ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ: Η αλλαγή πλεύσης και η διαχείριση της κρίσης - Από τον 'θόρυβο', στα σενάρια περί κλιμάκωσης και αποκλιμάκωσης

ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ: Η αλλαγή πλεύσης και η διαχείριση της κρίσης - Από τον 'θόρυβο', στα σενάρια περί κλιμάκωσης και αποκλιμάκωσης

Εξακολουθεί να παραμένει τεταμένη η ατμόσφαιρα στην Ανατολική Μεσόγειο, με τις πληροφορίες και τα δημοσιεύματα να δίνουν και να παίρνουν, αυξάνοντας την ένταση και τα πιθανά σενάρια για την κατάσταση στην περιοχή.

Του Γιώργου Τάττη

Οι εξελίξεις

Από την μια, η Άγκυρα φαίνεται να προχωράει με τους σχεδιασμούς της, ενώ η Αθήνα παραμένει σε πλήρη επιφυλακή, προσπαθώντας να εξαντλήσει κάθε διπλωματικό μέσο που υπάρχει.

Χθες Τρίτη (11/08), το ερευνητικό πλοίο των Τούρκων Oruc Reis, έφθασε στο δυτικό όριο της περιοχής της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας που παράνομα δέσμευσε, χωρίς όμως να ξεπεράσει το όριο της ΑΟΖ που αφορά την νεοσυσταθείσα συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου. Αμέσως μετά, άλλαξε πορεία και κινήθηκε νοτιοανατολικά, με την τελική του πορεία να σταθεροποιείται σε βορειανατολική κατεύθυνση.

Η κίνηση αυτή δεν μπορεί να λεχθεί με σιγουριά γιατί έγινε, με την Ελλάδα να παραμένει σε επιφυλακή, καθώς δύσκολα προμηνύεται πώς αυτό έγινε για μια οριστική έξοδο και επιστροφή των πλοίων στα παράλια της Τουρκίας. Σε κάθε περίπτωση, οι επόμενες ώρες θα δείξουν ακριβώς τις προθέσεις του Ερντογάν.

Διπλωματικός πυρετός
Από την πλευρά της, η Ελλάδα αφενός εντατικοποιεί τις διπλωματικές διαβουλεύσεις, με το διπλωματικό παρασκήνιο να είναι μεγάλο και αφετέρου, εμμένει στην θέση της, περί «μη διενέργειας ερευνών από το Oruc Reis, παρά την ρίψη καλωδίων, καθώς αυτό είναι αδύνατον λόγω των θορύβων που παράγει η μεγάλη συσσώρευση ερευνητικών και στρατιωτικών πλοίων στην περιοχή».

Επιπρόσθετα, ολοκληρώθηκε αργά χθες Τρίτη (11/08) το βράδυ πολύωρη συνεδρία του Συμβουλίου Άμυνας, με τον Υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο να δηλώνει αμέσως μετά πώς «αντικείμενο της συνεδρίασης του Συμβουλίου Άμυνας που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο και στην οποία συμμετείχαμε οι ΥΕΘΑ, ΥΦΕΘΑ, Α/ΓΕΕΘΑ, Α/ΓΕΑ, Α/ΓΕΣ, Α/ΓΕΝ, ΓΓ/ΥΠΕΘΑ, ήταν η αποτίμηση της κατάστασης στην ευρύτερη περιοχή και ο συνολικός επιχειρησιακός σχεδιασμός».

Υπενθυμίζεται πώς χθες Τρίτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, για σχετική ενημέρωση και καλύτερο συντονισμό κινήσεων. Παράλληλα, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας, συνομίλησε με τον Αμερικανό Πρέσβη Τζέφρι Πάιατ, ενώ μετά την συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό, ζητήθηκε η έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε.

Η χθεσινοβραδινή αλλαγή πλεύσης

Σε ένα πρώτο επίπεδο, οι διάφορες δημοσιογραφικές πληροφορίες Ελλαδικών ΜΜΕ, πριν και μετά την χθεσινοβραδινή αλλαγή πλεύσης από το Oruc Reis, ήταν αρκετά αντικρουόμενες. Από την μία μεταδιδόταν πώς υπάρχουν κινήσεις που προμηνύουν αποκλιμάκωση, ενώ λίγο μετέπειτα μεταδίδονταν τα διάφορα σενάρια περί «κλιμάκωσης» και διενέργειας ερευνών.

Σίγουρα, το ζήτημα είχε περιπλεχθεί και εν τοις πράγμασι. Παράλληλα, λιγοστές δημοσιογραφικές πληροφορίες (OPEN TV, Hellas Journal), επικαλούμενες διπλωματικές πηγές, έκαναν από χθες Τρίτη (11/08) το μεσημέρι λόγο για διπλωματικό παρασκήνιο, στο οποίο η Μέρκελ ζήτησε να συναντηθεί με τον Ερντογάν, με σκοπό την αποκλιμάκωση και την επιστροφή στην διαδικασία διαλόγου. Κάτι για το οποίο επανήλθαν σήμερα Τετάρτη (12/08) Τουρκικά ΜΜΕ (Σαμπάχ). 

Κλιμάκωση ή ελεγχόμενη αποκλιμάκωση;

Πάντως, διάφοροι αναλυτές , ακόμη και το βράδυ της Τρίτης έκαναν λόγο για δύσκολη νύχτα, με όλα τα σενάρια να είναι ανοιχτά.  Μάλιστα, τονίστηκε ότι ένας πιθανός λόγος της αλλαγής πλεύσης, είναι η διενέργεια ερευνών και η συλλογή πληροφοριών.

Άλλοι αναλυτές, εξέφρασαν αντίθετη άποψη, μιλώντας για σταδιακή αποκλιμάκωση, με «ελεγχόμενη ένταση». Όπως υποστηρίχθηκε, αφού δεν παρεμποδίστηκε αποτρεπτικά η τουρκική επιχείρηση, πρέπει να διαχειριστεί επικοινωνιακά και διπλωματικά η αποδοχή των νέων τετελεσμένων που επέβαλλε η Τουρκία με την παράνομη παρουσία της στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα. Αυτό θα γίνει μέσω ενός «ελεγχόμενου θεάτρου επιχειρήσεων».

Όπως μάλιστα διαμηνύεται, ο στρατηγικός σχεδιασμός της Τουρκίας επετεύχθη, αφού έχει γίνει κατορθωτή η περαιτέρω γκριζοποίηση του Αιγαίου και της περιοχής νοτίως του Καστελλορίζου, με τον διάλογο πλεόν να επιτηρείται από Γερμανία, Αμερική, Νάτο, μπαίνοντας σε ένα ατέρμονο παζάρι όπου όλα είναι πιθανά.

Αντιδράσεις στην διαχείριση της κρίσης από την κυβέρνηση
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αντιπολίτευση στην Ελλάδα (ΣΥΡΙΖΑ) κάνει λόγο για υποχώρηση εκ μέρους της κυβέρνησης, αμφισβητώντας το επιχείρημα περί μη διενέργειας ερευνών λόγω θορύβου, επισημαίνοντας πώς οι ενέργειες από μόνες τους συνιστούν καταπάτηση εθνικής κυριαρχίας.

Επιπρόσθετα, άλλα κόμματα (ΚΚΕ κ.α) επισημαίνουν και την ανησυχία τους για την συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου, τονίζοντας πώς «πρόκειται για τμηματική οριοθέτηση που αφήνει αδιευκρίνιστο το τι ανήκει σε ποιον από τη Ρόδο και ανατολικά μέχρι το Καστελλόριζο και μειωμένη επήρεια ακόμα και για την Κρήτη».

Γιώργος Τάττης

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top