Αιγυπτιακή προεδρία: Ιστορική εξέλιξη η υπογραφή συμφωνίας με Ελλάδα

Αιγυπτιακή προεδρία: Ιστορική εξέλιξη η υπογραφή συμφωνίας με Ελλάδα

Στην επίτευξη «ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου» συμβάλλει η πρόσφατη υπογραφή συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών Ελλάδας και Αιγύπτου», δίνοντας τη δυνατότητα στις δύο χώρες «να εκμεταλλευτούν τους φυσικούς τους πόρους για την επίτευξη των συμφερόντων των δύο φίλων λαών», αναφέρει ανακοίνωση της αιγυπτιακής προεδρίας, με αφορμή την τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αιγυπτίου Προέδρου Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι.  

Στην ανακοίνωσή της, η αιγυπτιακή προεδρία χαρακτηρίζει «ιστορική εξέλιξη των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Αιγύπτου» την υπογραφή συμφωνίας για την οποία οι ηγέτες των δύο χωρών εξέφρασαν την ικανοποίησή τους και η οποία υπεγράφη στις 6 Αυγούστου. 

Από ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Ανάλυση: Ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν - Το κυπριακό και οι βασικές προκλήσεις

Ανάλυση: Ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν - Το κυπριακό και οι βασικές προκλήσεις

Η Κύπρος ως κράτος μέλος της ΕΕ από το 2004, νομικά, υποχρεούται να ενταχθεί στη ζώνη Σένγκεν. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη πλήρες μέλος της Σένγκεν-δηλαδή δεν έχει ενταχθεί στη λειτουργική εφαρμογή του καθεστώτος  χωρίς εσωτερικά σύνορα. Η Κυπριακή Δημοκρατία, βρίσκεται από το 2023 σε φάση αξιολόγησης ( Schengen evaluation process), κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για την πλήρη ένταξη. Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, η Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι έτοιμη ως προς τα τεχνικά ζητήματα, μέχρι το τέλος του 2025. Εξέφρασε τη βεβαιότητα, ότι το 2026, η Κύπρος θα ενταχθεί στη ζώνη Σένγκεν.