“Πιστεύω ότι η τουρκική λίρα θα ανακάμψει. Αυτά είναι προσωρινά, αυτές οι διακυμάνσεις συμβαίνουν πάντα”, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν σχολιάζοντας τη νέα νομισματική κρίση στην Τουρκία καθώς η συναλλαγματική ισοτιμία δολαρίου/τουρκικής λίρας έσπασε άλλο ένα αρνητικό ρεκόρ, ξεπερνώντας και το όριο των 7,36 λιρών/δολ..
Ωστόσο οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η κατάσταση αυτή τη φορά είναι πολύ πιο σοβαρή και η Τουρκία έφτασε στα πρόθυρα της πιο επικίνδυνης νομισματικής κρίσης των τελευταίων χρόνων.
Πάντως ο Τούρκος Πρόεδρος στις σημερινές του δηλώσεις είπε ακόμη ότι “μετά τον κορωνοϊό υπάρχουν ανεβοκατεβάσματα στην οικονομία όλου του κόσμου, ειδικά στις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Ευρώπη”. Υποστήριξε ότι “η Τουρκία κυριολεκτικά πετάει, αλλά οι τυφλοί εξακολουθούν να προσπαθούν να μην βλέπουν τις πραγματικότητες. Συνεχίζουμε να ανεβαίνουμε με υψηλούς ρυθμούς και θα συνεχίσουμε. Όταν αναλάβαμε καθήκοντα το χρέος στο ΔΝΤ ήταν 23,5 δισ. δολάρια και το μηδενίσαμε. Τα συναλλαγματικά αποθέματα ήταν 27,5 δισ., τώρα είναι 105 δισ. δολάρια”.
Αναλυτές σχολιάζουν ότι η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας παρά τις τις δαπάνες της για να διατηρήσει την αξία της λίρας την τελευταία χρονιά, τελικά δεν ανέκοψε τη πτώση ρεκόρ. Επιπλέον, παρά τη μη αύξηση των επιτοκίων τελικά τα ξένα κεφάλαια άρχισαν να εγκαταλείπουν την Τουρκία. Εκτιμάται ότι ως έσχατη λύση η Τουρκία μπορεί να ζητήσει τη στήριξη του ΔΝΤ ωστόσο ο Τούρκος Πρόεδρος έχει επανειλημμένα αρνηθεί αυτό το ενδεχόμενο.
Ο πρώην Υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας Αλί Μπαμπατζάν δήλωσε πως “αυτή η πορεία της Τουρκίας είναι η σοβαρή οικονομική ύφεση αλλά και ο πληθωρισμός ταυτόχρονα”. “Άρα μέσα στην ύφεση υπάρχει και πληθωρισμός. Γιατί; Επειδή η κυβέρνηση έχει χρησιμοποιήσει την Κεντρική Τράπεζα για να ενεργοποιήσει το πακέτο μέτρων. Γνωρίζετε άλλωστε ότι δεν υπήρχαν χρήματα στο ταμείο. Ακόμη και πριν από την κρίση τα αποθεματικά της Κεντρικής Τράπεζας είχαν μεταφερθεί στο ταμείο και μηδενίστηκαν. Τα κέρδη της Κεντρικής Τράπεζας το 2019 μαζί με τα αποθεματικά της ίδιας χρονιάς μεταφέρθηκαν αμέσως στο ταμείο τον Ιανουάριο του 2020, οπότε δεν υπάρχουν χρήματα στο ταμείο. Από πού προέρχονται τα χρήματα; Η Κεντρική Τράπεζα παράγει χρήματα”, ανέφερε ο Αλί Μπαμπατζάν. Πρόσθεσε πως, “όσοι χρειάζονται χρήματα στην αγορά, δίνουν τα περιουσιακά τους στοιχεία στην Κεντρική Τράπεζα και αποσύρουν μετρητά από εκεί, και τώρα η αγορά χρηματοδοτείται με αυτό τον τρόπο”. Ο πρώην Τούρκος Υπουργός είπε ότι εάν εκτυπώνετε χρήματα χωρίς χρήματα η αξία αυτών των χρημάτων μειώνεται.
Πάντως, μεγάλες αντιδράσεις υπάρχουν και εναντίον του Τούρκου Υπουργού Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ μέσω τουίτερ όπου χρήστες γράφουν με χάσταγκ “Μπεράτ Αλμπαϊράκ παραιτήσου”. Από την άλλη χρήστες που στηρίζουν το κυβερνών κόμμα ανταπαντούν με χάσταγκ “Είμαστε δίπλα στον Μπεράτ Αλμπαϊράκ”.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις