επενδύσεις δεν περιορίζονται μόνο στον κατασκευαστικό τομέα ή στον τομέα των ακινήτων αλλά επεκτείνονται, όπως είπε, σε όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας της Κύπρου.
Ακολούθως αναφέρθηκε στο δεύτερο πρόβλημα που απασχολεί τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Μεγάλων Αναπτύξεων που αφορά την αναθεώρηση της δήλωσης πολιτικής, έπειτα από την καταχώρηση ενστάσεων και το οποίο εκκρεμεί από το 2014.
Παράκληση μας είπε ο κ. Δημητριάδης, προς την Πολεοδομία και το Κράτος είναι όπως προχωρήσει άμεσα με την αναθεώρηση της δήλωσης πολιτικής γιατί, όπως εξήγησε, θα πρέπει τώρα να ξεκινήσει ο νέος κύκλος για τη νέα δήλωση πολιτικής.
Ενώ συνέχισε, ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η προηγούμενη διαδικασία των ενστάσεων που θα έπρεπε με βάση τους κανονισμούς και τους νόμους να είχε ξεκινήσει η νέα διαδικασία αναθεώρησης της δήλωσης πολιτικής, κατέληξε .
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις