Την δική τους θέση και εκτιμήσεις όσον αφορά την συμφωνία που υπεγράφη την Πέμπτη (06/08), στο Κάιρο για οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου εξέφρασαν τα κόμματα στην Κύπρο.
Επιμέλεια: Άντρος Ιωάννου
ΔΗΣΥ, Συμμαχία Πολιτών και ΕΔΕΚ, είδαν με θετικό μάτι τις εξελίξεις, χαιρετίζοντας την συμφωνία. Περαιτέρω ενημέρωση αναμένει το ΑΚΕΛ, προβληματισμό εκφράζει το ΕΛΑΜ.
Οι μέχρι στιγμής τοποθετήσεις των κομμάτων:
ΔΗΣΥ
Για ιστορική συμφωνία κάνει λόγο ο Δημοκρατικός Συναγερμός που μεταξύ άλλων αναφέρει ότι η Τουρκία είναι ο τελικός αποδέκτης των μηνυμάτων που απορρέουν από αυτή την εξέλιξη.
Αυτούσια η ανακοίνωση:
Η συμφωνία Οριοθέτησης Θαλασσίων Ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου είναι αναμφίβολα μια ιστορική συμφωνία, η οποία επήλθε μετά από χρόνια διαπραγματεύσεων και είναι σύννομη με το διεθνές δίκαιο. Αποδεικνύει παράλληλα και τον δρόμο που ακολουθούν φίλιες χώρες μεταξύ τους, μέσα από συνέργειες που σκοπό έχουν την ανάδειξη των κοινών τους συμφερόντων.
Αυτό το δρόμο ακολουθεί πιστά και η Κύπρος, σε όλες τις συμφωνίες που έχει προχωρήσει και αφορούν και το ενεργειακό πεδίο. Της νομιμότητας και του διεθνούς δικαίου, που για ακόμη μια φορά επιχείρησε να παραμερίσει η Τουρκία θέλοντας να πρωταγωνιστήσει αρνητικά στις εξελίξεις και προχωρώντας στην υπογραφή του από κάθε άποψη ανυπόστατου μνημονίου με τη Λιβύη.
Ως Δημοκρατικός Συναγερμός χαιρετίζουμε κάθε νόμιμη ενέργεια που σκοπό έχει την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων κάθε χώρας στην περιοχή, μέσα από συμφωνίες σαν κι αυτή μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. Τελικός αποδέκτης όλων των μηνυμάτων που απορρέουν και από αυτήν την εξέλιξη είναι η Τουρκία η οποία πρέπει επιτέλους να κατανοήσει και να εφαρμόσει στην πράξη το διεθνές δίκαιο σε όλες τις πτυχές του.
ΑΚΕΛ
Περαιτέρω ενημέρωση για τις λεπτομέρειες της συμφωνίας αναμένει το ΑΚΕΛ , το οποίο αναφέρει ότι η Τουρκία δεν θα έπρεπε να απειλεί με περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης, αλλά να εξάγει τα σωστά συμπεράσματα.
Η ανακοίνωση:
Αναμένοντας ενημέρωση προτού τοποθετηθούμε πιο ολοκληρωμένα επί της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, υπογραμμίζουμε ότι αυτή συνιστά άσκηση κυριαρχικού δικαιώματος των δύο κρατών από τη στιγμή που οι αποστάσεις μεταξύ τους επιβάλλουν τέτοια οριοθέτηση.
Πρόκειται για μερική οριοθέτηση η οποία δεν επηρεάζει άμεσα την Κύπρο. Επηρεάζει, όμως, την παράλογη συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης όπου η Τουρκία παραγνώρισε το γεγονός ότι έχει αντικείμενε Αναμένοντας ενημέρωση προτού τοποθετηθούμε πιο ολοκληρωμένα επί της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, υπογραμμίζουμε ότι αυτή συνιστά άσκηση κυριαρχικού δικαιώματος των δύο κρατών από τη στιγμή που οι αποστάσεις μεταξύ τους επιβάλλουν τέτοια οριοθέτηση.
Πρόκειται για μερική οριοθέτηση η οποία δεν επηρεάζει άμεσα την Κύπρο. Επηρεάζει, όμως, την παράλογη συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης όπου η Τουρκία παραγνώρισε το γεγονός ότι έχει αντικείμενες ακτές με την Αίγυπτο και ότι παρεμβάλλονται ελληνικά νησιά. Συνεπώς, δεν θα έπρεπε να απειλεί τώρα με περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης αλλά να οδηγηθεί στα σωστά συμπεράσματα.
Το δίδαγμα από τις εξελίξεις είναι ότι ο μόνος προσφερόμενος τρόπος για συνολική διευθέτηση του ζητήματος της οριοθέτησης είναι ο διάλογος μεταξύ όλων των επηρεαζομένων κρατών. Κι αν αυτός δεν καταλήξει σε εύλογο χρονικό διάστημα, η κοινή προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο.ς ακτές με την Αίγυπτο και ότι παρεμβάλλονται ελληνικά νησιά. Συνεπώς, δεν θα έπρεπε να απειλεί τώρα με περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης αλλά να οδηγηθεί στα σωστά συμπεράσματα.
Το δίδαγμα από τις εξελίξεις είναι ότι ο μόνος προσφερόμενος τρόπος για συνολική διευθέτηση του ζητήματος της οριοθέτησης είναι ο διάλογος μεταξύ όλων των επηρεαζομένων κρατών. Κι αν αυτός δεν καταλήξει σε εύλογο χρονικό διάστημα, η κοινή προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο.
ΔΗΚΟ
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την υπογραφή της συμφωνίας, επισημαίνοτας πως αποτελεί απάντηση στον τουρκικό αναθεωρητισμό μετά και την παράνομη συμφωνια με τον Sarraj. Παράλληλα, μιλάει για ανάγκη οριοθέτησης ελλαδοκυπριακών θαλάσσιων ζωνών.
Η ανακοίνωση:
Χαιρετίζουμε την υπογραφή της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου
Το Δημοκρατικό Κόμμα χαιρετίζει την υπογραφή της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου, η οποία, σε αντίθεση με τις τουρκικές αυθαιρεσίες, έγινε με βάση τόσο το γράμμα όσο και το πνεύμα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.
Είναι προφανές ότι η συμφωνία αποτελεί και απάντηση στον τουρκικό αναθεωρητισμό 8 μήνες μετά το παράνομο πρωτόκολλο Τουρκίας-Sarraj, που παραβιάζει το Δίκαιο της θάλασσας και έχει ήδη κηρυχθεί παράνομο από το νόμιμο κοινοβούλιο της Λιβύης.
Η συμφωνία αυτή, επιβεβαιώνει την ανάγκη περαιτέρω συνεργασίας και συσπείρωσης των κρατών της νοτιοανατολικής Μεσογείου, που πλήττονται διαρκώς από τον τουρκικό επεκτατισμό.
Επιπρόσθετα, επαναλαμβάνουμε την ανάγκη οριοθέτησης των ελλαδοκυπριακών θαλάσσιων ζωνών, το συντομότερο δυνατό, καθώς και την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου, μέσα και από την -προταθείσα από το ΔΗΚΟ- ίδρυση και λειτουργία ενός Ανωτάτου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας.
ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ
Με την σειρά της, η Συμμαχία Πολιτών χαιρετίζει την τμηματική συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για οριοθέτηση της ΑΟΖ αφού όπως αναφέρει, τέτοιου είδους συμφωνίες αποτελούν την καλύτερη απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα. Πέραν τούτου, η Συμμαχία Πολιτών ελπίζει σε παρόμοια συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου.
Αναλυτικά:
Η Συμμαχία Πολιτών χαιρετίζει την τμηματική συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου, για μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ.
Τέτοιου είδους συμφωνίες αποτελούν την καλύτερη απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα και στην προσπάθεια για αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων των γειτονικών λαών από την Τουρκία.
Η συμφωνία αυτή στην ουσία καθιστά άκυρη την - άνευ νομικού υπόβαθρου - συμφωνία Τουρκίας και Λιβύης και δημιουργεί τις βάσεις για μια ολοκληρωμένη συμφωνία που θα διασφαλίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, με βάση το διεθνές δίκαιο της θάλασσας.
Αναμένουμε και ελπίζουμε να υπογραφεί η συμφωνία και μεταξύ Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας για οριοθέτηση της ΑΟΖ, έτσι ώστε η Τουρκία να βρεθεί προ τετελεσμένων, τα οποία δεν μπορεί να αμφισβητήσει με έννομο τρόπο.
ΕΔΕΚ
Με γραπτή του δήλωση, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, αναφερόμενος στην εν λόγω συμφωνία, σημείωσε ότι εκ πρώτης όψεως φαίνεται να κινείται προς την σωστή κατεύθυνση ενώ την ίδια στιγμή κάνει λόγο για ανάγκη ενίσχυσης της αποτρεπτικής ισχύος Ελλάδας και Κύπρου.
Αναλυτικά:
Η συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου από μία πρώτη ανάγνωση φαίνεται ότι κινείται προς την ορθή κατεύθυνση για την ουσιαστική ακύρωση της παράνομης συμφωνίας της Τουρκίας με την κυβέρνηση Σάρατζ στη Λιβύη.
Αυτό ανοίγει την προοπτική της οριοθέτησης των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών Ελλάδας - Κύπρου και Αιγύπτου που ελπίζουμε ότι θα πραγματοποιηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Ταυτόχρονα λειτουργεί και ως μηχανισμός αποτροπής των παράνομων διεκδικήσεων της Τουρκίας στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου και ταυτόχρονα της ακύρωσης, σε μεγάλο βαθμό, του θαλάσσιου τουρκικού τόξου της Ανατολικής Μεσογείου ή της «Γαλάζιας Πατρίδας» όπως το ονομάζει ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν.
Αυτό όμως δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μας οδηγήσει σε εφησυχασμό. Αντίθετα θα πρέπει να είναι η αρχή για την ενίσχυση μίας συγκεκριμένης πολιτικής η οποία να αναβαθμίζει το γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας και της Κύπρου στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου, να εμπλέκει άλλες ισχυρές, ευρωπαϊκές χώρες, τα συμφέροντα των οποίων συγκλίνουν με τα δικά μας στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου.
Τέλος, στην περαιτέρω ενίσχυση της αμυντικής στρατιωτικής αποτρεπτικής ισχύος, Ελλάδας και Κύπρου, στο πλαίσιο του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, ως μια προσπάθεια αντιμετώπισης ενδεχομένως των μελλοντικών τουρκικών προκλήσεων που θα υπάρξουν.
ΕΛΑΜ
Προς την σωστή κατεύθυνση η συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου αναφέρει το ΕΛΑΜ, ωστόσο εκφράζει τον προβληματισμό του για την απουσία συμφωνίας όσον αφορά το Καστελλόριζο και της μισής Ρόδου.
Η συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου είναι προς την ορθή κατεύθυνση και σαφώς έχει ως σκοπό την κατάργηση του παράνομου και παράλογου μνημονίου μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.
Αναμένουμε όμως τις λεπτομέριες της συμφωνίας για να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα. Εντούτοις μας προκαλεί προβληματισμό η απουσία από τη συμφωνία του Καστελλόριζου και της μισής Ρόδου, κάτι που σημαίνει τμηματική άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας καθώς και όπλα στη διπλωματική φαρέτρα της Τουρκίας.
Η πραγματική πολιτική βούληση της Ελληνικής Κυβέρνησης για άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων θα διαφανεί μόνο μέσα από την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου: δηλαδή την οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου στα 12 ναυτικά μίλια όπως προνοεί και το άρθρο 3 της σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας. Αυτός αποτελεί και ο μοναδικός ενδεδειγμένος τρόπος για καταπολέμηση της τουρκικής επιθετικότητας στις Ελληνικές θάλασσες.
ΚΙΝΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ - ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ
Μικρή επιτυχία για την Ελλάδα θεωρεί την συμφωνία το Κίνημα Οικολόγων, ευελπιστώντας πως δε θα οδηγηθούμε σε περαιτέρω κλιμάκωση στην Μεσόγειο/
Όλη η ανακοίνωση:
Ευελπιστούμε η συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για οριοθέτηση των θαλάσσιων τους ζωνών να μη δημιουργήσει περαιτέρω κλιμάκωση στην ΑΟΖ
Συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλασσίων τους ζωνών αποκλειστικής οικονομικής ζώνης μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου, υπέγραψαν οι Υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Αιγύπτου στο Κάϊρο.
Η συμφωνία αυτή για μερική οριοθέτηση είναι σίγουρα μια μικρή επιτυχία για την Ελλάδα καθώς δημιουργεί τις βάσεις για μια ολική μεταγενέστερη συμφωνία που θα διασφαλίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα και τη νομιμότητα της Ελλάδας.
Αυτό που κυρίως μας ανησυχεί είναι η κατάσταση που προκύπτει μετά από τη συμφωνία και τις δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ ο οποίος αναφέρει πως «Η συμφωνία παραβιάζει την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας».
Μας ανησυχεί ιδιαίτερα η αντίδραση της Τουρκίας που όπως φαίνεται δεν θα κάμψει την τουρκική επιθετικότητα και προκλητικότητα στην ΑΟΖ.
Ευελπιστούμε με αυτή τη συμφωνία να μη δημιουργηθεί περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης.
ΔΗΠΑ
Για καθοριστικής σημασίας συμφωνίας με πολλαπλά μηνύματα κάνει λόγο η Δημοκρατική Παράταξη.
Αναλυτικά:
Παρά το γεγονός πως η συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου αφορά στην τμηματική οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών, πρόκειται, εντούτοις για μια Συμφωνία καθοριστικής σημασίας με πολλαπλά μηνύματα.
Βασιζόμενη στο Διεθνές Δίκαιο, η συμφωνία με την Αίγυπτο αποκαθιστά την τάξη στην περιοχή και διεμβολίζει την τουρκολιβυκή οριοθέτηση, η οποία κρίθηκε από πρώτη στιγμή ως παράνομη.
Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει πως η προσπάθεια έχει τελειώσει εδώ.
Έχοντας υπόψη πως η Τουρκία είναι μια χώρα ταραξίας, η οποία προκειμένου να επιβάλει τον ηγεμονικό της ρόλο στην περιοχή, δεν διστάζει να παραβιάζει κάθε αρχή του διεθνούς δικαίου και της έννομης τάξης, Ελλάδα και Κύπρος πρέπει να φροντίσουν να διασφαλίσουν τα κυριαρχικά τους δικαιώματα και με άλλες χώρες στην περιοχή της Αν. Μεσογείου, με άμεση προτεραιότητα την μεταξύ τους οριοθέτηση της ΑΟΖ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου - Ο βίος των Αγίων
• Τα ζώδια σήμερα: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον - Ένα Σάββατο - Θεία Δίκη ξεδιπλώνεται
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις