Στις 730.000 έχει ανέλθει ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν βρεθεί εκτός αγοράς εργασίας από την αρχή της πανδημίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Νεότερα στοιχεία από το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής δείχνουν ότι τον περασμένο μήνα ακόμα 81.000 εργαζόμενοι βρέθηκαν εκτός μισθολογίου εταιρειών, ενώ στο τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου 220.000 άνθρωποι βρέθηκαν εκτός αγοράς εργασίας. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αντίστοιχη μείωση σε ένα τρίμηνο από την περίοδο Μαΐου-Ιουλίου του 2009, τότε λόγω του αντίκτυπου της χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Όλα αυτά παρά το γεγονός ότι συνεχίζει να ισχύει το κυβερνητικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα διατήρησης θέσεων εργασίας με κάλυψη του μεγαλύτερου ποσοστού των απολαβών περίπου 9,5 εκατομμυρίων εργαζομένων που τελούν υπό αναστολή εργασίας.
Ο αριθμός των ανέργων αναμένεται να αυξηθεί τον Οκτώβριο, όταν και λήγει αυτό το κυβερνητικό πρόγραμμα.
Για την ώρα, πάντως, το επίσημο ποσοστό ανεργίας παραμένει στο 3,9%. Αυτό οφείλεται στο ότι πολλοί από εκείνους που βρέθηκαν εκτός μισθολογίου δεν αναζητούν ενεργά εργασία, οπότε τυπικά δε χαρακτηρίζονται άνεργοι. Την περασμένη εβδομάδα η Τράπεζα της Αγγλίας προειδοποίησε ότι το ποσοστό ανεργίας μπορεί να αυξηθεί στο 7,5% έως το τέλος του έτους.
Επίσης, στους παραπάνω αριθμούς βρίσκονται άνθρωποι που βγήκαν στη σύνταξη έχοντας συμπληρώσει τις προϋποθέσεις.
Ο αριθμός εκείνων που διεκδικούν το ενιαίο κρατικό επίδομα Universal Credit, το οποίο περιλαμβάνει το επίδομα ανεργίας, αυξήθηκε κατά 116,8% σε 2,7 εκατομμύρια μεταξύ Μαρτίου και Ιουλίου.
Επίσης, για πρώτη φορά από το 2001 καταγράφηκε μείωση του ύψους του μέσου μισθού στη χώρα, συγκεκριμένα κατά 0,2% κατά το τρίμηνο έως και τον Ιούνιο.
Ο Τζόναθαν Άθοου, αναπληρωτής εθνικός στατιστικολόγος για οικονομικά στατιστικά στο ONS, δήλωσε ότι έχει αυξηθεί ο αριθμός των πολιτών που έχουν μείνει χωρίς δουλειά και που δεν αναζητούν νέα εργασία, παρά το ότι θέλουν να δουλέψουν.
Πρόσθεσε ότι υπάρχουν επίσης περισσότεροι άνθρωποι που δηλώνουν ότι δεν κάνουν βάρδιες στη δουλειά τους και επομένως δεν πληρώνονται.
Επισήμανε δε ότι η πτώση στην απασχόληση αφορά περισσότερο τους νέους και τους πιο ηλικιωμένους, καθώς και τους χαμηλής ειδίκευσης εργαζόμενους.
Στα ενθαρρυντικά των στοιχεία είναι ότι για πρώτη φορά εδώ και μήνες αυξήθηκαν οι διαθέσιμες θέσεις εργασίας που διαφημίζονται, έστω και αν δεν έχουν επιστρέψει στα προ πανδημία επίπεδα. Αυτές εστιάζονται ιδίως σε μικρές επιχειρήσεις και σε τομείς όπως η εστίαση.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού - Συνελήφθη 34χρονος
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις